Güncelleme Tarihi:
İŞTE KÜÇÜK BARIO'NUN BABASINA KAVUŞTUĞU AN
İLK MADENCİ BÖYLE KURTARILDI / WEB TV
TARİHİ KURTARMA OPERASYONUNDAN KARELER
ÜÇÜNCÜ HAFTALARINDA VİDEO GÖNDERMİŞLERDİ / WEB TV
Şili'de 5 Ağustos'tan bu yana Copiago kenti yakınlarındaki bir madende yerin 622 metre altında yaşamak zorunda kalan işçiler birer birer özgürlüklerine kavuşuyor.
Madenden ilk olarak kurtarılan isim 31 yaşındaki Florencio Avalos oldu. Avalos. TSİ 06.10 sularında kurtarma kapsülü içerisinde başarıyla yeryüzüne çıkarıldı. Yaklaşık 15 dakikada yukarı çekilen Avalos'u ilk karşılayanlar arasında eşi Monica ve 7 yaşındaki oğlu Bairo ile Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da yer aldı. Bairo, 69 gündür yerin altında olan babasını görünce hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Pinera da madenci Avalos'a uzun süre sıkı sıkı sarıldı.
Avalos'un yüzeye çıkarılmasından kısa süre önce, Manuel Gonzalez adlı kurtarma görevlisi, aynı kapsül içinde vinç ve makara aracılığıyla madencilerin yanına inmişti. Madenciler tarafından sıcak bir şekilde karşılanan kurtarma görevlisi, işçilere nasıl yukarı çıkarılacaklarını bir kez daha anlattıktan sonra Avalos'u kapsüle bindirmişti.
Gonzalez'in ardından sağlık görevlisi Roberto Ros kapsülle madene indirildi. Şu an madencilerin yanında bulunan iki görevli, işçilerin kapsüllere bindirilmesine yardımcı oluyor.
HEDİYE OLARAK TAŞ GETİRDİ
Avalos'tan yaklaşık 1 saat sonra da 39 yaşındaki madenci Mario Sepulveda kapsülle yukarı çıkarıldı. Çıkarılan ilk madenciye göre daha neşeli ve hareketli olduğu gözlenen Sepulveda, kendisini karşılayanlara madenden getirdiği taşlardan hediye etti.
Taşlardan birini de Pinera'nın eline veren Sepulveda, "Çok mutluyum! Şili, çok yaşa!" diye bağırarak, yumruğunu havaya kaldırdı ve gördüğü herkesi kucakladı.
Kurtarılan üçüncü madenciyse 52 yaşındaki Juan Illanes oldu. Madenden dördüncü olarak gruptaki tek Bolivyalı olan 23 yaşındaki Carlos Mamani çıkarıldı. Ardından ise sırasıyla en genç madenci olan Jimmy Sanchez (19), 30 yaşındaki Osman Araya ve Jose Ojeda kurtarıldı. 34 yaşındaki Claudio Yarez yeryüzüne çıkarıldı. Dokuzuncu kurtarılan kişi de en yaşlı madenci 63 yaşındaki Mario Gomez Heredai. Madenden çıkarılan onuncu isim 31 yaşındaki Alex Vega, 11’inci işçi ise 56 yaşındaki Jorge Galleguillos oldu. Galleguillos’un yüksek tansiyon tedavisi gördüğü ve ilaç kullandığı bildirildi.
Elvis Prestley hayranı ve sporcu kişiliğiyle tanınan 34 yaşındaki Edison Pena madenden kurtarılan 12'nci işçi oldu. Kurtarılan 13'üncü madencinin ise 27 yaşındaki Carlos Barrios olduğu bildirildi. Son olarak 33 yaşındaki Victor Zamaro yüzeye çıkarıldı. Böylece kurtarılan madenci sayısı 16 oldu. 56 yaşındaki Omar Reygadas Rojas özel kapsülle madenden çıkartılan 17. madenci oldu. Madenden çıkarılan 18. işçi ise 44 yaşındaki Esteban Rojas oldu. Rojas'ı yerel saatle 15.27'de çıkarılan 45 yaşındaki Pablo Rojas izledi. 48 yaşındaki Dadio Segovia madenden çıkarılan 20. işçi olurken, 50 yaşındaki Johnny Barrios Rojas ise 21. sırada madeni terk etti. Kurtarma ekipleri 22. madenci 43 yaşındaki Samuel Avalos'u ise kısa süre önce çıkardı.
