Güncelleme Tarihi:
AYLARCA GÜNDEME DAMGA VURMUŞTU
28 Şubat sürecini takip edenler Chantal Zakari'yi iyi hatırlayacaklardır. Yıl 1997. Şeriat isteyenler Ankara'da bir gösteri yapıyor. Halk gösterileri izlerken, aniden genç bir kız ortaya çıkıyor ve çantasında taşıdığı çerçeveli Atatürk portresini tutarak eylemcilere tepkisini gösteriyor. O tarihte yayınlanan gazetelerde Chantal Zakari'den büyük övgüyle söz edilmişti. Bazı gazeteler "Cumhuriyetin kızı" başlığını atmışlardı. Ancak sonra Chantal Zakari aniden ortadan kayboldu ve bir daha da pek ortalıkta görülmedi.
28 Şubat sürecinin üzerinden 13 geçtiten sonra Chantal Zakari yayımladığı Atatürk kitabıyla yeniden gündeme geldi. Amerikalı eşi Mike Mandel ile Anadolu'yu karış karış dolaşan Chantal Zakari, Atatürk'ün Anadolu'daki imajı hakkında bir kitap hazırladı.
12 YIL ANADOLU'YU KARIŞ KARIŞ DOLAŞTILAR
Amerikan Fullbright Vakfı'ndan aldığı bursla Türkiye'de Atatürk fotoğraflarını ve büstlerini inceleyen Chantal Zakari ve eşi Mike Mandel çalışmalarını "Ata'nın Devleti: Türkiye'de Yönetimin Tartışmalı Sembolü" (The State of Ata: The Contested Imagery of Power in Turkey) adlı kitapta topladı. Kitapta Atatürk fotoğraflarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmişi, şimdiki durumu ve geleceği ele alınmaya çalışıldı. "Cumhuriyetin kızı" olarak ün yapan Chantal Zakari, kitabında Atatürk'ün yaptığı reformlarla Türkiye'yi modernleştirerek batıya yaklaştırdığı vurguladı.
Kitapta, Anadolu'da her okulda ve devlet kurumunda ya da en küçük bir kasaba da bile mutlaka bir Atatürk büstü olduğu belirtiliyor. Zakari ve eşi Mandel 12 yıl süren çalışmalarında, gittikleri yerlerde gördükleri her Atatürk büstünün fotoğrafını çekerek, arşivlerine yerleştirdi.
CIA AJANLIĞIYLA SUÇLANMIŞTI
İzmirli bir ailenin kızı olan Zakari, Ankara'daki eylemde şeriat isteyenlerin karşısına Atatürk fotoğrafıyla çıktığında İslamcı basın tarafından günlerce eleştirilmiş ve CIA ajanı olmakla suçlanmıştı. Laik basın ise onu "Cumhuriyetin kızı" olarak günlerce manşetlerine taşımıştı.