Dünya liderleri kınadı

Güncelleme Tarihi:

Dünya liderleri kınadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2003 13:26

Altı gün aradan sonra İstanbul'da düzenlenen çifte bombalı saldırılar dünyayı ayağa kaldırdı. Çok sayıda batılı ülke liderinden taziye ve kınama mesajları geldi. Dünya liderleri olayı sert bir şekilde kınayarak İngiltere ve Türkiye'nin bu kötü kaderi paylaşmasından duydukları üzüntüyü bildirdiler.

Haberin Devamı

Saldırıların ardından ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair bir basın toplantısı düzenledi. Blair ve Bush Türkiye’ye destek mesajları verirken olayı lanetledi ve El Kaide’nin üstüne gideceklerini ısrarla vurguladı.

Ortak basın toplantısına ev sahibi sıfatıyla açılışı yapan Tony Blair şöyle konuştu:

“Öncelikle ölenlerin ailelerine başsağlığına diliyorum. Ölenlerin içinde Türk ve İngiliz var. Bu olay bize şeytani saldırıları hatırlatıldı. Şunu belitmek gerekiyor ki bu eylemlere taviz vermemeliyiz. Bu eylemler bizi nerede vuruyorsa üstüne gitmeliyiz. Bu Irak’ta olanların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Burada teröristler sadece şiddeti kullanmıyorlar. ABD Başkanı dün özgürlük adalet ve hukukun önemini belirtti. Bugün terör fanatikleri ne kadar gaddar olabileceklerini gösterdiler. 11 Eylül'de El Kaide ABD'ye saldırdı, tersi olmadı. Ancak hedef bütün insanlıktı. Sadece ABD değil. Bütün bunun sonunda terörün maliyetini görmek istiyorum. Ne kadar çok kişi öldü.

Ölenlerin çoğu müslüman. Artık buna karşı güç ve kararlılık gösterme zamanıdır. Bu 21’inci yüzyılın savaşıdır. Buna verilecek tek bir cevap vardır. biz onu yenmek üzere kararlı olmalıyız., Korkmamalı ve bölünmemeliyiz. ABD ve değir müttefiklerle birlikte hareket etmeliyiz ki bu şeytani hareketten kurtaralım kendimizi.

Haberin Devamı

BUSH: TERÖRÜN HEDEFİ ÖZGÜRLÜK

ABD Başkanı Bush Tony Balir ile yaptığı toplantı sonrasında düzenlediği basın toplantısında olayı kınadı ve saldırının özgürlüğe karşı yapılmış bir eylem olduğunu söyledi.Bush şöyle konuştu:

“Terörist düşman bir kere daha mantığını ortaya koydu. Özgürlükten nefret ediyorlar. Teröristler özgürlüğü hedef aldı. Bu teröristler özgürlükten nefret ediyorlar. İngiltere ABD ve diğer özgür ülkeler bunların hedefi. Özgürlüğün yayılması uzun vadede en iyi eylemdir. Irak’ta bir çok cesur kişi hayatını kaybetti. Bu insanlar özgürlük için hayatlarını kaybetti. Irak’ta çok asil ve gerekli bir görevimiz vardır. Özgür Irak biz başlattığımız görevi bitirtdiğimiz zaman bu adamlardan kurtulmuş olacak. Yeni kuşakların sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

"AMACIMIZ SUÇLULARI ADALET ÖNÜNE GETİRMEK"

Bugünkü saldırılar özgürlüğe yönelik saldırılar. Bizim görevimizde bu cinayetleri işleyenleri adalet önüne getirebilmek. İstanbul’daki saldırıda kaç kişinin öldüğünü bilmiyorum ama daha fazla müslüman öldü. Bu adamların hedefi insanlık. Bugünkü saldırı sadece ittifak değil insanlıktır.

STRAW: İSTANBUL'A BİR HEYET GÖNDERİYORUZ''

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İstanbul'da bugün çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bombalı saldırıları kınadı.