Bu arada Papa, Vatikan'da yaptığı haftalık konuşmasında Şilili işçiler için dua ettiğini söyledi. Konuşmasının bir kısmını İspanyolca yapan Papa, Atacama çölündeki madencilerin kaderini "umutla Tanrı'nın inayetine emanet etmeye devam ettiğini" belirtti.
"ZÜMRÜDÜANKA KUŞU" İLE HAYATA DÖNÜYORLAR
Madenciler 622 metrelik kurtarma kuyusundan "Zümrüdüanka Kuşu" adı verilen 4 metre uzunluğunda ve omuz genişliğindeki kapsülle tek tek yukarı taşınıyor. Her bir madencinin yukarı çıkarılmasının yaklaşık 1 saat alması bekleniyor. Tüm madencilerin kurtarılmasının ise 36 saati bulacağı ifade ediliyor.
İşçiler dünya rekorunu kırmak için en son çıkmak isterken yönetim, madenden ilk olarak psikolojik olarak en istikrarlı ve deneyimli madencilerin çıkmasını uygun buldu.
İkinci çıkacak grup kalp ve tansiyon problemi olanlardan oluşuyor. En sona ise en sağlıklı olanlar bırakıldı. Madenden son olarak çıkarılacak ismin 54 yaşındaki vardiya amiri Luis Urzua olması bekleniyor.
Madenciler, kapsüllerden gözleri kapalı olarak çıkıyor. Uzun süre karanlıkta kaldıkları için gözlerinde hasar meydana gelmemesi için çıkışta hemen özel gözlük takıyorlar. İşçiler, maden yakınında kurulan saha hastanesinde astronotlara uygulanan tıbbi kontrollerden geçtikten sonra biraz aileleriyle hasret giderip Copiago kentinde başka bir hastaneye götürülecekler.
Madencilerin her birinin yüzeye çıkışı sirenle duyuruluyor. Madenci yüzeyde göründüğünde ambulans sirenine benzer bir siren çalışmaya başlıyor ve kurtarma kuyusunun yanındaki ışıklı uyarı da bir dakika boyunca yanıyor. Bu işlemin her madenci için tekrarlanacağını söyleyen yetkililer, bunun tüm kurtarma ve ilk yardım ekiplerini en üst düzey alarm durumuna geçirmek için bir sinyal olduğunu ifade ediyor.
DEVLET BAŞKANI DA BÖLGEDE
Kurtarma bölgesine gelen Şili Devlet Başkanı Pinera da kurtarma çalışmalarını bizzat yerinde takip ediyor. Pinera operasyondan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Asla teslim olmayacağımıza dair söz vermiştik ve bu sözümüzü tuttuk" diye konuştu.
Kurtarma operasyonunun başladığı dakikalarda Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in de bölgede olacağı bildirilmişti.
ABD Başkanı Barack Obama ise 33 madencinin sağ salim kurtarılması için dua ettiğini bildirdi. Obama yaptığı açıklamada, "Tanrı'nın yardımıyla madencilerin evlerine dönmeleri için dua ediyoruz" dedi. Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle alışan ABD'liler de gurur duyduğunu söyledi.
DÜNYANIN GÖZÜ ONLARIN ÜSTÜNDE
Şili’deki bu tarihi kurtarma operasyonunu şu an yaklaşık 4 milyar insan televizyonlarının ve bilgisayarlarının başında canlı yayında izliyor.
Uluslararası ajansların ve haber kanallarının bildirdiğine göre, şu an maden alanında 2 bin civarında yerli ve yabancı gazeteci bulunuyor. Dünya genelinde neredeyse tüm haber sitelerinin manşetlerinde Şili’deki kurtarma operasyonu yer alırken, televizyonlar operasyondan dakika dakika canlı yayın yapıyor.
Öte yandan işçilerin bir daha madene inmelerine pek gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler sunuluyor.
33 işçi, 5 Ağustos’ta San Jose altın ve bakır madeninde gerçekleşen göçüğün ardından, oturma odası büyüklüğündeki bir sığınakta mahsur kalmıştı. 22 Ağustos’ta öldükleri sanılırken, madene inen bir matkap ucuna “Yaşıyoruz ve kurtarılmayı bekliyoruz” notu iliştirince yaşadıkları anlaşılmıştı. Madencilere o tarihten bu yana açılan 6 ayrı 15 cm’lik delikten yiyecek, içecek ve oksijen gönderiliyor. Madenciler yerin altında geçirdikleri 2 aydan fazla süre boyunca çıkış kapsülüne sığabilmek için diyet ve egzersiz yapmıştı.