Nobel Edebiyat Ödülü sabibi Herold Pinter öldü

Güncelleme Tarihi:

Nobel Edebiyat Ödülü sabibi Herold Pinter öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2008 18:08

İNGİLİZ Nobel Edebiyat Yazarı Ödülü sahibi Herold Pinter, 78 yaşında yaşama veda etti.

İngiltere'de yaşadığı evde ölen 2005 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Herold Pinter, aktörlükle başladığı çalışma hayatını oyun yazarı, şair, tiyatro yönetmeni olarak sürdürdü. İngiliz Tiyatrosu'nun 20'nci Yüzyıl'ın ikinci yarısındaki temsilcisi olarak görülüyordu. Pinter, “29 oyun yazdım, artık diğer yazın türleri üzerine çalışacağım” diyerek, 74 yaşında oyun yazmayı bırakmıştı. Nobel ödülü alana kadar birçok ödülün sahibi olan Pinter, 14 üniversiteden onur derecesi almıştı.

KİMDİR?
Herold Pinter 10 Ekim 1930'da Londra'da Yahudi bir terzinin oğlu olarak dünyaya geldi. Pinter, 2'nci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine 9 yaşında terk ettiği Londra’ya, 12 yaşında dönebildi. Savaş dönemindeki bombalamaların etkisini üzerinden atamadı. Okulda özellikle Franz Kafka ve Ernest Hemingway’in kitaplarını okuyan Pinter, Londra’da Hackney Downs Dil Okulu’ndaki eğitimi sırasında okul tiyatrosunda Joseph ve Romeo gibi karakterleri canlandırma olanağı buldu ve kariyer olarak oyunculuğu seçti. 1948’de Kraliyet Akademi Dramatik Sanatlar Okulu’na burslu olarak giren Pinter, 2 yıl sonra okulu bıraktı. Askere gitmeyi reddettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. 1950'de ilk şiirlerini ‘Harold Pinta' takma adıyla yayınladı. 1951'de Drama Okulu’na girdi. Çeşitli tiyatro gruplarında oyuncu olarak çalıştıktan sonra oyun yazarlığına başladı. 1957'de Bristol Üniversitesi’nin Tiyatro bölümü için ‘Oda’ adlı oyununu dört günde tamamladı. Bunu, aynı yıl yine Bristol Üniversitesi Tiyatro bölümü tarafından sahnelenen ‘Doğum Günü Partisi’ adlı oyunu izledi. ‘Kapıcı’ (1957), ‘Git Gel Dolap’ (1960), ‘Yuvaya Dönüş’ (1965), ‘Eski Günler’ (1971), ‘Issız Topraklarda’ (1975), ‘İhanet’ (1978) oyunları ile tanındı.

Oyunlarında genelde insanların gündelik konuşmalarının çözümlemesini yaptı. İnsanlar üzerindeki baskıyı işledi. İlk eserlerinde işçi sınıfına mensup insanların içinde bulundukları olumsuz koşullara, maddi zorluklara ve bunun ruhlarına yansımasına ve onların hayal kırıklıklarına değindi. Pinter’ın oyunları soyadına atıfla Pinteresque denilen kendine özgü tarz yarattı. Genellikle bir odada geçen oyunlarında sessizliği, gizemi ve kısa konuşmaları kullanarak gerilim ve tehdit havası oluşturuyordu. Erotik fanteziler, takıntılar, kıskançlık ve nefretten örülü diyaloglar kuruyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!