ABD’de sağlık devrimi

Güncelleme Tarihi:

ABD’de sağlık devrimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 00:00

1 trilyon dolarlık paket: 100 yıllık Amerikan rüyası gerçek oldu. Temsilciler Meclisi, yaklaşık 1 trilyon dolarlık sağlık reformu yasa tasarısını sadece 3 oy farkla onayladı.

Haberin Devamı

TARTIŞMALI SAĞLIK REFORMU NELER GETİRİYOR?

KONGRE'DE "BEBEK KATİLİ" SESLERİ

DEMOKRAT Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ocak ayında şöyle demişti: “Kapıyı deneyeceğiz. Kapalıysa çite gideceğiz. Çit çok yüksekse sırıkla atlayacağız. O da olmazsa paraşütle ineceğiz. Ama sağlık reformunu geçireceğiz.”
İki ay geçti o sözlerin üzerinden ve dediği oldu. Nobel ödüllü ABD Başkanı Barack Obama, 14 aylık bir çabanın sonucu olarak dün Amerikan tarihinin en kapsamlı sağlık reformunu gerçekleştirdi. Tarihi, çünkü 100 yıllık bir hikâyesi var bu reformun. Herkesin bir sağlık sigortası olması fikrinden ilk kez 1912’de, seçim kampanyası sırasında Theodore Roosevelt bahsetti. En son Bill Clinton gündeme getirdi (1990). Hepsi de söz verdi, ama hiçbiri gerçekleştiremedi. Ve sonunda kimsenin yapamadığını Obama yaptı.

Kürtaj tavizi kurtardı

ABD’de 32 milyon kişiyi daha sigortalı yapan tasarının büyük bölümü TSİ 04.45’te mecliste onaylanıp Obama’nın imzasına sunuldu. Tasarının 212’ye karşılık 219 oyla geçmesini, son dakikada yapılan küçük bir değişiklik sağladı. Kürtajın kamu sigortası kapsamından çıkarılmasıyla, kürtaj karşıtı 6 Demokrat vekil tasarı lehine oy verdi. Genel Kuru’da kimliği belirlenemeyen bir Cumhuriyetçi, bu grubun lideri olan Bart Stupak’a “bebek katili” diye bağırdı. Tasarının değişiklik yapılan küçük bölümü, haftaya yeniden Senato onayına sunulacak.

Obama: Şirketler değil halk için

ABD Başkanı Obama, zafer bildirisinde şu ifadeleri kullandı: “Bugünkü oylama, bir partinin değil, Amerikan halkının zaferidir. Sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet veren bir sağlık sistemi için bir şey yapılmasını umut eden her Amerikalının duaları kabul oldu. Amerikan rüyasının temeline yeni bir taş döşedik. Sağlık sistemimizde herşey düzelmeyecek. Ama doğru yönde bir adım atacağız. İşte değişim böyle bir şey.”

Demokratlara oy kaybettirir mi

ABD’de şahıs iflaslarının yarısı tıp giderleri yüzünden yaşanıyor. Şimdi halkın yüzde 95’i sigorta kapsamına alınacak. Sosyal güvenlik sisteminin 2017’de iflas etmesi önlenecek, bütçe açığı düşecek. Maddi kaynak, ek vergilerden sağlanacak. Bu yüzden ABD’de halkın büyük bölümü bu “değişime” karşıydı. İşsizliğin azalmaması durumunda seçmenin Demokrat Parti’yi gelecek kasımda yapılacak ara seçimlerde cezalandırması bekleniyor.

Michelle müzikal izledi

Reform oylamasının öncesinde Barack Obama 14 aylık başkanlık döneminin en stresli haftasını geçirdi. First Lady ise stresten uzaklaşmak için çocukları Sasha (8) ve Malia’yı (11) da alarak Broadway şovu izlemeye gitti. Michelle Obama kritik oylama sırasında New York’ta Memphis müzikalini izliyordu.

Telefonla lobi yaptı Obama, gün boyunca Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel’in odasına kapanıp Kongre üyelerine tek tek telefon ederek oy istedi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs’in Twitter mesajına göre, Obama son bir hafta içinde Kongre üyeleriyle 92 kez temasa geçti.

Kararı ayakta alkışladı Obama, oylamayı, Beyaz Saray’daki Roosevelt Odası’nda, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da aralarında bulunduğu 40 yetkiliyle birlikte izledi. Tasarının kabul edilmesiyle odada alkış tufanı koptu. Obama çevresindekilere sarıldı, Rahm ile “çak” yaptı.

Sigortasız Amerikan vatandaşlarının sayısı, 36 milyondan 4 milyona inecek.
Artık herkes sigorta yaptırmak zorunda olacak, aksi halde para cezası var.
Yoksullara ve yaşlılara yönelik Medicare ile Medicaid programlarına daha fazla kaynak ayrılacak.
Zaten sigortalı olan vatandaşlara devlet prim desteği sağlayacak. Özel sağlık sigortalarının kalitesi artacak.
Sigorta şirketleri, yaşa ve cinsiyete bakmadan her vatandaşı eşit kabul edecek.
Hastalıkları gerekçe gösterilerek kimse geri çevrilmeyecek, yüksek primler belirlenemeyecek.
Tüm bunların ABD bütçesine 10 yıllık maliyeti 940 milyar dolar olacak.
Yüksek gelirlilerden alınacak ek vergilerle bütçe açığı artmayacak; aksine on yıl içinde 138 milyar dolar, 20 yıl sonra 1.2 trilyon dolar azalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!