Güncelleme Tarihi:
İki lider Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in yaklaşık bir ay önce dile getirdiği davet çerçevesinde, Medvedev'in Moskova'nın biraz dışındaki resmi konutunda bir araya geldi.
Önve iki liderin başbaşa, ardından da Medvedev'in katılımıyla yapılan görüşmeler yaklaşık üç saat sürdü.
Görüşme sonunda yapılan açıklamada, iki liderin dışişleri bakanlarına, müzakereleri yoğunlaştırma konusunda talimat vermeye karar verdikleri belirtildi.
Açıklamada, "varılacak barışçıl çözümün, hukuki bağlayıcılığı olan uluslararası garantilerle desteklenmesi gerektiği"nin altı çizildi.
Bu cümle Rusya'nın varılacak çözümde garantör ülke olma isteğini yansıtıyor. Rusya'nın bu adımı gözlemciler tarafından bölgedeki nüfuzunu artırma girişimi olarak algılanıyor.
Medvedev geçen ay da Ermenistan'a giderek Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşmüştü. Sarsisyan bu görüşmede, geçen yıl Madrid'de oluşturulan ve Dağlık Karabağ'a kendi kaderini tayin hakkı tanıyan prensipler temelinde müzakerelere hazır olduklarını dile getirmişti.
Moskova yönetiminden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, çözüme ulaşılması durumunda Rusya'nın garantör ülke rolü üstleneceğini dile getirdi.
Gözlemcilere göre Rusya son dönemde, petrol ve doğal gaz zengini Azerbaycan'da nüfuz oluşturmak için Amerika Birleşik Devletleri ile rekabet halinde.
Yakın müttefiki Ermenistan'ı, ödün vererek barış masasına oturtmayı başaran bir Kremlin'in bu rekabette öne geçebileceğine dikkat çekiliyor.
Öte yandan Ankara da bir süredir bölgede barış için diplomatik çabalarını yoğunlaştırmış durumda. Türkiye Güney Osetya krizinin ardından ortaya attığı Kafkas Platformu önerisiyle, Dağlık Karabağ sorunun çözümünü kolaylaştırıcı bir rol oynamak istediğini de gizlemiyor.
Ankara, Erivan ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin temaslarını da sürdürüyor. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan geçen hafta BBC Türkçe Servisi'ne verdiği mülakatta, ilişkilerin normalleşmesinin önünde hiçbir engelin bulunmadığını dile getirmişti.
Gözlemcilere göre Ankara, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümü durumunda, Ermenistan ile diplomatik ilişki kurma ve sınırı açma konusunda kendini daha rahat hissedebilir.
Zira Türkiye Ermenistan sınırını kapatma kararını, bu ülkenin Dağlık Karabağ'ı işgali sonrası almıştı.