Mübarek'i adım adım istifaya götüren gün

Güncelleme Tarihi:

Mübareki adım adım istifaya götüren gün
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 12:43

Ve Mısır'da beklenen oldu. Birçok uzman tarafından "en kritik gün" olarak nitelendirilen bugün, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, görevinden istifa etti. Mübarek, görevini orduya bıraktı.

Haberin Devamı

MISIR'DA HALK YİNE SOKAKLARDA / FOTO GALERİ

 

18 gündür süregelen protestoların ardından Mübarek'i istifaya götüren süreç adım adım işte böyle işledi:

18:11: Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek'in görevini Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne devrettiğini bildirdi. Süleyman, "Ülkemizin geçirdiği bu zor günlerde devlet başkanı Hüsnü Mübarek görevinden ayrılmaya karar verdi" dedi.

17.55: Reuters'a konuşan iktidar partisinin basın sözcüsü Muhammed Abdullah, Mübarek'in Şarm el Şeyh'te olduğunu teyit etti.

17.35: İktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin (NDP) Genel Sekreteri Hüssam Bedrevi'nin görevin ayrıldığı bildirildi. Bedrevi, genel sekreterlik görevine geçtiğimiz günlerde getirilmişti.

Haberin Devamı

17.30: AFP'ye konuşan ABD'li bir yetkili, Mübarek'in Şarm el Şeyh'e gitmesinin "olumlu bir ilk adım" olduğunu söyledi.

17.00: Yaklaşık 1000 kadar Mısırlı, içerideki tutukluları dışarı çıkarmak için El Ariş kentindeki bir polis karakoluna saldırdı. AFP, çıkan silahlı çatışmada çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

16.35: Devlet başkanlığından "acil ve önemli bir açıklama" yapılacağı açıklandı.

15.50: Associated Press'e konuşan yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Mübarek ve eşinin Kızıldeniz'deki tatil beldesi Şarm el Şeyh'te olduğunu söyledi..

15.45: AFP haber ajansı, Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerin sayısının 1 milyonu bulduğunu bildirdi.

15.10: El Arabiya televizyonu Müslüman Kardeşler'in Mübarek ve Süleyman'ın konuşmalarındaki ifadeleri reddeden bir açıklama yayımladığını bildirdi. Öte yandan ordunun Mısır halkının cep telefonlarına bugün yapılacak üçüncü bir açıklamayla ilgili bilgi mesajları göndermekte olduğu ifade ediliyor.

15.05: El Cezire Arapça kanalı konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Mübarek ve eşinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiğini öne sürdü.

14.55: El Cezire televizyonu göstericilerin yürüyüşe geçmesi ihtimali doğrultusunda İskenderiye'de bulunan Başkanlık binasının çatısına keskin nişancılar yerleştirildiğini duyurdu. Kahire'de de göstericilerin çeşitli noktalara dağıldığı ve askerlerin şehri sıkı denetim altına aldığı bildirildi.   

Haberin Devamı

14.50: BBC'nin haberine göre, Kahire'den ayrılan Mübarek ve eşi Şarm el Şeyh'teki yazlıklarına gidiyor.

14.20: İngiliz Yayın Kurumu BBC, İran'ın, Mısır'daki olaylara ilişkin yayınlarının, bu ülkedeki televizyon izleyicilerine ulaşmasını engellediğini açıkladı.

14.35: El Cezire, göstericilerin devlet televizyonuna ait binanın etrafını kuşattığını bildirdi.

14.10: El Arabiya televizyonu, önce Devlet Başkanı Mübarek ve eşinin ülkeden ayrıldığını bildirdi. Ancak daha sonra bu haberi düzelterek, Mübarek ve eşinin Mısır'dan değil Kahire'den ayrıldığını öne sürdü.

13.45: El Cezire televizyonu, Tahrir Meydanı'nın yakınlarındaki parlamento binası önünde askerlerle göstericiler arasında tansiyonun yükseldiğini bildirdi. Ordunun göstericilere müdahale edebileceği ifade ediliyor. Ancak esas önemli konunun düşük rütbeli subayların müdahale emrine uyup uymayacağı olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

13.25: Mısır'ın Washington Büyükelçisi Sameh Şukri, CNN International'a verdiği demeçte, Mübarek'in bütün yetkilerini devrettiğinin altını çizerek, yardımcısı Süleyman'ın “fiili devlet başkanı” olduğunu söyledi.

