Güncelleme Tarihi:
Norwich’teki John Innes Merkezi’nden bir ekip, mor domatesi, “antosiyanin” adlı, antioksidan pigmenti açısından zengin aslanağzı çiçeğinin genlerini domatese aşılayarak elde etti.
İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, kansere meyilli bir grup fareye mor domates, bir gruba normal domates verildi. Testlerde, mor domates yiyenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğu görüldü.
Böğürtlen, yabanmersini türünden meyvelerde çokça bulunan antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesinin yavaşlamasına yardım ettiği ortaya çıkmıştı.
Bu maddenin bulunduğu sebze meyvelerin ayrıca kardiyovasküler hastalıklarla yaşlanmanın getirdiği bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı da düşünülüyor.
John Innes’in ekibi, daha sık yenilen sebze ve meyvelerdeki sağlığa yararlı maddelerin seviyesini artırmak için araştırmalar yapıyor. Domateste de likopen ve flavonoidler gibi faydalı antioksidan maddeler bulunuyor.
5 porsiyon yiyen yok
Merkezden Prof. Cathie Martin, çoğu insanın doktorların tavsiye ettiği gibi günde 5 porsiyon sebze meyve yemediğini hatırlatarak, ancak biyoetken unsurlar açısından zengin ve sık tüketilen sebze meyveler yetiştirilirse insanların yediklerinden daha çok fayda sağlayabileceklerini söyledi.