Güncelleme Tarihi:
Obama, ani bir kararla Beyaz Saray'da Ukrayna ile ilgili açıklama yaptı. Obama, konuyla ilgili yeni yaptırımları bu sabah açıkladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Rusya'nın askeri müdahalesinden bu yana uluslararası toplumun, uluslararası kanunların ihlali anlamına gelen bu eylemi kınamaları ve Ukrayna hükümetini ve halkını desteklemeleri için harekete geçtik. Bu sabah, Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekten veya Ukrayna halkının varlıklarını çalmaktan sorumlu kurum ve bireylere yönelik yaptırım getiren başkanlık emrini imzaladım. Benim talimatım doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanlığı da bazı yetkililere ve belirli kişilere yönelik seyahat yasağı getirdi".
Bu kararların, Rusya'nın ve Kırım'daki durumdan sorumlu olanların bedel ödemesini sağlamak için yürüttükleri çabaların devamı olduğunu ifade eden Obama, bu adımları Avrupalı müttefikleriyle yakın koordinasyon içinde attıklarını bildirdi. Obama, uluslararası toplumun bu önemli dönemde birlik içinde olduğunu görmekten memnuniyetini dile getirerek, "(Uluslararası toplumla) birlikte hareket edeceğimize ve Ukrayna halkı ve hükümetini destekleme ve uluslararası kanunların ihlaline karşı durmadaki kararlılığımızda birlik içinde olacağımıza yönelik güvenim tam" dedi.
SİVASTOPOL DA RUSYA'YA BAĞLANMA KARARI ALDI
Sivastopol Kent Konseyi düzenlediği olağanüstü oturumda Rusya Federasyonu şehirleri arasına katılma kararı aldığını kent konseyinin internet sitesinden yayınladı.Yapılan açıklamada, "Sivastopol Kent Konseyi, Sivastopol'un Rusya Federasyonu şehirleri arasına girmesine karar verdi" denildi.Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre, Sivastopol Kent Konseyi ayrıca Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanmak için 16 Mart'ta yapılacak referandum kararını destekleme ve bu referanduma katılma kararı verdiği belirtildi. DHA/DIŞ HABER
KONGRE'YE ÇAĞRI YAPTI
ABD Başkanı Obama, Kırım'ın geleceğine yönelik referandum kararıyla ilgili olarak da, "Bu karar Ukrayna'nın anayasasını ve uluslararası kanunları ihlal olur. Ukrayna'nın geleceğine dair her türlü tartışmaya Ukrayna'nın meşru hükümeti de müdahil olmalıdır. 2014 yılında, demokratik liderleri aşarak sınırların yeniden çizildiği dönemlerin çok gerilerde kaldığı günlerdeyiz" diye konuştu. Hem Rusya'nın hem de Ukrayna halkının çıkarlarına saygı göstererek bu krizi çözmenin yollarının da bulunduğunu hatırlatan Obama, bunu da uluslararası gözlemcilerin Kırım dahil Ukrayna'ya gitmesinden ve uluslararası katılımla birlikte Ukrayna ile Rusya'nın doğrudan istişaresinden geçtiğini ifade etti.
Obama, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı duyarak ve anlaşmalara uyarak Kırım'daki askeri üssünü hala muhafaza edebileceğini belirtirken, dünyanın da Ukrayna halkını seçimlere giderken destekleyeceğini bildirdi. Obama, "Eğer uluslararası kanunların bu ihlali devam ederse, ABD ile müttefiklerimiz ve uluslararası toplumun kararlılığı sabittir" dedi. Obama, bunun yanında Doğu Avrupa'daki müttefiklerinin güvenlik ve demokrasisine yönelik teyitleri noktasında adımlar attıklarını da bildirdi. Kongre'ye de çağrı yapan Obama, IMF'nin ve ABD'nin Ukrayna'ya yönelik yardımlarını desteklemelerini istedi.
DIŞİŞLERİ: REFERANDUM ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAZ
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kırım'daki referandum kararının krizin çözümü gayretlerine katkı sağlamayacağı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, bugün, 16 Mart 2014 tarihinde Kırım’ın statüsüyle ilgili bir referandum düzenleme kararı almıştır. Ukrayna’daki siyasi krizin, ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, demokratik ilkeler çerçevesinde, uluslararası hukuka ve anlaşmalara uygun şekilde çözülmesi gerektiğini vurgulayageldik. Ayrıca, soydaşlarımız Kırım Tatarlarına da ev sahipliği yapan Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki koşulların özel bir hassasiyet taşıdığının altını çizerek, Kırım’da gerilimin düşürülmesi için ilgili tüm taraflara itidal ve sağduyu çağrısı yaptık. Bu anlayışla, söz konusu referandum kararının, ülkedeki krizin çözümü gayretlerine katkı sağlamayacağına inanıyoruz. Kararı, Kırım’daki farklı gruplar arasında ciddi kırılmalara yol açabilecek, bölgede ve ötesinde olumsuz sonuçlar doğurabilecek, tehlikeli ve yanlış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ukrayna’daki siyasi krize, oldu bittilerle değil, yukarıda anılan temelde, uzlaşı ve diyalog yoluyla çözüm bulunabileceğini bu vesileyle bir kez daha anımsatmak istiyoruz."
SİLAHSIZ ORDU SİLAHLI ORDUYU YENİYOR