Güncelleme Tarihi:
NATO ZİRVESİNDE OBAMA-GÜL BULUŞMASI
Haber ve analizlerde “Obama, NATO hükümetlerini utançtan kurtardı”, “Çatlak önlendi”, “Genel Sekreterin seçimi NATO Zirvesi’ni gölgeledi”, “Türkiye sonunda vetoyu kaldırdı”, “Türkiye’yi Obama ikna etti”, “Türkiye’nin kararı, NATO’nun rencide olmasını önledi” gibi yorumlar yapıldı.
SPİEGEL: “Obama, NATO hükümetlerinden zirve utancından kurtardı. Barack Obama tarafından yapılan bir telefon konuşması tıkanıklığın aşılmasını sağladı. Diplomatik kaynaklarına göre, Obama, Gül ile konuştu ve Erdoğan’ı telefonla aradı.”
WASHİNGTON POST: “Yeni Genel Sekreter seçimi, NATO Zirvesini gölgeleyen iki konudan biri oldu. Sarkozy ve Merkel, Türkiye’nin daha fazla istişarelerin yapılması önerisini geri çevirdi ve kararın Strazburg’da verilmesinde ısrar etti. Türkiye’nin tutumu nedeniyle sinirlendiği gibi gözüken Sarkozy daha sonra ‘Fransız-Alman ekseni’nin, ittifakın dikkatini, reel sorunlarından uzaklaştıran ‘alınganlıklar ve yanlış anlamalar’a üstün geldiğini söyledi.”
NEW YORK TIMES: “Kapıların ardında bir anlmaşmaya varıldı. Sayın Obama, Türkiye’nin (Rasmussen’i) kabullenme kararında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.”
OBSERVER: “Türkiye sonunda Danimarka Başbakanına koyduğu vetoyu kaldırdı. Danimarka Başbakanı, 24 saatlık bir çaba ve Batılı askeri ittifakı, İslam ile bir çatışmaya rehin etme riskini taşıyan, din ve özgürlük konusundaki acı bir tartışma sonucunda yeni NATO Genel Sekreteri olarak atandı.”
INDEPENDENT: “İki günlük zirvenin en sıkıntı verici anlaşmazlıklardan biri, toplantının sonuna doğru Danimarka Başkanı’nın, Türkiye’nin, yeni NATO Genel Sekreteri olmasına muhalefetinin aşılması ile çözüldü.”
FINANCIAL TIMES: “Türkiye’nin zirvenin çoğunu, adaylığına karşı çıkarak geçirmesinden sonra Sayın Rasmussen’in atanması, NATO liderlerini rahatlattı. Türkiye’nin kararı, genel olarak NATO’nun, özel olarak Avrupa liderlerinin rencide olması önlendi.”
TELEGRAPH: “Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin, ittifakın Afganistan’daki operasyonların kritik bir aşamada bulunduğu bir sırada Müslümanlar arasında tepki yaratacağı korkularına karşın yeni NATO Genel Setreteri olarak atanacak. Rasmussen’in atanacağını, Barack Obama’nın bizzat devreye girmesinin ardından açıklandı.”
EL PAİS: “Danimarkalı politikacının adaylığı ilk başta Türkiye’nin çekinceleri ile karşılaştı. Türkiye, Danimarka hükümetinin başkanını, 2006 yılındaki Hz. Muhammed karikatürleri krizinde Müslümanların protestolarını dikkate almadığı için eleştiriyordu.”
EL MUNDO: “Türkiye, itirazlarını geri çekti. Yeni NATO Genel Sekreterinin ABD ve Avrupa güçlü ülkelerinin desteğine sahipti ancak atamasının Türkiye’nin çekinceleri nedeniyle gecikti.”
LE MONDE: “Türkiye çekincelerini kaldırması üzerine Danimarka Başbakanı Rasmussen, yeni NATO Genel Sekreteki olacak. Ankara Cuma ve cumartesi günleri ortaklarının baskılarına direnmişti.”
LİBERATİON: “Sonunda bir anlaşmaya varıldı. Türkiye’nin onayı, ABD Başkanı Barack Obama’nın verdiği ‘garantiler’in sayesinde sağlandı.”
WASHİNGTON TİMES: “ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı General James L. Jones, gazetecilere Sayın Obama’nın bizzat anlaşmada arabuluculuk yaptığını söyledi.”
SUNDAY TİMES: “NATO’nun 60. yıldönümü toplantısı, genel sekreter seçimi konusunda bir çatlak olmasını önleyebildi. İlk yurt dışı gezisi sırasında cazibesini sergileyen Barack Obama Türkleri ikna etmeyi başardı.“
WALL STREET JOURNAL: “Türk yetkililerine göre, Türkiye’nin yeni genel sekretere itirazları, Avrupa Birliği’ne katılma çabalarındaki bazı engellerin kaldırılması ile yatıştırıldı