Paylaş
Üniversite öğrencileriyle yaptığım söyleşiyi paylaşacağım. Kimseyi rencide etmek değil niyetim. Sadece dindar gençlere yüklemeye çalıştığımız kusursuzluk algımızı değiştirelim istiyorum.
Hangi görüşten olursa olsun gençler bizim geleceğimiz. Büyüklerin egoları uğruna harcanan hayatları görelim istiyorum.
Gözlerini kapatınca sorunların yok olacağını sanan büyükler, “Benim çocuğum yapmaz!” diyerek sorgulamaktan korkan anne-babalar bu söyleyişi iyi okuyun.
Bugün üniversiteli birçok genç, dini nikâhla hayatlarını birleştiriyor. Ailelerinden gizli olarak yapılan bu nikâhların gelecekte nasıl bir karmaşaya yol açacağının ve bedelinin ağır olacağının ya farkında değiliz ya da zamana bıraktık.
……………
Dindar gençlik flörte nasıl bakıyor?
Erkek ilişkisini flört olarak görmüyor, kızlar daha temkinliler. Erkekler yaşamak istedikleri konusunda daha cesurlar. Toplumumuzdaki yaklaşıma göre erkeklerin kaybedecekleri ve korkacakları bir şey yok ama kızlar için var.
Dini nikâh kıydıran gençler çok var mı?
Oldukça fazla var. Özellikle evlilik için uzun yıllar beklemesi gerekenler yapıyor.
Gençler dini nikahı ailelerinden gizli kıydırıyorlar.
Nikâhtan ailelerin haberi oluyor mu?
Hayır. Sadece okuldaki arkadaş çevresi biliyor.
Gizli nikâhın sahih olmayacağını bilmiyorlar mı?
Biliyorlar ama nikâh kıyınca dini anlamda sorumluluktan kurtulduklarını düşünüyorlar.
Kurtuluyorlar mı peki?
Aslında çıkmaza giriyorlar. Yani ne evli ne de bekâr gibi. Aynı evi paylaşmıyorlar, evli bir çift gibi olamıyorlar. Aileleri bilmiyor, akrabaları bilmiyor. Bu da ilişkilerini zedeliyor.
Gizli nikâh ilişkide her iki tarafa da ciddi zararlar verebiliyor. Özellikle kızların korkuları artıyor. Erkekler durumu idare ediyor gibi gözüküyorlar ama onlar içinde sıkıntılar doğuyor.
Dindar erkekler “karşı mahalle”nin kızlarıyla flört ettiğinde de dini nikâh yapıyorlar mı?
Hayır. Size çok ilginç bir olay anlatayım. İmam Hatip’ten itibaren birbirini tanıyan iki genç vardı. Erkek dindar, kızın başı açık. 5 yıl flört ettiler. Sonra kız başörtüsü taktı ve dini inançların gereklerini yapmaya başladı. Fakat ilişkileri bozuldu. Erkek kızla eskisi gibi olamadı. Her iki taraf da suçluluk psikolojisine girdi ve dini nikâh kıydılar.
Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılmasının yasak olması lazım.
Resmi nikâhtan önce dini nikâh yaptırmak suç olmaktan çıktı. Sen ne düşünüyorsun bu konuda?
Resmi nikâh olmadan dini nikâh yapılmasını yanlış buluyorum. Yasak olmalı. Özellikle kızlar zarar görüyor.
Dindar erkekler flörtte dindar kızlarla rahat davranamıyorlar mı?
Kesinlikle rahat olamıyorlar.
Kızlar?
Kızlar kendi dünya görüşlerinin dışındaki erkeklere karşı temkinliler.
Kızların flörte karşı temkinli olmasında dini nedenler mi yoksa geleneksel yaklaşımlar mı etkili?
İkisinin de etkili olduğunu düşünüyorum.
Erkeklerin ve kızların arasındaki bu farklı yaklaşımı nasıl görüyorsun?
Ben dindar erkekleri anlamıyorum. Şu an son sınıf öğrencisiyim ve eşimin üniversite ortamından birinin olmasını istemiyorum. Çünkü beni şaşırtıyorlar. Bakıyorum bir erkek dini vecibelerini yerine getiriyor filan ama bir kızı sevince her şey bitiyor. Günah filan gidiyor.
Dindar erkeklerin dindar olan ve olmayan kızlara karşı bakışı nasıl?
Bu konuda erkeklerin ne istediği belli olmuyor. Şöyle bir olaya şahit oldum: Bir kız arkadaşımın sevgilisi vardı, o da dindar bir erkek. Arkadaşımıza başı açık kızlarla konuşmaması için devamlı baskı yapıyordu. Bir süre sonra arkadaşımızla ayrıldılar ve o erkek gitti; eleştirdiği, “Görüşme!” dediği kızlardan biriyle flört etmeye başladı.
Kedinin uzanamadığı ete mundar demesi durumu mu var erkeklerde?
Sanırım ama biraz da “Bir kızın hidayetine vesile olurum.” düşüncesi vardı.
Dindar erkeklerin flört ederken tercihleri başka evlenirken başka oluyor.
Kızlarla olan ilişkilerinde dindar erkekleri mi samimi buluyorsun, diğer erkekleri mi?
Öncelikli olarak karakter aslında ama dindar olmayan erkeklerin ilişkilerinde samimi olduğunu düşünüyorum. Dindar erkeklerin flört ederken tercihleri başka , evlenecekleri zaman başka oluyor.
İstanbul’a, Türkiye’nin farklı illerinden öğrenciler geliyor okumak için. Onlarda bir değişim görüyor musun?
Evet oluyor. Kendini kaptıranların oranı, değerlerini koruyanların oranından daha fazla. İstanbul’a kendini kaptırıp okulunu harcayan çok insan var. Özellikle kızlar için, karakteri henüz oturmamışsa, sorunlar oluyor.
Neden oluyor sence bu durum?
Dışlanıyorlar, ben bile bazen kendi arkadaşlarım tarafımdan dışlanıyorum. Daha tutucu buluyorlar beni. Küçük şehirde yaşamış olmanın etkisi, ailenin yapmış olduğu baskı vb. nedenler, öğrenciler üzerinde fazla baskı yaptığı için, büyük şehre gidince kendilerini kaybediyorlar.
Paylaş