Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yorgo Papandreu ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ile bir araya geldi. Davutoğlu ile Druças, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Yunanistan ile ilişkilerin son dönemde yepyeni bir muhteva kazandığını belirten Davutoğlu, bugün yaptıkları görüşmenin Temmuz ayında yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı'nın hazırlığı mahiyetinde olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, son olarak Erzurum'da iki ülke başbakanı ile neler yapılabileceğini görüştüklerini hatırlatarak, özel pasaportlara uygulanan vize muafiyeti sonrasında son bir sene içinde Türkiye'den Yunanistan'a gelen turist sayısının üç misli arttığını ve 500 bini aştığını ifade etti. Davutoğlu, bunun "iyi işbirliğinin" ve "halkların önlerinde engel olmadığında nasıl kaynaştığının" göstergesi olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, küresel krize rağmen dış ticaret hacminin de 3 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.
İkili ilişkiler bağlamında daha önce üzerinde durulan konuları ele aldıklarını belirten Davutoğlu, "Bu çerçevede, gerçekten son derece pozitif bir momentumu yakalamış bulunuyoruz. Bunu kaybetmemek her iki ülkenin de menfaatinedir" dedi.
Avrupa Birliği bağlamında Yunanistan'ın desteğine her zaman müteşekkir olduklarını kaydeden Bakan Davutoğlu, vize konusunda "AB'nin takındığı tutumdan duyulan derin hayal kırıklığını" paylaştığını ifade etti. Davutoğlu, bu tutumun Türkiye'ye karşı uygulanan bir çifte standart olduğunu vurgulayarak, bu konularda sınır komşusu olmaları nedeniyle Yunanistan ve Bulgaristan'ın birinci muhatapları olduğunu, Yunanistan'ın desteğini her zaman beyan ettiğini dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle konuştu:
"Ben buradan Yunan halkına bir seslenişte bulunmak istiyorum. Türkiye'ye geliniz, kendi eviniz gibi... Türkiye'de dostlar edininiz. Biz de Türkiye'deki vatandaşlarımıza aynı şeyleri tavsiye ediyoruz. Hedefimiz hükümetlerin iyi ilişkiler kurması değil sadece, halkların da dostluk ve komşuluk ilişkilerini geliştirmesi... Nasıl mahallelerde komşuluklar yapmışsak, şimdi tekrar komşulukları her düzeyde inşa etmenin vakti."
"KIBRIS KONUSUNDAKİ DURUMDAN MEMNUN DEĞİLİZ"
Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorunu konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydederek, "Kıbrıs konusunda müzakerelerin gidişinden ve statükonun devam ettirilecek gibi görünmesinden Türkiye olarak memnun olmadıklarını" kaydetti.
Davutoğlu, "Doğu Akdeniz'i bir an evvel barış havzası haline dönüştürelim istiyoruz" diyerek, Kıbrıs konusundaki siyasi sorunlar nedeniyle, AB üyeliği sürecinde engeller çıkarılmasını da "adaletsizlik" olarak gördüklerini vurguladı. Davutoğlu, bu konuda Yunanistan ile birlikte ortak faaliyette bulunmada kararlı olduklarını belirtti.
Bölgesel konuları da kapsamlı olarak ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, Akdeniz'in güneyindeki Tunus, Mısır, Libya gibi ülkelerde önemli gelişmeler yaşandığını, bunları ayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini aktardı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu bölgedeki insani konularda ortak çalışmalar yapmayı planladıklarını belirterek, "Ortadoğu'da ve Balkanlar'da, Karadeniz ve Akdeniz'de Yunanistan ile daha yakın işbirliği ve istişareleri geliştirmeye kararlı olduklarını" söyledi.
Papandreu ve Druças'ı Türkiye'ye davet ettiğini belirten Davutoğlu, mayıs ayı başında Türkiye'de yapılacak En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi'nde kendilerini görmekten mutluluk duyacaklarını kaydetti. Bakan Davutoğlu, "En yakın komşumuz ve dostumuz Yunanistan'ı aramızda görmekten memnun olacağız" diye konuştu.
"TEHDİT ALGISI YOK"
Bakan Davutoğlu, Atina'ya giderken uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı öncesinde hazırlık için bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirterek, komşu ülkelerle sıfır problemin ötesinde maksimum işbirliği gerçekleştirmek istediklerini, Ege'yi dostluk ve refah bölgesi haline getirme kararlığında olduklarını kaydetti.
