Güncelleme Tarihi:
Yonhap ajansının, Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, bugün Japonya'dan gelen yolculara Incheon havaalanında ilk kez yapılan testlerde, üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandığı belirtildi.
Ajans, 50'li yaşlarda Japon bir erkeğin şapkasının ve paltosunun üzerinde yapılan ölçümlerde 1 mikrosieverti aşan düzeyde radyasyon saptandığını bildirdi.
Nükleer tehlikenin en çok hissedildiği Fukuşima'da yaşadığı düşünülen yolcuda belirlenen radyasyon düzeyinin, normal seviyenin çok üstünde olduğu ifade edildi.
Güney Kore, diğer yolcularda saptanan radyasyon miktarını ise bildirmedi.
YTN televizyonu, yolcuların kamu sağlığına tehdit oluşturmadıklarını ve serbest bırakılacaklarını belirtirken, Reuters muhabiri, havaalanındaki radyasyon kontrollerinin gönüllü olarak yapıldığını söyledi.
Güney Kore nükleer güvenlik kurumu, atmosfere saatte maksimum 0.3 mikrosievert radyasyon yayıldığını açıkladı.
Güney Kore Bilim Bakan Yardımcısı Kim Çang-Kyun, yakında, ülkenin güneyindeki Busan limanında, Japonya'dan feribotla gelen yolcuları benzer testlerden geçireceklerini bildirdi.
ABD Çevre Koruma Kurumu'na göre millisievert birimiyle, farklı radyasyon seviyeleri ve bunların insan sağlığı üzerindeki muhtemel etkileri ise şöyle:
50-100 mikrosievert radyasyona maruz kalmak, kanın kimyasını değiştiriyor.
500 mikrosievert: Saatler içinde bulantıya yol açıyor.
700: Kusma
750: 2-3 haftada saç dökülmesi
900: İshal
1000: Kanama
4000: Tedavi uygulanmazsa, 2 ay içinde muhtemel ölüm
10,000: Bağırsaklarda tahribat, iç kanama ve 1-2 haftada ölüm
20,000: Merkez sinir sisteminde tahribat ve dakikalar içinde bilinç kaybı. Saatler ve günler içinde ölüm.
14 YAŞLI HASTA ÖLDÜ
Öte yandan Japonya'da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hastanın hayatını kaybettiği bildirildi.
Yetkililerden Çuei İnamura, 2 yaşlı hastanın hastaneden nakledilirken, diğer 12'sinin ise geçici olarak nakledildikleri bir lisenin spor salonunda öldüklerini ifade etti. İnamura, “İyi bakım verebilecek imkanlara sahip değildik” diye konuştu.
Japonya'daki deprem ve tsunamiden en çok zarar gören grubu yaşlılar oluşturuyor. Ülkede deprem ve tsunami nedeniyle baş gösteren olumsuzluklar yüzünden pek çok yaşlı hayatını kaybederken, hayatta kalanlarsa elektrik veya suyun bulunmadığı, ilaçtan yetişkin bezine kadar hemen her şeyin sıkıntısının yaşandığı hastanelerde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor.