Güncelleme Tarihi:
Türkiye harekete geçti;
Birleşmiş Milletler’de, NATO’da derhal girişimler başladı.
Ve bu girişimler, İsrail’in uluslar arası sularda yaptığı saldırıda, 9 vatandaşını kaybeden Türkiye’yi kimin desteklediğini, kimin de köstek olduğunu ortaya koydu.
İşte Türkiye’nin uluslar arası çabalarının bilançosu;
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE İLK KÖSTEK; ABD
Türkiye’nin ilk başvurduğu yer, geçici üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi oldu. Konsey’den öncelikle İsrail’i kınayan bir karar çıkartılması üzerinde duruldu. Konsey kararı önemli; çünkü tüm BM üyelerini bağlıyor ve hukuki yaptırımlar için kullanılabilir.
Ancak Türkiye burada ABD’nin itirazı ile karşılaştı. BM Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisi de olan daimi üyesi olan ABD ikna edilemeyince, Konsey kararından vazgeçildi. Bunun yerine, bir Güvenlik Konseyi Başkanlık açıklamasına razı olundu. Hukuki bağlayıcılığı olmayan Başkanlık açıklamasına ABD de itiraz etmedi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DE İKİNCİ VE SÜRPRİZ KÖSTEK: İTALYA
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’de İsrail’i kınatmak için ikinci başvurduğu yer İnsan Hakları Komisyonu oldu. İsrail’i kınayan ve Türk yardım görevlilerini taşıyan gemiye saldırıya ilişkin uluslar arası bir komisyon kurulmasını öngören karar dün oylandı. Ve karara ABD yine “ret” oyu verdi. ABD’nin ret oyu bekleniyordu. Ancak beklenmeyen, diğer iki ret oyu oldu. Bunlar, İtalya ve Norveç’ten geldi. Sonuçta BM insan hakları komisyonunda karar, 3 ret oyuna karşılık, 32 oyla kabul edildi.
NATO’DA KANADA VE ÇEK CUMHURİYETİ TAŞ KOYDU
Türkiye’nin uluslar arası alanda başvurduğu bir başka adres de NATO oldu. NATO’da, İsrail’i kınamak için tüm üye ülkelerin onayını taşıyan bir “Konsey kararı” alınması için nabız yoklanmaya başlandı. Ancak burada da Türkiye’nin önüne beklenmedik iki karşı oy çıktı; Çek Cumhuriyeti ve Kanada.
Çek Cumhuriyeti’nin ret oyunun arkasında İsrail Devleti ile yakın ilişkileri olduğu söylentisi NATO’ya yayıldı. Kanada’nın ise, NATO’da da Türkiye’yi karşısına almak istemeyen ABD yerine, itiraz ettiği, bir anlamda ABD’nin taşeronluğunu üstlendiği yorumları kulislere yayıldı.
NATO’da Konsey kararları oy birliği ile alınıyor. Çek Cumhuriyeti ve Kanada’nın itirazları nedeniyle oy birliği olmayınca, NATO Konseyi İsrail’i kınayamadı. Bunun yerine, yine örgütü hukuken bağlayıcı olmayan “Genel Sekreter açıklaması” ile yetinildi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İsrail’i kınayan bir açıklama yaptı.
İSLAM KONFERANSI ÖRGÜTÜ
Türkiye, üyesi olduğu İslam Konferansı Örgütü’ne de gitti. Ancak BM ve NATO’nun aksine, İKÖ yine çok yavaş kaldı. Türk yardım görevlilerine saldırı Pazartesi günü oldu. BM ve NATO iki gün içinde, Türkiye’nin istediği karar bağlayıcı olmasa da, birer açıklama yayınladılar. Oysa İKÖ, saldırının tam bir hafta sonrasına, önümüzdeki pazartesiye toplantı koydu. Dolayısıyla, İKÖ’den hala ses yok.