Güncelleme Tarihi:
AB’den hafta sonu yapılan açıklamada, AB Bakanlar Konseyi’nin kararın 2014 başından itibaren yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ile müzakerelere başlayacağı ifade edildi.
Dubai gazetesi Gulf News’e konuşan BAE Avrupa Birliği Büyükelçisi Süleyman el Mazrui, ülkesinin Schengen muafiyetine bir adım daha yaklaştığını belirtti. Bununla birlikte el Marzui, kararın oy birliği ile şartsız olarak alındığını fakat son onayın ocak ayında Avrupa Parlamentosu’nda (AP) verileceğini sözlerine ekledi.
Eğer AP’den de onay çıkarsa BAE vatandaşları iş ya da turistik amaçlı 90 güne kadar kısa seyahatler için vize almadan Schengen ülkelerine girebilecek.
AB’nin BAE dışında vizesiz girişe izin verdiği 18 ülke daha bulunuyor. BAE bu listedeki ilk Arap ülkesi olma özelliğini taşıyor. Listedeki tek Ortadoğu ülkesi İsrail. Bunun yanı sıra Brunei ve Malezya da listede bulunan Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkeler.
AP'DEKİ BAE LOBİSİ
Aslına bakılırsa, BAE vatandaşlarına vize muafiyeti konusu bir süredir AB’nin gündeminde. Avrupa Komisyonu’nun Kasım 2012 tarihli teklifiyle gündeme gelen muafiyet uygulamasına gerekçe olarak AB ile BAE’nin siyaset ve güvenlik alanındaki ortak çıkarları ile günden güne büyüyen ve 50 milyar euro’ya ulaşan ticari ilişkileri gösteriliyor.
18 Haziran 2013’te bir grup AP milletvekili, BAE’nin vize muafiyetiyle ilgili Komisyon’a verdikleri yazılı soru önergesinde şu noktalara dikkat çekilmişti:
-2012 yılında 1 milyon 640 bin AB vatandaşı BAE’yi ziyaret etti. BAE’ye girişte kapıda vize alan ülkeler listesine 12 AB ülkesi daha dahil edilecek. Schengen üyesi olmayan İngiltere de BAE vatandaşlarına bu yıl sonunda vize muafiyeti getirmeye hazırlanıyor.
-BAE pasaportuna sahip 1 milyondan az insan var dolayısıyla herhangi bir göç ya da güvenlik tehlikesi yok, bu kişilerin hiçbirinin Schengen başvurusu reddedilmedi, hiçbiri göç ya da güvenlik tehditleri nedeniyle gözaltına alınmadı.
-Schengen ülkelerine seyahat eden BAE vatandaşları iş, lüks tatil, özel tıbbi bakım ya da tamamen kendilerinin finanse ettiği ve AB’ye masraf yaratmayan eğitim nedenleriyle geliyor.