Straw, yaptığı açıklamada, ''terörizmin bu korkunç eylemini'' kınadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Straw, İstanbul'daki patlamaların, El Kaide örgütünün tüm izlerini taşıdığını da bildirdi.

Haberin Devamı

Straw, İstanbul'u sarsan, Türk, İngiliz ve başka ülke vatandaşlarından ölenlerin olduğu patlamaların ardından hükümet yetkililerinden bir heyeti Türkiye'ye göndereceklerini söyledi. 

'SALDIRILAR, EL KAİDE VE BUNUN BAĞLANTILARININ TERÖR EYLEMLERİNİN BÜTÜN İZLERİNİ TAŞIYOR'

Straw, parlamentoda yaptığı konuşmada, ''Ne yazık ki, İstanbul'daki patlamalarda İngiliz, Türk ve diğer ülke vatandaşlarından ölenler olduğu biliniyor. İngiliz konsolosluğu personelinden bir kısmının hala akıbeti bilinmiyor, konsoloslukta ayrıca yaralananlar var'' dedi.

Saldırıların, ''El Kaide ve bağlantılarının, korkakça ve hiçbir ayrım gözetmeksizin düzenlendiği terör eylemlerinin'' bütün işaretlerini taşıdığını kaydeden Straw, bunun İngiliz çıkarlarına yönelik özel bir saldırı mı olduğuna ilişkin soruya, ''Herkes terörizmin hedefidir'' yanıtını verdi. Straw ayrıca, ''İlerleyen saatlerde hükümet yetkililerinden oluşan bir heyeti İstanbul'a gönderiyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

NATO GENEL SEKRETERİ ROBERTSON'DAN KINAMA

NATO Genel Sekreteri George Robertson, İstanbul'daki saldırıları kınadı.  Robertson, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'daki patlamalar nedeniyle büyük şok yaşadığını belirterek, teröristlerin amaçlarının masum insanlar arasında korku ve dehşet saçmak olduğunu belirtti.

NATO'nun da bağlı bulunduğu demokratik değerlerin hedef alındığınıkaydeden Robertson, bu saldırıları şiddetle kınadığını belirtti.

Robertson, bu barbar eylemleri yapan teröristlerin tüm medeni dünya tarafından nefretle karşılanacaklarını kaydetti. NATO ve uluslararası toplumun terörizmle mücadelede omuz omuza, birlik içinde olacaklarını bildiren Robertson, terörizmin din, kültür ve tabiyet ayrımı yapmadan herkesi hedef aldığını söyledi. Robertson, ''Bu son trajik olaylar dayanışmamızı artırmıştır'' ifadesini kullandı.

İRNA: İRAN MİLLET BANKASI ŞUBESİNDE ÇALIŞAN 10 KİŞİ YARALANDI
   
İran Haber Ajansı (İRNA), İstanbul'daki patlamaların birinde İran Millet Bankası şubesinde çalışan 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Haberin Devamı

İRNA'nın Ankara mahreçli haberine göre, İran Millet Bankası İstanbul Şubesi Müdürü Yunus Hürmüziyan, şubenin Levent'te bombalı saldırılardan birine hedef olan HSBC bankasına yakın olduğunu ve burada görevli 10 kişinin yaralandığını söyledi.

Haberde, yaralılardan 4'ünün durumunun ciddi olduğu ve patlamada şubenin tamamen tahrip olduğu belirtildi.

İran Millet Bankası'nın şubesinde İran vatandaşlarının yanı sıra Türk vatandaşları çalışıyor. Bankanın Ankara ve İzmir'de de birer şubesi bulunuyor.

MİCHEL: İSTANBUL SALDIRILAR HEPİMİZE YÖNELİK

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Louis Michel, İstanbul'daki son terörist saldırıları şiddet ve kararlılıkla kınadığını açıkladı.


