Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA, AA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2014 01:34
Ukrayna’da aylardır süren protestolar kısa bir aradan sonra yeniden alevlendi. Yanukoviç’in yetkilerini azaltacak anayasa değişikliği isteyen Maidan eylemcilerine güvenlik güçlerinin müdahalesi çok sert oldu. 7'si polis 25 kişi öldü. Kiev’de çadırlar yakıldı, metro kapatıldı. Muhalefet Yanukoviç’le görüşüyor.
KİEV’DE BİR GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Ukrayna'da aylardır süren protesto gösterileri sönmeye yüz tutmuşken, dün yine alevlendi. Muhalifler, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in yetkilerini azaltacak anayasa değişikliğinin mecliste görüşülmesini sağlamak için parlamento binasını içten ve dıştan kuşatma altına aldı. Erken saatlerde parlamentoya doğru yürüyüşe geçen göstericiler polis barikatlarına ulaştı. Aynı saatlerde parlamento kürsüsünü işgal eden muhalefet milletvekilleri, 2004 anayasasına geçilmesi için gereken değişikliklerin gündeme alınmasını istedi.
KİEV'DE EYLEMCİLER MEYDANDA DEV ATEŞLER YAKTI / FOTOGALERİ
KİEV'DEKİ OLAYLAR DÜNYAYI AYAĞA KALDIRDI / FOTOGALERİ
-Belediye binası işgal edildi: Parlamentoda işgal sürerken, meclis binasının çevresi ve bağlantı yollarında polisle göstericiler arasında çatışmalar başladı. Parlamento çevresinde şiddetlenen olaylar nedeniyle çok sayıda milletvekili ile meclis çalışanı parlamento binasında kapalı kaldı. Aynı saatlerde Avrupa Meydanı üzerindeki barikatlarda bulunan lastikler yakıldı. Barikatlardan askeri düzende, ellerinde sopalar bulunan binlerce insan çıkmaya başladı. Olaylar devam ederken yüzleri maskeli bir grup, iktidardaki Bölgeler Partisi’ne ait binaya molotof kokteyli ile saldırdı. Binanın birinci katında yangın çıkarken, görevliler binadan çıkmaya zorlandı. Göstericiler geçtiğimiz günlerde boşalttıkları Kiev Belediye Binası’nı işgal etti. Sokaklarda polisin barikat için yerleştirdiği çok sayıda resmi araç ateşe verildi, en az altı emniyet görevlisi rehin alındı. Kiev’e çıkan yollar ve şehir metrosu kapatıldı.
-Ateş çemberiyle savunma: Bütün kamu binaları boşaltılmazsa sert müdahalede bulunulacağı uyarısı yapıldı. Polis akşam göstericilerin kamp kurduğu Maidan’a müdahale etti. Protestoculara karşı tazyikli su ve gözyaşartıcı bomba kullanılırken göstericiler ellerinde ne varsa yakarak oluşturdukları ateş çemberiyle polisin müdahalesini engellemeye çalıştı. Çıkan çatışmalarda 7'si polis 18 kişi yaşamını kaybetti. 39 polisin silahla yaralandığı, 100 kadar polisin de başka şeylerle yara aldığı iddia edildi.
Eylemlerde ölen protestocular için ayin yapıldı |
Berlin’den yaptırım tehdidi
UKRAYNA’da dün aylardır süren gösterilerde en kanlı gün yaşanırken Batı dünyasından sert tepkiler geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ülkede yaşananların sorumlularına yaptırım uygulanabileceğini söyledi. Olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Steinmeier, “Kiev ve Ukrayna’nın diğer bölgelerindeki katliama yol açan kararları kim alıyorsa, Avrupa’nın kendileriyle ilgili yaptırım uygulama olasılığını göz önüne almalıdır” dedi. Avrupa Parlamentosu’ndaki ikinci büyük siyasi grup olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın lideri Hannes Swoboda, “Viktor Yanukoviç, demokrasi karşıtı tutumda yeni bir düzeye ulaştı. Ancak bugün demokrasiye karşı yapılan saldırıdan sonra Yanukoviç, pozisyonunun savunulamaz olduğunun farkına vararak bir kenara çekilmeli” dedi. ABD yönetimi ise Kiev’deki şiddet görüntülerinin kendilerini dehşete düşürdüğünü belirterek Yanukoviç’i muhalefetle müzakereleri yeniden başlatmaya çağırdı.
Muhalefet süper yetki istemiyor
Ukrayna muhalefetinin görüşülmesini bir an önce istediği anayasa değişikliği aslında 2004 Anayasası’na geri dönüşü öngörüyor. Yanukoviç 2010’da iktidara gelince ilk işi yetkilerini artıracak anayasal düzenlemeler yapmak olmuştu. İşte Yanukoviç’in süper yetkileri: Başbakanı atamak ve görevden almak. Bakanlar Kurulu üyelerini atamak ve görevden almak. Seçim kararı almak ve gerektiğinde iptal etmek.