Güncelleme Tarihi:
ANMA TÖRENLERİ VE PROTESTOLARDAN GÖRÜNTÜLER
Ukrayna'nın Çernobil kentinde 1986 yılında meydana gelen kazanın 24'üncü yıl dönümü törenlerinde konuşan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, yaklaşık iki milyon insanın nükleer santralden yayılan radyasyondan etkilenerek hastalandığını söyledi.
Patlamanın ardından kapatılan nükleer reaktörün halen daha Avrupa için bir tehdit olduÄŸunu ifade eden Yanukoviç, tehlikenin "sadece Ukrayna için deÄŸil, Avrupa, Rusya ve Belarus için de geçerli olduÄŸunu" belirtti.Â
Kazada hayatını kaybedenler anısına Çernobil'deki anıtın önüne çiçek bırakan Ukrayna Devlet Başkanı, nükleer felaketten etkilenenlere daha iyi tedavi şartları sağlanacağının sözünü verdi.
Çernobil faciasının yıl dönümü vesilesiyle Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Belarus'ta da anma törenleri düzenlenirken; aralarında Türkiye, Almanya, Fransa, Endonezya'nın da bulunduğu çok sayıda ülkede çevreciler nükleer karşıtı gösteriler yaptı.
SAÄžLIK BAKANLIÄžI Ä°DDÄ°ALARI YALANLADI
Çernobil kazasının ardından, Türkiye'nin de nükleer reaktörden yayılan radyasyondan etkilenen bölgeler arasında olduğu belirtilmiş, özellikle Karadeniz bölgesinde kazanın ardından kanser vakalarında artış yaşandığı kaydedilmişti.
Ancak Çernobil'de yaşanan nükleer kazanın 24'üncü yıl dönümü sebebiyle bir rapor yayımlayan Sağlık Bakanlığı, facianın etkisiyle Karadeniz'de görülen kanser vakalarının artış gösterdiği iddiasını yalanladı.
Yayımlanan rapora göre, Karadeniz'deki kanser vakalarının sayısı diğer bölgelerden farklılık göstermiyor.
Raporda, olayın üzerinden geçen 20 yıllık süreçte Karadeniz bölgesinde yaşayanlarda büyük bir tedirginliğin hakim olduğu, bu tedirginliğin sebebinin ise Çernobil kazasından sonra bölgedeki kanser vakalarının artmasına yönelik yaygın inanış olduğu vurgulandı.
Gelişmiş toplumlarda insan hayatını tehdit eden hastalıkların başında, kalp ve damar hastalıkları ile kanser hastalığının geldiği kaydedilirken; 1970'li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4'üncü sırada yer alan kanserin, son yıllarda kalp-damar hastalıklarından sonra 2'nci sıraya yükseldiği ifade edildi. Yapılan projeksiyonlara göre, kanserin 2030 yılında tüm dünyada yılda 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölümle 1'inci sıraya yerleşeceği belirtildi.
Bu çerçevede, Karadeniz Bölgesi'nde de kanser vakalarının arttığı, ancak bu artışın Türkiye'nin diğer bölgeleri ve dünya ile aynı paralelde olduğunun altı çizildi.