Michel, ''Ticari yerleri, bankaları, diplomatik temsilcilikleri veTürk halkını hedef alan bu saldırılar, teröristlerin tereddütsüz olarak her şeyi ve herkesi vurmaktan çekinmediklerini gösteriyor. Bu dehşet verici şiddetle, tüm olanakları kullanarak mücadele etmek gerekiyor'' ifadesini kullandı.


Saldırıların, geçen hafta sonu İstanbul'daki Yahudi toplumunu hedef alanları izlediğini hatırlatan, Türk ve İngiliz hükümetleriyle terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı dileyen Michel, ''Türkiye gibi, AB adayı ve NATO müttefiki laik bir devletin istikrarının bozulmasının hedef alınması kabul edilemez. Bu zor anlarda Türkiye'yi desteklemeliyiz. İstanbul saldırıları hepimize yöneliktir. Türk halkı ve hükümetiyle sarsılmaz dayanışma içinde olduğumu ifade etmek istiyorum'' dedi.  Michel, İngiliz yöneticilerle de dayanışma içinde olduğunu belirtti.


PROTOPAPAS: TERÖR EYLEMİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ
   
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas, Atina'nın İstanbul'daki barbarca saldırıyı şiddetle kınadığını ve Yunan halkının Türk halkı ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.  Protopapas yaptığı basın toplantısında, terörizme karşı mücadeledeuluslararası işbirliğinin daha da güçlendirilmesinin gereğini vurguladı.  Protopapas sorular üzerine, 2004 Olimpiyatları için özellikle İstanbul'daki bombalı saldırılardan sonra her türlü önlemin alındığınıve özel bir dikkat gösterildiğini kaydetti.


SİMİTİS'DEN ERDOĞAN'A BAŞSAĞLIĞI MESAJI


Bu arada, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdiği açıklandı.

Simitis'in mesajında, saldırının kurbanlarının ailelerine ve Türk ulusuna başsağlığı dilediği ve bu alçakça eylemi, kökeni ve nedeni ne olursa olsun kınadığı belirtildi.


BERLUSCONİ SALDIRILARI KINADI
   
AB dönem başkanlığını yürüten İtalya'nın Başbakanı Silvio Berlusconi, Beyoğlu ve Levent'te düzenlenen saldırıları şiddetle kınadı.


Berlusconi, ''Bir kez daha İstanbul'u ve Türkiye'yi vuran bu korkunç saldırıya öfkemiz büyük. Nefret ve sindirme stratejisi Türkiye'yi AB'nin bir parçası olma hedefinden saptırmayacaktır. Şahsım, hükümetim ve halkım adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve ölenlerin ailelerine taziyelerimi sunuyorum'' dedi.


İTALYA'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI


Bu arada İstanbul'daki saldırıların ardından, İtalya'daki güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtildi.  Herhangi bir tehdit alınmamasına karşı riskli kabul edilen bölgelerin dikkatle gözlendiği belirtiliyor.


CHIRAC'IN, CUMHURBAŞKANI SEZER VE İNGİLTERE BAŞBAKANI BLAIR'E TAZİYE MESAJLARI
   
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İstanbul'daki saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'etaziye mesajı gönderdi.


Fransa Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, daha önceki açıklamasında saldırıları kınayan Chirac'ın, CumhurbaşkanıSezer'e doğrudan gönderdiği mesajda, ''Bir kez daha Türkiye'yi vuran terörist şiddetten büyük üzüntü duydum. Şahsen başsağlığı diler, Fransa adına saldırılarda ölenlerin ailelerine taziyelerimi sunarım. Terörizmle mücadele konusunda aralıksız sarf ettiğiniz çabalara tam desteğimizden emin olabilirsiniz'' ifadesini kullandı.