"Yunanistan'dan herhangi bir tehdit algılamamız yok, Yunanistan'ın da bizden bir tehdit algılaması içinde olmaması lazım" diye konuşan Davutoğlu, bugün Yunan aydınlarla bir araya geleceğini bildirdi. Davutoğlu, "Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir paradigmaya ihtiyacımız var. Bugün bu paradigmanın ana unsurları üzerinde duracağım. Ortak geçmişimizi çatışmacı bir üslupla değil de daha işbirliği içinde ve barışçı bir üslupla ele almak gerek. Geleceği birlikte inşa edeceğimiz yeni bir paradigmayı kurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
LİSE ARKADAŞINI DA GÖTÜRDÜ
Bakan Davutoğlu, Atina'ya giderken uçakta basın mensuplarına, İstanbul Erkek Lisesi'nde 7 yıl birlikte okuduğu Rum kökenli arkadaşı Dimosden Rafaletos'ı tanıştırarak, Rafaletos'un kardeşinin Atina'da yaşadığını ve bu nedenle birlikte seyahat ettiklerini anlattı.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki üst düzey ziyaretlerin belli bir düzene oturduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bu ziyareti de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantılarının hazırlığı mahiyetinde yaptığını bildirdi.
İstikşafi görüşmelerde bir ilerleme sağlanıp sağlanmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, son derece olumlu gelişmeler bulunduğunu söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasındaki gelişen ilişkiler çerçevesinde, Erdoğan'ın Papandreu'ya 2009'da yazdığı mektup ve ardından kaydedilen gelişmeler ile istikşafi görüşmelere hız verildiğini belirtti.
Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir paradigma kurmaya çalıştıklarını söyleyerek, arada yılların getirdiği önyargılar ile Ege sorunu gibi bazı karmaşık sorunlar bulunduğunu, ama bu sorunların sabırla, adım adım, kararlı bir şekilde çözülmesi iradesinin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
"STATÜKOYU DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Statüko olduğu gibi muhafaza edilirse, iki ülke arasındaki güven probleminin aşılması zorlaşıyor. Onun için biz statükonun olumlu yönde değişmesini istiyoruz. Yeni bir işbirliği çerçevesi oluşsun istiyoruz. Yunan tarafından da bu konuda yeni bir yaklaşım var. Bu atmosferi iyi değerlendirmeye kararlıyız" diye konuştu.
Papandreu'nun Erzurum ziyareti sırasındaki "Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağı" ve Türk askerinin "işgalci" olduğu yönündeki iddiaları hatırlatılarak, bu durumda güven bunalımının nasıl aşılacağının sorulması üzerine Davutoğlu, tarafların Kıbrıs sorunu ile ilgili pozisyonlarının belli olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin görüşünü o toplantıda aktardığını söyledi.
Davutoğlu, şunları kaydetti: "Görüş ayrılıklarımızı biliyoruz. Ama bu görüş ayrılıklarını sabit, değişmez kılarak yol almamızın zorlukları da ortada. Biz konuşarak, bu konularda mesafe alacağımızı ümit ediyoruz. Kıbrıs konusunda da diğer konularda da görüş ayrılıklarımız bellidir. Bu konularda yapılacak çalışmalar da var."
Bakan Davutoğlu, Papandreu'nun Erzurum ziyaretinin yararlı bir ziyaret olduğunu da belirterek, bu ziyaret ile bir anlamda psikolojik eşiğin aşıldığını ifade etti.
Davutoğlu bugün Papandreu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças ile görüşeceğini, ikili ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele alacaklarını kaydetti. Bir Türk entellektüeli olarak Yunan aydınlarının talebi üzerine, Eliamep Enstitüsü'nde bu aydınlarla bir araya geleceğini belirten Ahmet Davutoğlu, aydınlarla Yunanistan'da kendisinin yazdığı Stratejik Derinlik kitabı etrafında yapılan tartışmalar ve yeni paradigma arayışını ele alacaklarını bildirdi.
Yunan gazetecilerle de bir araya geleceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yarın da Batı Trakya'da Gümülcine, İskeçe, Kavala ve Selanik'e gideceğini açıkladı. Davutoğlu, "Bu da dostluğumuzun bir nişanesi. Karşılıklı ziyaretlerde başkentler dışında diğer kentlerin de ziyaret edilmesi ile kamu diplomasisi ve Türk-Yunan dostluğunun alandaki karşılığını görme imkanımız olacak" dedi.