Avrupa'da oy kullanmak engel deÄŸil

Güncelleme Tarihi:

Avrupada oy kullanmak engel deÄŸil
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 31, 2009 11:40

Türkiye'de milyonlarca engelli insan var. Bu insanların büyük bir çoğunluğu aynı zamanda seçmen. Ancak Türkiye'de pek çok alanda olduğu gibi, oy kullanma işlemi sırasında da engelliler unutuluyor.

Haberin Devamı

Oy kullanmalarını kolaylaştırmak için herhangi bir düzenleme yapılmıyor. Avrupa'da ise engelli insanların oylarını kullanması için seçim bürolarında özel düzenlemeler yapılıyor.

Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi Almanya'da da engelilerin seçimlerde kolaylıkla oy kullanması için çeşitli önlemler alınıyor.

İşte o önlemlerden bazıları:

  • Almanya'da oyunu kullanamayacak kadar hasta ve engelli olan kimselere, oy pusulasını doldurmak için bir yardımcı tayin edilir.
  • Görme özülü olan insanlar için kabartmalı seçim pusulaları hazırlanıyor.
  • Tekerlekli sandalye kullanan engelliler için ise özel düzenlemeler yapılıyor. Bu kiÅŸilerin oylarını rahat kullanması için sandalye ile kendi baÅŸlarına girip çıkabilecekleri seçim ofisleri oluÅŸturuluyor. Oylarını zemin katlarda kullanmalarına dikkat ediliyor.Â
  • Akıl saÄŸlığı yerinde olmayan ve daha zor öğrenen engelliler için seçimlerde nasıl oy kullanacaklarını basit bir dille anlatan internet siteleri bile var.

İnternet üzerinden oy

Avusturya'da merkez sağ partilerden ÖVP, engellilerin oylarını internet üzerinden kullanmasını öneriyor. ÖVP, Avusturya'da yapılacak yerel seçimlerde engellilerin, evlerinden ayrılmadan internet üzerinden oy kullanmasına olanak sağlamak için yasa değişikliği yapılmasını öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!