Tartışmalı sağlık reformu neler getiriyor?

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalı sağlık reformu neler getiriyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 22, 2010 09:28

Üzerinde 9 aydır siyasi mücadeleler verilen Sağlık Reformu Paketi, ABD'de Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 16'sını teşkil eden, 2,5 trilyon dolar büyüklüğündeki sağlık sektöründe, 1965 yılında yaşlılar ve engelliler için başlatılan hükümet destekli sağlık sigortası programından bu yana en büyük değişiklikleri ihtiva edecek.

Haberin Devamı

Tasarının yasalaşmasıyla 32 milyon sigortasızın sigorta kapsamına alınması ve böylece Amerikalıların yüzde 95'inin sigortalı olması öngörülüyor.

Paket, sigorta şirketlerinin, daha önceki sağlık koşullarını gerekçe göstererek insanları sigortalamayı reddetmesini ya da sigortayı keyfi olarak iptal etmesini yasaklıyor.

Sağlık sigortasını zorunlu hale getiren ve buna uyulmaması halinde cezalar öngören paket, yoksullara sağlanan sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesi ve bu kesimler için kaynak aktarılmasını içeriyor.

Sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde artırmasını yasaklayan pakette, sigorta edinmek isteyenlerin farklı planlar arasından seçim yapabilecekleri devlet temelli poliçeler yaratılması, bireylerin ve küçük işletmelerin bir araya gelip sigorta hizmeti alabilecekleri pazarların yaratılmasını da öngörülüyor.

Haberin Devamı

Paket, bünyesinde 50'den fazla işçi çalıştıran şirketlerin de çalışanlarını sigortalatmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca velilerin, çocuklarını 26 yaşına kadar kendi sigorta kapsamlarında tutabilmelerini de içeriyor.

Partiler üstü bir organ olan Kongre Bütçe Dairesi, paketin ilk 10 yılda 940 milyon dolara mal olacağı, ancak aynı dönemde bütçe açığını 138 milyar dolar azaltacağı tahmininde bulunundu. Demokrat liderler, ikinci on yılda ise bütçe açığının 1,2 trilyon dolar azalacağını dile getirirken, Obama bunun 1990'lı yıllardan bu yana bütçe açığındaki en büyük azalmayı oluşturacağını ifade ediyor.

ABD'DE SAÄžLIK SÄ°STEMÄ° NASIL Ä°ÅžLÄ°YOR?

ABD, gelişmiş ülkeler arasında vatandaşlarına kapsamlı sağlık sigorta sistemi sunmayan tek ülke konumunda bulunuyor. Genel anlamda özel şirketlerin kontrolündeki sağlık sigortasından, primlerin çok yüksek olması nedeniyle yaklaşık 50 milyon Amerikalı yararlanamıyor.

Devletin müdahalesinin çok sınırlı olduğu sistemde çoğu kişinin sağlık sigortasını ya işverenden ya da özel şirketlerden temin etmesi gerekiyor.

Sigortası olmayan birinin, hastalanması halinde çok yüksek tedavi masraflarını kendisinin ödemesi gerekirken, bu durumun ülkede birçok iflasa neden olduÄŸu belirtiliyor.     Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!