Güncelleme Tarihi:
AFP'nin haberine göre, İrlanda-Filistin Dayanışma Kampanyası'ndan yetkililerle temasa geçen gemideki aktivistlerden biri, "Gazze'ye yaklaşık 150 mil uzaklıktayız ve sabit bir hızla yolumuza devam ediyoruz. Cumartesi sabahı (Gazze'ye) varmayı umuyoruz" diye konuştu.
Gazze'ye doğru yola çıkan İrlanda gemisi Rachel Corrie ile uzun süre irtibat kesilmişti. Özgür Gazze Hareketi yetkilileri, gemiye İsrail ordusunun müdahalede bulunduğunu söyleyerek, "bunun İsrailler tarafından yapılmış bir sabotaj olduğunu düşündüklerini" ifade etmişti.
Associated Press ajansı da İsrail'in gemiye yönelik detaylarını vermediği bir eylemde bulunduğunu bildirmişti. �
Ancak Rachel Corrie'deki aktivistlerden Jenny Graham, İsrail'in şu ana kadar gemiye fiili bir müdahalesi olmadığını ifade ederken, "Bin tonluk yardım ve teçhizatı Gazze halkına ulaştıracağız" dedi.�
Rachel Corrie isimli bin 200 tonluk yük gemisinin, yardım filosundaki diğer gemilerle birlikte Gazze'ye ulaşması planlanmış, ancak İrlanda'dan kalkan gemi geç kaldığı için Kıbrıs açıklarındaki buluşma noktasına zamanında varamamıştı.
İSRAİL: GEMİYE ÇIKMA NİYETİMİZ YOK
İsrail'den bugün yapılan açıklamada, İrlanda gemisinin ablukayı kırarak Gazze Şeridi'ne ulaşmasına izin verilmeyeceği yinelendi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal ise, "Gemiye çıkmak gibi bir niyetimiz yok. Eğer gemi Aşdod limanına yönelmeye karar verirse, gemiye çıkmayacağız" diye konuştu.
"DİRENMEYECEĞİZ"
Rachel Corrie'de bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead McGuire, İsrail askerlerinin gemiye çıkması durumunda direniş göstermeyeceklerini söyledi.
İsrail ablukası altındaki Gazze'ye insani yardım götürebilmek için yola çıktıklarını hatırlatan McGuire, İsrail askerlerinin gemiye çıkması durumunda aktivistlerin tutuklanarak İsrail'e götürülmeye hazır olduklarını ifade etti.
Rachel Corrie, tıbbi araç-gereç, okul malzemesi, oyuncaklar ve çimentonun da bulunduğu tonlarca ağırlığında yardım malzemesi taşıyor. Gemideki 5'i İrlandalı 15 gönüllü arasında, Maguire dışında eski BM yetkilisi Denis Halliday de yer alıyor. Kaptanı İskoç vatandaşı olan yük gemisinde ayrıca 5 Malezyalı, 4 de Endonezyalı bulunuyor.
İRLANDA İSRAİL'İ UYARMIŞTI
İrlanda Başbakanı Brian Cowen İsrail’e çağrıda bulunarak, Gazze yolundaki gemiye müdahale edilmemesini istemişti. Cowen, götürülen insani yardım malzemeleri arasında onarımlarda kullanılmak üzere çimento bulunmasının sorun yaratmasından endişe ettiklerini belirtmişti.
RACHEL CORRIE KİMDİR?
ABD'li barış gönüllüsü Rachel Corrie, 16 Mart 2003'te Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere harekete geçen bir İsrail buldozerinin önüne çıktı. Corrie İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürüldü.
Rachel Corrie, Evergreen State College'de sanat dersleri alarak eğitim gördü. Üç yıl boyunca gönüllü olarak, ruhsal bozukluğu olan hastalara haftalık ziyaretleri yaptı, destek oldu. Yazar ve sanatçı olmak, barış için çalışmak gibi hedefleri olan Corrie, ABD'nin Irak'ı işgali üzerine İsrail'in Gazze'de kıyıma girişeceği ve bunun ancak bölgedeki ilgiyi canlı tutmakla engellenebileceğini öngörerek, Gazze'ye uluslararası gözlemci olarak gitmişti.
16 Mart 2003'te İsrail tanklarına karşı vicdanını siper ederek öldürülen Rachel Corrie’nin ölüm tarihi olan 16 Mart tarihi, Uluslararası Dünya Vicdan Günü olarak ilan edildi.