Doğalgaza yeni alternatif

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaza yeni alternatif
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2010 00:00

Kastamonu’da Orman Biyokütlesi ve Biyoenerji Çalıştayı’nda orman atıklarından enerji üretiimi masaya yatırıldı. Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail belen, çevreye zarar vermeden ucuz enerjiye yönelmek durumunda olduklarını söyledi

KASTAMONU’da düzenlenen, ‘Orman Biyokütlesi ve Biyoenerji Çalıştayı’nda, doğalgaz ve kömüre alternatif olarak ormanlardaki atık, kullanılmayan ve çürümeye terk edilen ürünlerin değerlendirilerek enerji üretimine dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Çalıştayda konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, “Doğalgazdan elektrik üretmek oldukça pahalı. Artık gerek evlerimizde, gerek sanayimizde yenilenebilir, yani çevreye zarar vermeden ve de ucuz olanı tercih ederek bulacağımız bir enerji kullanacağız” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, TUBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) ortaklaşa hazırladığı proje için Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Türkiye’nin yanı sıra Tayland, Danimarka ve Hollanda’dan bilim adamları ile enerji üreten firmaların üst düzey yöneticileri katıldı. Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, “Küresel ısınma nedeniyle su kaynakları azalmaya başladığında sıkıntılar olacak. Doğalgazdan elektrik üretmek de oldukça pahalı. Olayın bir de uluslararası boyutu var. Türkiye Kyoto Sözleşmesi’ne imza attı. Artık gerek evlerimizde, gerek sanayimizde yenilenebilir, yani çevreye zarar vermeden ve de ucuz olanı tercih ederek bulacağımız bir enerji kullanacağız” dedi.

Hollanda en iyi örnek

Belen, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde üretilecek atıl vaziyetteki ve sanayide kullanılmayan orman mallarını değerlendirerek en azından Kastamonu’nun ihtiyacını karşılayacak elektrik üretilebileceğini söyledi. Belen, “Bunu yapan ülkeler var. Hollanda bugün bunu en iyi yapan ülkelerden biri. Hatta Hollanda hükümeti özel sektöre hibe olarak çok ciddi kaynaklar bile veriyor. Biz de bu konuda Orman Teşkilatı olarak elimizi taşın altına koyduk. Bu konuyu bir memleket meselesi görerek 2 yıldır bilim adamlarımızla ve özel sektördeki yatırımcılarımızla ayağı yere basan ciddi bir çalışma içindeyiz. Kastamonu çalıştayı bu projeye çok ciddi ışık tutacak bir çalışma olacaktır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!