Güncelleme Tarihi:
Crowley, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, "Hiçbir tarafın süreci terk etmemiş olması bizi cesaretlendiriyor, ancak sanırım hepimiz şunun farkındayız ki, sürecin ilerlemesine izin verecek yeni bir ivmenin belki yaratılması için biraz zamana ihtiyacımız olacak. Ermeniler bize, bunu yapmaya hazırlandıklarının ipucunu vermişti, dolayısıyla açıklamadan şaşırmadık" dedi.
Crowley, Ermenistan CumhurbaÅŸkanı Serj Sarkisyan'ın, protokollerin parlamentoda tartışılmasını askıya aldığı açıklamasını not ettiklerini kaydederek, şöyle devam etti:   Â
"Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın açıklaması, Ermenistan'ın süreci sona erdirmediğini, ancak Türk tarafı ilerlemeye hazır olana kadar askıya aldığını belirtiyor. Sarkisyan'ın barış, istikrar ve uzlaşı vizyonu doğrultusunda çalışmaya devam etme kararını taktir ediyoruz. Normalleşme sürecinin Türkiye ve Ermenistan için olduğu kadar, daha geniş Kafkasya bölgesi için de önemli faydalar içerdiğine inanıyoruz.
Her iki tarafa da uzlaşı ve normalleşme yönündeki çabaların sürdürülmesinde kapıyı açık tutma çağrımızı devam ettireceğiz"
"YENİ İVME İÇİN ZAMANA İHTİYACIMIZ OLACAK"
Crowley, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili olarak 24 Nisan'da yapacağı açıklamasından iki gün önce Sarkisyan'dan böyle bir açıklama gelmesinin zamanlamasına dair yorumunun sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın açıklamasından şaşırdığımızı sanmıyorum. Washington'da Ermenilerle ve Türklerle yoğun görüşmelerimiz oluyor. Azerbaycan'la da süregelen temaslarımız oldu. Her iki tarafın da protokollerin onaylanması konusundaki süreçte, çıkmaz demeyeceğim ama bir tür engele çarptığını anlıyoruz.
Hiçbir tarafın süreci terk etmemiş olması bizi cesaretlendiriyor, ancak sanırım hepimiz şunu farkındayız ki, sürecin ilerlemesine izin veren yeni bir ivmenin yaratılması için biraz zamana ihtiyacımız olacak. Ermeniler bize, bunu yapmaya hazırlandıklarının ipucunu vermişti, dolayısıyla açıklamadan şaşırmadık."
Crowley, sürecin çökebileceğine dair endişenin olup olmadığının sorulması üzerine de hem Türkiye hem de Ermenistan'ın sürecin çökmemesi için büyük çabalar sarf etmelerinin kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etti.
"TÃœRKÄ°YE VE ERMENÄ°STAN'A MESAJIMIZ..."
Sözcü Crowley, "Bu bize, uzun vadede buna (sürece) tekrar dönmenin ve protokolleri ilerletme gayretini yeniden vermenin yollarının bulunmasında iyimser olmamız için neden sağlıyor. Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Türkiye ve Ermenistan'a mesajımız şuydu; (Sürecin işlemesini muhafaza edin. Bunun doğru zaman olduğunu düşünmüyorsanız, tamam güzel, geri çekileceğiz ve nasıl ileri gidilebileceğini yeniden değerlendireceğiz)" diye konuştu.
Crowley ayrıca, "Her iki tarafın normalleşme gayretine bağlı kalması anlamında bunlar cesaret verici adımlar, çünkü iki tarafın da farkında olduğu gibi, bu nihayetinde onların toplu çıkarına hizmet edecek bir şey. Bizim sadece ilerlemenin bir yolunu bulmaya devam etmemiz gerekiyor" dedi.
"Süreci ilerletmeye yönelik olarak gündeminizde başka bir formül var mı" sorusunu da Crowley, "Bu konuda çok enerji harcadık. Taraflarla mevcut temaslarımızı devam ettireceğiz. Bizi izlemeye devam edin" diye yanıtladı.
GORDON'UN AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon da NATO dışişleri bakanları gayri resmi toplantısı için bulunduğu Estonya'nın başkenti Tallin'den yaptığı yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın açıklaması, Ermenistan'ın süreci sona erdirmediğini, ancak Türk tarafı ilerlemeye hazır olana kadar askıya aldığını belirtiyor. Sarkisyan'ın barış, istikrar ve uzlaşı vizyonu doğrultusunda çalışmaya devam etme kararını taktir ediyoruz. Her iki tarafa da uzlaşı ve normalleşme yönündeki çabaların sürdürülmesinde kapıyı açık tutma çağrımızı devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.