Güncelleme Tarihi:
FACÄ°ANINÂ EN NET FOTOÄžRAFLARI
ÇERNOBİL'E 48 KALA DÜNYADA PANİK BÜYÜYOR- FOTO GALERİ
Japonya Nükleer Güvenlik Ajansı, ülkeyi bir hafta önce vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören santraldeki tehlike seviyesini Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre dörtten beşe çıkardığını açıkladı.
Â
Ajanstan bir yetkili, santralde bir, iki ve üç nolu reaktörlerde radyasyon sızıntısının sürdüğünü, soğutma çalışmalarında yeterince ilerleme kaydedilemediğini ve tehlike seviyesinin bu nedenle yükseltildiğini söyledi.
Â
Bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğu belirtildi.
Â
Fransız Nükleer Güvenlik Kurumu hafta başında reaktördeki tehlike seviyesinin altıya çıktığını açıklamış, Japonya'daki kurum ise seviyenin dört seviyesinde olduğunda ısrar etmişti.
  Â
Tarihin en büyük nükleer felaketi olarak gösterilen Çernobil'deki tehlike seviyesi, en yüksek seviye olan yedi olarak belirlenmişti.
Â
SOĞUTMA ÇALIŞMALARINDA KRİTİK SAATLER
Â
Uzmanlar, soğutma sistemleri çalışmayan santralin ikinci bir Çernobil faciasına sahne olmasına ramak kaldığını belirtirken, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, santraldeki reaktörlerin soğutulması konusunda zamana karşı yarıştığını söyledi.
       Â
Deprem ve tsunami felaketiyle sarsılan ülkeyi ziyaret eden Amano, durumun ciddiyetinden endişe duyduğunu belirtti.
Â
UAEK'in gelecek pazartesi günü Japonya'daki radyasyon sızıntısını görüşmek üzere olağanüstü toplantı yapacağı açıklandı.
 Â
Fukuşima'nın deprem ve tsunamide hasar görmesinin üzerinden bir hafta geçmesine karşın yetkililer hala nükleer santralin soğutma sisteminin yeniden çalışması için 1 ve 2 no'lu reaktörlere güç kaynağı bağlamaya çalışıyor.
Â
Santralinde bir felaketi önlemeye çalışan mühendisler, yakıt çubuklarındaki aşırı ısınmanın engellenmesi için soğuk su akışını yeniden sağlamaya uğraşıyor.
Santralin iÅŸletmecisi olan Tokyo Elektrik ÅŸirketinden bir yetkili, enerji kablosunun çekilmesinin ne zaman tamamlanabileceÄŸinin henüz bilinmediÄŸini, dün sabah helikopterle su boÅŸaltma ve itfaiye araçlarıyla soÄŸutma suyu püskürtme çalışmaları baÅŸlatıldığı için, kablo çekme çalışmasına ara verildiÄŸini belirtti.Â
Â
"TEK ÇARE BETONLA KAPATMAK"
Â
Tokyo Elektrik şirketinden mühendisler, radyasyon sızıntısının durdurulması için tek çarenin santrali kum ve betonla kapatmak olabileceğini açıkladı.
Bu yöntem 1986'daki Çernobil felaketinde de uygulanmıştı.
Çekirdek erimesi riski |
Japonya'da meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami neticesinde ülkenin en önemli nükleer tesislerinden Fukuşima-Daiçi'de hasar oluştu. Santralin bazı reaktörlerinde patlama meydana geldi. Bu patlama neticesinde bazı reaktörlerin radyoaktif maddelerin dışarı sızmasını engelleyen çelik konteynırlarında hasar oluştu. Bu hasar neticesinde sızıntı başladı. Daha önemlisi bazı reaktörlerin soğutma sistemleri de devre dışı kaldı. Bu nedenle de bir nükleer santralin en önemli güvenlik önlemlerinden birisi olan soğutma işlemi yapılamamaya başlandı. Soğutmanın olmaması neticesinde reaktörlerde bulunan ve içinde nükleer yakıt çubuklarının tutulduğu havuzlarda su seviyesi düşmeye başladı. Havuzlarda su seviyesinin düşmesi ya da suyun kalmaması, nükleer yakıt çubuklarının erimesine neden oluyor. Tam erime gerçekleşirse radyasyon yayılımı çok tehlikeli seviyelere yükselebiliyor. Reaktörün içindeki radyoaktif maddeleri içeride tutacak olan konteynır da zarar gördüğünden dolayı erimenin gerçekleşmesi neticesinde büyük bir nükleer felaketin yaşanmasından endişe ediliyor. Erime, bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddi kaza olarak tanımlanıyor. Depolama havuzlarında su kalmaması, nükleer çubukların daha da ısınması, nihayetinde de erimesini durduracak bir engelin kalmaması anlamına geliyor. Bu yüzden havuzların sürekli soğutma suyuna ihtiyacı bulunuyor. Radyoaktif sızıntının yüksek olmasından dolayı santraldeki çalışmalar durduruldu ve çalışanlar tahliye edildi. Helikopterlerle ve panzerlerle su sıkılarak soğutulma çalışmalarının yapılmasına uğraşılıyor. |
Â
Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'deki temsilcisi Michael O'Leary, reaktör dışında radyasyon seviyesinin sağlığı etkileyecek düzeyde olmadığını belirtirken, birçok Japon evlerine kapanmış durumda.
Â
HÜKÜMET, ABD’DEN YARDIM İSTEDİ
Â
Japonya Başbakanı Naoto Kan, "bu trajedinin üzerinden geleceklerini ve Japonya'yı yeniden inşa edeceklerini" ifade etti.
Â
Öte yandan Japon hükümeti, santraldeki sorunların çözümü için ABD'den yardım talep etti.
Â
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, santralin tehlikeli biçimde aşırı derecede ısınması üzerine Washington yönetiminden yardım istediklerini açıkladı.
Edano, nükleer krizin boyutları karşısında uluslararası yardıma ihtiyaç duyduklarını belirterek, santraldeki durumla ilgili bilgilerin paylaşımında yavaÅŸ kaldıkları yönündeki eleÅŸtirileri kabul etti.Â
Â