Güncelleme Tarihi:
İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar kararı “Bu karar gecikmiş olan bir haktı. Bir süredir gündemdeydi. Şimdiye kadar pasaportta çifte vatandaşlık hakkı için müracaat edenler olmuş. Ancak bugüne kadar tek bir kişi göç edip, yerleşmek için başvuruda bile bulunmamış. Pasaport alanların sayısı bile çok az. Anladığım kadarıyla herkes evinden memnun gözüküyor” sözleriyle yorumladı.
İstanbul’da 18 bin İzmir’de bin 100 kadar yani 300-350 Seferad aile yaşadığını belirten Sami Azar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çanakkale, Ankara, Mersin ve Antalya’da ise 2’şer 3’er aile yaşıyor. Pasaport için az sayıda başvuru olduğunu duymuştuk. Ama onu tercih sebepleri de bir nevi ikinci pasaport olması şeklinde. Ama bugüne kadar oraya gidip yerleşen tek bir kişi bile duymadım.”
Teklif, parlamentodan geçip yasalaşırsa, Sefarad Yahudileri resmen vatandaşlık hakkını elde etmiş olacak. Söz konusu yasadan aralarında Türkiye vatandaşı olan Sefaradlar da olmak üzere yaklaşık 3,5 milyon kişinin yararlanacağı belirtildi.
İspanyol basınındaki haberlere göre sadece İsrail'den 500 bin kişinin İspanyol vatandaşı olmak için müracaat etmesi bekleniyor.
İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardon, bu proje ile İspanya'nın tarihi bir hatasını onardıklarını söyledi.
Yahudi Cemaati Federasyonu yetkilileri ise İspanya hükümetinin almış olduğu bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
İspanya Kralı Juan Carlos da İspanyol Yahudilerinin ülkenin sanatına, bilimine ve ticaretine büyük katkılar sağladığını hatırlatarak “onlarla gurur duyuyoruz" dedi.
Bu gelişme, zamanında İspanya'dan sınırdışı edilen Müslümanların durumuyla ilgili de sorgulamalara neden oldu. İspanyol solu ve Müslümanlar, aynı kolaylıkların zamanında zorla Hristiyan yapılan ve daha sonra sınırdışı edilen Morisko Müslümanları için de sağlanmasını istedi.