Güncelleme Tarihi:
İngiliz Sunday Times Gazetesi’nde yayınlanan bu iddia, “hayalet gemi”nin 17 Ağustos’ta bulunuşundan bu yana hala açığa kavuşmayan gizemi hakkındaki ilk somut bilgileri de içeriyor.
Eski subaylar sattı
Gazetenin Rusya ve İsrail’deki askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre, 24 Temmuz’da Finlandiya’dan Cezayir’e gitmek üzere 3.2 milyon TL değerinde ‘kereste’ taşırken kaybolduğu açıklanan gemi, aslında Rusya’nın en gelişmiş uçaksavar füzeleri olan S-300’lerden oluşan gizli bir kargoyu İran’a taşıyordu. Nükleer programı kuşku yaratan ve İsrail’in hava tehdidiyle karşı karşıya olan Tahran Yönetimi, silahları eski Rus subaylardan karaborsada satın almıştı.
Kremlin peşine düştü
Habere göre, Mossad bu alışverişi tespit ederek Rus yetkililerle temasa geçti. Times’ın haberi şöyle devam etti: “Bunun üzerine Kremlin destroyer ve denizaltılardan oluşan bir kurtarma timini görevlendirdi. İran’a veya yasadışı ellere Rusya’dan herhangi bir silah satışı Moskova’yı utandıracaktı. Gemi bulununca da olayı örtbas etmek için korsan hikayesi uyduruldu”. Gazeteye konuşan bir Rus askeri kaynağı da, “Soruşturmaya yakın insanlar bana Mossad’ın olaya dahil olduğunu ve geminin İran’a silah taşıdığını teyit etti” ifadesini kullandı. Hedefi İsrail jetleriydi
İsrail askeri kaynaklarına göre, S-300 kargosu, silah kaçakçılığıyla ünlü Kaliningrad limanından yüklendi. İran, bu füzeleri alması halinde, nükleer tesislerine olası bir saldırıda İsrail jetlerini vurma kapasitesini yüzde 50 artıracaktı. Bu nedenle, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in geminin yeniden ele geçirilmesinden bir gün sonra Moskova’ya düzenlediği ziyaretin de “teşekkür amaçlı” olduğu belirtiliyor. Moskova ise ısrarla, ‘Arctic Sea’nin 2.4 milyon TL fidye isteyen korsanlarca kaçırıldığını savunuyor.
Ruslar kereste taşıyor demişti
AĞUSTOS ayının 1’inde Manş Denizi’nden Akdeniz’e giderken kaybolan Malta bandıralı Fin gemisi ‘Arctic Sea’, 17 Ağustos’a kadar bulunamayınca tüm dünyanın gündemine ‘hayalet gemi’ olarak oturdu. 23 Temmuz’da ‘kereste’ yüküyle Cezayir’e gitmek üzere Finlandiya’dan yola çıkan geminin sahibi, 24 Temmuz’da İsveç sularında saldırıya uğradıklarını bildirmişti.
m ‘Arctic Sea’, 17 Ağustos’ta Yeşil Burun takımadaları açıklarında ortaya çıktı. Rusya’dan yapılan resmi açıklama, Rus hava ve deniz kuvvetlerinin operasyonuyla geminin korsanların elinden ‘tek kurşun atılmadan’ kurtarıldığı yönündeydi. Olayla ilgili tutuklanan dört Estonyalı, iki Rus ve iki Letonyalı ‘korsan’ yargılanmayı bekliyor.
‘Silah taşıyor’ haberini veren editör istifa etti
ARCTIC Sea’nin silah taşıdığını ilk haber veren ve tehditler nedeniyle önce İstanbul’a ardından da “Burada hayat pahalı” diyerek Tayland’a kaçan Rus Sovfracht denizcilik bülteninin editörü Mikhail Voytenko, görevinden istifa etti. Derginin internet sitesinde, “Mikhail telefonda yaptığı birçok çelişkili açıklama ile istifa etti. Herkese yalan söylemekten bıktığını söyledi” ifadeleri yer aldı.