Chirac, İngiltere Başbakanı Tony Blair'e gönderdiği mesajda da, terörü lanetlediğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı, her iki lidere gönderdiği mesajların altına kendi el yazısıyla, bu trajedilere ''bütün öfkem ve dayanışma duygularımla'' ifadesini eklediği belirtildi.


İTALYA DEVLET BAŞKANI CİAMPİ'DEN CUMHURBAŞKANI SEZER'E TAZİYE


İtalya Devlet Başkanı Carlo Azeglio Ciampi, İstanbul'daki bombalı saldırılar dolayısıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e taziye mesajı gönderdi.

Ciampi, mesajında başsağlığı diledi ve İtalya'nın uluslararası teröristlere karşı mücadeleyi desteklediğini kaydetti.  İtalya Devlet Başkanı'nın, İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'e de taziye mesajı gönderdiği bildirildi.

BUSH, GÜNÜNE İSTANBUL'DAN GELEN PATLAMA HABERLERİYLE BAŞLADI  
   
ABD BaşkanıGeorge Bush, İngiltere'ye yaptığı resmi ziyaretin ikinci gününe, İstanbul'dan gelen bombalı saldırı haberlerinin gölgesinde başladı.

Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyan Bush, burada rahip tarafından okunan duayı gergin bir ifadeyle dinledi.

ABD Başkanı Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, İstanbul'daki saldırıları yakından izledikleri ve yapacakları ortak basın toplantısında bu konudaki görüşlerini açıklayacakları kaydediliyor.

İngiltere ziyareti sırasında Bush ile birlikte Londra'da bulunan Beyaz Saray sözcüsü Sean McCormack da İstanbul'u sarsan patlamalarla ilgili gelişmeleri izlediklerini bildirdi.

Sean McCormack, Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Terörsaldırıları olduğu açık patlamaların ardından gelişmeleri izliyoruz'' dedi.  

YUNANİSTAN'DA GÜVENLİK ALARMI

Yunanistan'da İstanbul'daki bombalı saldırılaranı ardından güvenlik tedbirleri arttırıldı. İstanbul'da yaşanan patlamaların ardından Yunanistan'da bululanan İngiliz, ABD ve İsrail şirketleri cevrelerinde bulununan  güvenlik önlemlerini genişletti. Yunanistan polis ise Yunanistan'da bulunan sinagogların çevresinde önlemleri arttırdı.

KKTC BAŞBAKANI EROĞLU: ''BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN''
   
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, İstanbul'da meydana gelen patlamalardan üzüntü duyduğunu belirterek ''Büyük geçmiş olsun'' dedi.

Başbakan Eroğlu, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi ile beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok acı olayların yaşandığını, peş peşe bombaların patladığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Yine can kaybı, mal kaybı olmuştur. Huzura kavuşulduğuna inandığımız bir dönemde bu bombaların atılması bizleri fevkalade üzmektedir. Hem üzüntülerimizi, hem de geçmiş olsun mesajlarımızı Anavatan Türkiye'ye sizin vasıtanızla iletmek istiyorum. Büyük geçmiş olsun'' 

LÜKSEMBURG VE ÜRDÜN'DEN KINAMA
   
Beyoğlu ve Levent'teki saldırılar Lüksemburg ve Ürdün tarafından da kınandı. Balkan ülkelerini ziyaret etmekte olan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Saraybosna'da yaptığı açıklama, ''şoke oldum'' ifadesini kullandı ve ''Demokratik düzeni hedef alan saldırıları büyükşiddetle kınıyorum'' dedi.

Juncker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı TonyBlair'e bugün taziyelerini sunacağını kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Marvan Muaşer de, ''2 sinagoga düzenlenen saldırıların ardından meydana gelen bugünkü terörist saldırıları kınıyoruz. Terörizmin her türlüsüyle mücadele uluslararası bir çaba gerektirmektedir'' dedi.

Muaşer, ''Ürdün bu zor durumda Türkiye'nin yanındadır ve saldırılarda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilemektedir'' ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!