Avrupa Parlamentosu üyesi ile Bakan Çavuşoğlu arasında gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu üyesi ile Bakan Çavuşoğlu arasında gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 11:50

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun Brüksel’deki 74’üncü toplantısına, İngiliz üye Andrew Duff ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun arasındaki gerginlik damga vurdu.

Haberin Devamı

Duff paylaştığı tweet’te “Türk AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beni Gülen tarafından satın alınmakla suçladı. Şüphesiz bunu daha sonra kanıtlayabilir” yazdı. Duff bu tweet’i Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’yi de dahil ederek paylaştı.

Avrupa Parlamentosu üyesi ile Bakan Çavuşoğlu arasında gerginlik

Ayrıca Duff Çavuşoğlu’nun kendisinden özür dilemesini ya da bir açıklamada bulunmasını istedi. Duff, “Tahammül edebilirseniz dinleyin, Avrupa Parlamentosu üyeleri ve Türk Milletvekilleri” diyerek toplantının canlı yayın linkini de Twitter hesabından paylaştı.

Avrupa Parlamentosu üyesi ile Bakan Çavuşoğlu arasında gerginlik

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: SİZE YALAN SÖYLEMİŞLER
Toplantıda konuşan Çavuşoğlu ise Duff'ın tweet'ine cevaben şunları söyledi:

"Andrew Duff, size bunu böyle iletenler yalan söylemişler. Kimseyi de suçlamam mümkün değildir. İngilizce haberlerde yer verdiler. Türkçe haberlerde yoktu. Paralel yapı ile gerginlik devam ediyor, müzakereleri olumsuz etkiler mi? Duff’un böyle bir düşüncesi olabilir. Ve nitekim önerge verdiniz, sizden başka kimse destek vermedi. Sadece bir milletvekilinin görüşü, 766 Avrupa Parlamenteri’nin görüşü değildir. Avrupa Birliği’nin AB ile müzakerelerin durmasını istiyor gibi bir görüşün yansıtılmasının doğru olmadığını söyledim. Bunlarda bir yanlışlık var mı? Sizin paralel yapıyla ilgili olduğunuzu da söylemedim. Maalesef size söyleyenler yalan ve yanlış aktarmışlar. Bunları söyleyen kaynaklarınıza prim vermeyin."

"BU ANLAYIŞI KABUL ETMEYİZ"
Çavuşoğlu ayrıca, HSYK düzenlemesini Avrupa'daki en iyi uygulamalarla kıyaslamaya hazır olduklarını belirterek, "Avrupa'daki bakanlar yetkisini kötüye kullanmaz ama Türkiye'dekiler kullanabilir" anlayışını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Ama bize (bizim bakanlarımız, bizim cumhurbaşkanımız, bizim krallarımız iyi siyasetçilerdir, yetkilerini kötüye kullanmazlar. Ama Türkiye'deki bakan ve yetkililere güvenmiyoruz, yetkisini kötüye kullanabilir) ya da (daha önceki Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i tanıyoruz, o yetkisini kötüye kullanmaz ama yeni bakanı tanımıyoruz, o yüzden şüphelerimiz var) anlayışını kabul etmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

FÜLE: TÜRKİYE, AVRUPA DEĞERLERİNE BAĞLILIĞINDAN ŞÜPHE UYANDIRDI
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise son üç ayda yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılığına şüphe düşürdüğünü söyledi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nda konuşan Stefan Füle, Türkiye’nin üyelik sürecinde geçtiğimiz yıl kat edilen ilerlemelerden ve son dönemde ortaya çıkan endişelerden bahsetti. Son üç aydaki gelişmelerin, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve standartlarına bağlılığıyla ilgili şüphe uyandırdığını ifade eden Füle, “Gelecek üç ayın, yanıldığımı kanıtlamasını ciddiyetle umut ettiğimi belirtmek istiyorum. Umarım Türkiye, kendisini AB’ye daha da yaklaştıracak reformlara yeniden girişir” dedi.

Haberin Devamı

CİDDİ ENDİŞE VE HAYAL KIRIKLIĞI
Füle, 2013’ün sonunda Türkiye ile yeni bir faslı müzakereye açtıklarını ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahati için diyalog başlatıldığını hatırlattı. Ticari ilişkiler, enerji işbirliği, dış politikada stratejik diyalog konularında yapılanları anlattı. Füle, aynı anda katılım müzakerelerinde ‘endişe ve hayal kırıklığına sebep olan’ gelişmelere şahit olduklarını söyledi.

Füle, HSYK ile ilgili önemli yetkilerin Adalet Bakanlığı’na devredilmesini, daha önce AB ile istişare edilerek yapılan reformdan geri adım atılması olarak değerlendirdi. Stefan Füle, “Bu değişiklikler, Türkiye’de yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile kuvvetler ayrılığıyla ilgili ciddi endişeler uyandırıyor.” dedi.

Haberin Devamı

YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI TEHLİKEYE GİRDİ
Çok sayıda polis, hakim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesini de eleştiren Füle, yolsuzluk iddialarının münasip şekilde soruşturulmasının tehlikeye düştüğünü dile getirdi. Füle, usulsüzlük iddialarının şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmasının sağlanması için gerekenin yapılmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

SOSYAL MEDYA YASAĞI, ENDİŞELERİN HAKLI OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na keyfi yetkiler veren yeni internet yasasını esefle karşıladığını belirten Füle, bundan etkilenecek tarafların haklarını aramalarının da garanti altına alınmadığını ifade etti. Füle, bazı sosyal medya sitelerinin yasaklanmasının da endişelerin halkı olduğunu gösterdiğini vurguladı. Füle, bu konudaki gelişmeleri izleyeceklerini ve sonbaharda çıkacak İlerleme Raporu’na ekleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Müzakere süreci devam ederken Türkiye ile işbirliği tarzının değiştirilmesini teklif eden Stefan Füle, özellikle temel haklar ve ifade özgürlüğü ilgili yasalar çıkarılırken ve bunlar uygulanırken AB ile daha yakın istişare içinde olunmasını istedi.

Füle, bu şekilde stratejik ilişkilere zarar veren anlaşmazlıklar ve yanlış anlamaların engellenebileceğini dile getirdi. Füle, “AB Komisyonu her zaman Türkiye’nin AB’ye entegrasyon sürecinin güçlü bir destekçisi oldu. Gerçek dostlardan beklenen gerçekleri söylemesidir. Bu şekilde süreç ilerleyecektir.” dedi.


BAKMADAN GEÇME!