Güncelleme Tarihi:
Rusya’dan kendisini korumasını isteyen ve jet hızıyla kabul gören Viktor Yanukoviç ise kendisinin hâlâ devlet başkanı olduğunu iddia etti. Yanukoviç büyük ihtimalle Rusya’da.
UKRAYNA’daki siyasi kriz, başkent Kiev’den Kırım’a taşındı. Kiev’de ülkeyi 25 Mayıs’taki seçimlere götürecek geçici hükümet meclisten güvenoyu alırken, Kırım Bölgesel Parlamentosu silahlı ve üniformalı kişilerce işgal edildi. Sabaha karşı cam kapıları otomatik silahlarla kırıp binaya giren ve tüm kapılara barikat kuran işgalciler, binanın gönderine Rusya bayrağı çekti. Uzun süre kimliği anlaşılamayan işgalcilerin önceki gün Kiev Meclisi kararıyla dağıtılan ‘Berkut’ adı verilen özel çevik kuvvet polisi ekibi üyeleri olduğu ortaya çıktı. İşgal haberinin duyulmasıyla meclis binası önüne toplanan Rusya yanlısı Kırımlılar, polisin operasyon yapmasına engel oldu.
Referandum çıkışı
İşgal altındaki Kırım parlamentosundan dün sürpriz referandum kararı çıktı. Kırım Bölge Parlamentosu adına yapılan yazılı bir açıklamada 25 Mayıs’ta yapılacak halkoylamasında Kırım’ın statüsünün değişip değişmeyeceğinin belli olacağı belirtildi. Tarihin Kiev hükümetinin devlet başkanlığı seçimi için belirlediği tarihle aynı olması dikkat çekti. Ancak Kırım Meclisi’nin sadece Rus kökenli üyelerinin katıldığı oturumunda alınan kararın, meşru olup olmadığı tartışmalı. Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov önceki gün ‘Kırım’ın istikrarsızlığa sürüklenen Ukrayna’dan ayrılmasının gündeme gelebileceğini’ söylemişti. Önceki günkü olaylarda 2 kişinin öldüğü Kırım’da gerginlik sürerken, polis teyakkuza geçti. Bu arada Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım’ın yeni başbakanı olarak Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov’u seçti. Aksenov ilk açıklamasında, “Viktor Yanukoviç’i yasal başkanımız olarak kabul ediyoruz” dedi.
Rusya’nın koruması altında
‘Firardaki’ Viktor Yanukoviç dün ortaya çıktı. Yanukoviç Rus medyasına yazılı bir açıklama yaparak kendini görevden alan parlamentonun kararının “hiçbir meşruiyetinin olmadığını” ileri sürdü ve “Ben, Viktor Fedoroviç Yanukoviç, kendimi Ukrayna’nın resmi devlet başkanı olarak görüyorum” dedi. Yanukoviç en son cumartesi günü bir televizyon kanalına çıkıp “Halkımı çetelerden kurtaracağım” demişti. Yanukoviç’in nerede olduğu ise dün de netlik kazanmadı ama bugün bir basın toplantısı yapacağı iddia edildi. Yanukoviç’in Rusya’dan “kişisel güvenliği için garanti istediği”, Rusya’nın da bu talebi kabul ettiği belirtildi. AP ajansı, Yanukoviç’in Moskova yakınlarındaki bir sanatoryumda olduğunu öne sürdü. Ancak bu haber Kremlin tarafından yalanlandı.
Yanukoviç’i Türklere sorun
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, devrik devlet başkanı Viktor Yanukoviç’in “halkına ihanet ettiğini” söyleyerek “İnanılmaz yolsuzluğu Türk kamyon şoförlerine sorun” dedi. Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, özetle şunları söyledi:
Ukrayna’da olanlar Batı ile Rusya’nın savaşı olarak görülemez. Burada savaş, yolsuz bir hükümetle, açık ve adil bir hükümet arasındaki savaştır. Yolsuzluk inanılmaz boyuttaydı. Türk kamyon şoförlerine sorun. Her kamyon için para (rüşvet) ödenmesi gerekirdi.
Yanukoviç’in evinde altın bir ekmek bulundu, ama iddiaların aksine altın tuvalet bulunmadı. Fakat bu bir sembol oldu. Göstericiler Lenin heykelini yıkıp yerine altın renkli bir tuvalet koydular. Oligark sistemine dönüşen Sovyet komünizminin simgesi bu tuvalet oldu.
Türkiye Ukrayna’ya karşı çok dengeli tutumuyla bence tamamen doğru bir çizgi izledi. AB’nin mali yardımına Türkiye’nin de katkıda bulunmasını bekliyoruz. Türkiye özellikle Kırım Tatarlarına yardım edebilir.
(Gezi ile Maidan benzerliği konusunda) Türkiye’nin içişlerine karışmam. Ancak polisin aşırı güç kullanmasının sorunları çözmek için yanlış yol olduğunu söyleyebilirim. Hükümet önce halka ne istediğini anlatmalı.Sevil ERKUŞ / ANKARA
Kamikaze hükümet
Ukrayna’da önceki gün açıklanan hükümeti, Kırım’da yükselen tansiyon, Maidan’dan giderek artan “değişim baskısı” ve işsizlik yüzünden zor bir dönem bekliyor. Yeni hükümet, önceki akşam Maidan’da toplanan binlerce kişinin önünde açıklandı. Bir haftada yürütülen yoğun görüşmeler sonucunda eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun eski partisi Anavatan’dan Arseniy Yatsenyuk, yeni hükümetin başbakanı oldu. Başbakanlığı Parlamento tarafından onaylanan Yatsenyuk, Maidan’da yaptığı konuşmada, ülkeyi devlet başkanlığı seçimlerinin yapılacağı 25 Mayıs’a kadar yönetecek olan hükümeti, “kamikaze kabinesi” olarak tanımladı. Yeni kabinede, eylemlerde ön planda bulunan çok sayıda aktivist yer alıyor. Aşırı milliyetçi Sağ Sektör ise geniş tabanlı hükümetin dışında kaldı. Yeni hükümetin ilk görevi, yolsuzlukları önleyecek adımlar atmak ve ekonomiyi ayağa kaldırmak olacak. İrem KÖKER/ KİEV