Dolar’ın Riski Arttı

Dün ABD'den açıklanan konut satışlarındaki sert düşüş Temmuz ayını yansıtan bir veri olmasından dolayı Dolar üzerinde fazla baskı yaratmadı ama Dolar’ın değer kazanma süreci bir miktar yavaşlatmışa benziyor.

Dün petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesine rağmen Dolar’daki yükselişin durması bugünlerde ABD hisse senedi borsalarında beklenen olumsuz kar açıklamalarıyla birlikte havanın Dolar olumsuza dönebileceğine bağlı olarak gerçekleşti.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un yaptığı açıklamalarda Freddie Mac ve Fannie Mae’nin devlet tarafından el konulması stratejisinin başarıya ulaşması konut fiyatlarının artmasına bağlıdır demesi aslında hiçbir durumun değişmediğini de gösterdi. Sadece olumsuz durum özel sektörde kamuya geçti ve bu da belki ABD’nin riskini artıran bir faktör. Bu durumda konut sektörüyle ilgili veriler Dolar üzerinde daha çok etkisi olacağa benziyor ve bugün açıklanacak emlak kredisi başvuruları da oldukça önemli olabilir. Benim tahminim bu verinin bir miktar olumsuz olabileceği e bunun da yükselme ihtimali olan petrolle birlikte paritenin 1.4280’lere kadar momentum kazanabileceği yönünde.
 
Altının Direnci Kırıldı, Şimdi Beklemede
 
Altın dün direncini petrolün yeni düşüşler yaparak 100 Dolar’ın kapısına dayanmasıyla birlikte kırıldı.  Diğer yandan hisse senedi piyasalarındaki düşüş de ekonomik yavaşlamanın ekonomiler üzerindeki etkisini yansıttığı için gün içinde faizlerin de yükselmesi altının daha da zayıflamasına neden oldu.

Eğer bu piyasa yapısı devam ederse, yani hisse senetlerindeki düşüşler devam eder ve faizler de yükselme eğiliminde kalırsa altının 750 Dolar’a kadar gerilemesi beklenebilir ancak Dolar’ın değer kaybedebilecek olduğu bir dönemde ve OPEC petrol üretimini kısmışken eğer petrol yükselirse o zaman altının düşüşü sadece durur. İki yıllık faizler son üç seans içinde düşmüş olsa da Pazartesi açılışı itibarıyla geçen haftanın hala üzerinde. Altının yükselmesi için bugün ve yarın faizlerin düşmeye devam etmesi ve Dolar’ın değer kaybetmesi gerekiyor. Tabi bu arada petrol piyasasının bir sürpriz yapmayıp petrol üretim kısma kararı sonrasında ters bir hareketle 100 Dolar’ın altına geçmemesi gerekiyor.
 
Hedef 98, Ama Petrol Bugün Toparlayabilir
 
Bu sabah OPEC petrol üretimini günde 500 Bin varil kısma kararı petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında kısa süren sert bir yükseliş e neden oldu.

Bu yükselişin sert olması normal ama petrol arzının az olduğu bir zamanda kısa sürmesi akıllarda yine sor işaretleri bırakıyor. Görünen o ki petrol fiyatları 98 Dolar seviyesini hedeflemiş hatta belki de daha düşük seviyeler hedeflenmiş de olabilir. Bunu zaman gösterecek ancak Ike kasırgasının Meksiko Körfezi’ne girip süratini artırabileceği bir günde ve petrol stoklarının düşmeye devam ettiği bir ortamda sanıyorum yukarı yönlü hareketlenmeler oluşabilir. Bu hareketlerin 107’lere kadar ulaşmasını bekliyorum ama bu seviyeler daha sonra 98 hedefiyle satış yapma şansını da beraberinde getirebilir.
Yazarın Tüm Yazıları