Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz yıllarda Devlet Başkanı koltuğunda oturduğu sırada doğal gaz ve petrol kartını ustalıkla kullanan Rusya'nın Başbakanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupa'yı rahatsız eden üç yeni hamle yaptı.
BÄ°RÄ°NCÄ° HAMLE
İngiltere medyası, "Putin İngiltere'ye 'doğal gaz sıkıntısı yaşayabilirsiniz' diyerek tehdit etti" şeklinde haberlere yer verdi.
Bunun arkasında ise Rusya'nın daha önce Gürcistan'la yaÅŸadığı çatışma sırasında Ä°ngiltere'nin açık bir ÅŸekilde ABD'nin desteklediÄŸi Gürcistan'ın yanında yer almasının önemli rol oynadığını yazan Ä°ngiliz gazeteleri "Bu kış Putin Avrupa'yı ve dolayısıyla Ä°ngiltere'yi üşütebilir" yorumları yaptı.Â
Moskova’ya Gazprom ile ucuz doÄŸalgaz sözleÅŸmesi yapabilme umuduyla gelen Rusya'nın en sadık müttefiki Beyaz Rusya Devlet BaÅŸkanı Aleksander LukaÅŸenko bile, bu talebinin karşılığında BaÅŸbakan Putin'den, "Ucuz gaz istiyorsan Güney Osetya ile Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanı" yanıtı alacağı Rus medyasına sızdı bile.Â
Ä°KÄ°NCÄ° HAMLE
Bu arada Rusya'nın İran'la pek çok alanda işbirliği anlaşmalarının altında yine Putin'in imzası yer aldı. İran'a, S-300 hava savunma sistemleri satışının da Putin'in Moskova'da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat'la yapılan görüşmelerin bir sonucu olduğu belirtiliyor.
Ajansa göre, İran Meclisinin Dış İlişkiler ve Ulusal Güvenlik Komisyonu başkan yardımcısı Emayl Kasori, "Rusya ile birkaç yıl süren (füze savunma sistemi satışı) görüşmelerin ardından şimdi S-300 sistemi İran'a teslim ediliyor" dedi.
Kasori, Rusya'nın sattığı S-300 füzelerinin tesliminin ne zaman başladığını ise belirtmedi.
Rusya'nın İran'a silah satışı ve nükleer işbirliği, Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açıyor. ABD, Tahran'ın elde ettiği silahları bölgedeki çıkarlarına ve komşularına karşı kullanabileceğini kaydediyor.
ÜÇÜNCÜ HAMLE
Rusya başbakanı Vladimir Putin geçtiğimiz gün de, devlet başkanının görev süresini 4 yıldan 6 yıla çıkartan anayasa değişikliğini meclisten tereyağından kıl çekercesine çıkarttı.
Rusya parlamentosu üst meclisi, anayasal deÄŸiÅŸikliÄŸi yerel meclislerinde ele alarak benimsediklerini karara baÄŸladı.Â
Rusya'daki siyaset bilimcilerin "PutiÅŸn'in iktidara dönüş hazırlığı" ÅŸeklinde tarif ettiÄŸi anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, bu fikri ortaya atan ÅŸimdiki BaÅŸkan Dmitri Medvedev tarafından imzalanınca yürürlüğe girecek. Â