TEHLİKELİ YÜZLEŞME

BBC Mısır'daki olayları Kahire'deki muhabiri Magdi Abdelhadi ile takip ediyor. Abdelhadi, BBC'nin internet sitesine Mısır'daki son durumu değerlendirdi:

"Her ne kadar Devlet Başkanı Mübarek tarafından siyasi sistemin teoride de olsa değişmesine yol açacak tavizler verilse de, bu değişiklikleri hayata geçireceği konusunda orduya ya da hükümete güven duyulmuyor.

Mübarek tarafından atanmış olan kabinedeki isimlerin büyük çoğunluğu yaşlı ve kendisine sadık isimler. Ayrıca ordunun üst kademeleri de Mübarek'in seçtiği isimlerden oluşuyor.

Geçmişte de bu yöneticilerin büyük çoğunluğu özgür seçimlerin yapılacağını taahhüt etmiş ancak bunlardan hiçbirisi yerine getirilmemişti. Protestocular, demokratik sisteme gerçek bir geçişin sağlanmasının tek yolunun sokaktan geçtiğini düşünüyor.

Şu anda ortam ordu ile protestocuların tehlikeli bir şekilde karşı karşıya gelme potansiyeli taşıyor. Generaller, daha önce defalarca halka karşı şiddet kullanmayacaklarını söyledi.

Ancak şu anda birçok kişi, ordunun üst kademesinin de kendi yerlerini rejimin devamına bağlamaları durumunda bu tutumundan vazgeçmek zorunda kalmasından endişe ediyor."

Haberin Devamı

HEDEF: 20 MİLYON

13.00: Mısır'ın en büyük ikinci kenti İskenderiye'de de on binlerce kişi Cuma namazının ardından meydanlara çıktı. Muhalefetin bugünkü hedefi, 80 milyonluk nüfusun dörtte birini, yani 20 milyonunu sokaklara dökmek.

12.30: Tahrir'deki Cuma namazını kıldıran vaiz, halkı güçlü olmaya ve taleplerinin arkasında durmaya çağırdı.

12.10: Yüz binlerce kişi Tahrir Meydanı'nda Cuma namazı kılıyor.

11.50: Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Mübarek'in devir planına destek verildi. Sıkıyönetimin "mevcut şartlar sona erdikten sonra" kaldırılacağını ifade eden ordu, verilen reform sözlerinin de takipçisi olacağını belirtti.

Haberin Devamı

11.00: Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalığın sayısı giderek artıyor. Meydandakilerin sayısı 100 binleri buldu.

10.25: Mısır Maliye Bakanı Semir Rıdvan, askeri bir darbenin Mısır'ı olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

 

 

 

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim_2/TAHRIR.jpg

15 SUBAY HALK HAREKETİNE KATILDI

10.00: Mübarek'in istifasını isteyen küçük bir grup, başkanlık sarayı önünde gösteri yaptı.

09.45: Silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subayın Mübarak'e karşı halk hareketine katıldığı bildirildi.

07.30: ABD'de Demokrat Parti Colorado Senatörü  Mark Udall, "Mısır'da bir Atatürk'e ihtiyaç olduğunu" söyledi.

02.50: ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır hükümetini, yapılan değişimleri anlatma ve Mısır halkının istediği demokrasi ve temsil gücü yüksek bir hükümete uzanan adım adım süreci açık ve kesin bir dilde ifade etme yönünde süratle harekete geçmeye çağırarak, “Mısır hükümetinin gerçek  demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık bir yol ortaya koyması gerekli” dedi.

"YALLAH MÜBAREK YALLAH"

01.15: Muhalifler, Mısır devlet televizyonu ile Enformasyon Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaptı.

00.45: Muhalif lider Muhammed El Baradey, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a yazdığı mesajda, “Mısır'ın patlayacağı” yönünde uyarıda bulundu ve “ordunun ülkeyi kurtarmak için müdahale etmesi gerektiğini” söyledi.

23.30:Mübarek'in yetkilerini verdiği Süleyman, protestoculara “evlerinize dönün çağrısı” yaptı.

23.00: Mübarek'in istifa etmemesiyle hayal kırıklığına uğrayan protestocular, "Yallah, yallah” (haydi, haydi) “Erhal” (Git)” nidalarıyla başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı inleterek, tepkilerini gösterdi. Gösteriler, başkentin tamamına yayıldı.

22.45: Mübarek, ulusa sesleniş konuşmasında, yetkilerini Süleyman'a verdiğini açıkladı.

      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!