Güncelleme Tarihi:
Konak ilçesinde, dezavantajlı bölgede yer alan ve öğrencilerinin yüzde 20'si yıl içinde okulu terk eden Dumlupınar Ortaokulunda başlatılan "Sokağa Değil Okula Bağlan" projesi, düzenli devamsızlık yapan öğrencileri okula bağlamayı amaçlıyor.
Okulun müdür yardımcısı Mutlu Tunca, okulun göç alan bir bölgede bulunduğunu ve farklı kültürlerden öğrencilere eğitim verdiğini anlattı.
Kültürel zenginliğin avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının da olabildiğine dikkati çeken Tunca, bazı ailelerde çocukların mutlaka eğitim alması konusunda yeterli bilinç düzeyinin bulunmadığını, sosyoekonomik koşulları nedeniyle de çocuklarının eğitimiyle çok fazla ilgilenemediklerini söyledi.
Tunca, okulun 336 öğrenciyle eğitim öğretim yılına başlamasına rağmen zaman içerinde bu sayının azaldığını, ara sıra devamsızlık yapan öğrencilerden ziyade düzenli devamsızlık yapan ve bir süre sonra okulu terk eden öğrencilerin kendileri için en önemli konu olduğunu dile getirerek, okuldaki düzenli devamsız öğrenci oranının yaklaşık yüzde 20 olduğunu belirtti.
"Avrupa'daki sistemi de inceliyoruz"
"Sokağa Değil Okula Bağlan" projesinin koordinatörü İngilizce öğretmeni Müge Bayram da çocukların okula devam etmeme nedenlerini araştırdıklarında erkek öğrencilerin geçim sıkıntısı nedeniyle küçük yaşta çalışmak zorunda olduğunu, bazı kız öğrencilerin ise evlendirildiğini gördüklerini söyledi.
Projeyle bir süre sonra okul terkine dönüşen düzenli devamsızlığın nedenlerini belirlemeyi, bu davranışın yol açtığı sonuç ve sorunları saptamayı, sorunun çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıp ilk etapta öğrenci ve velilerde, daha sonra da kamuoyunda bir farkındalık uyandırmayı amaçladıklarını belirtti.
Bayram, şöyle konuştu:
"Proje ekibindeki öğretmenler olarak yüzde 5 gibi düşük bir devamsızlık ortalamasıyla örnek gösterilen Çek Cumhuriyeti'nde incelemede bulunduk. Aynı şekilde İspanya'ya da gideceğiz. Avrupa'daki sistemi, yöntemleri araştırıp bize uygun olanları kullanacağız. Halihazırda devamsız öğrencilerle risk grubundaki öğrencileri tespit ederek onlara ve velilerine rehberlik hizmeti sağlanacak. Ailesindeki geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda olan öğrencilerle ilgili İŞKUR ile işbirliği yapacak, ailelerin bu kurumun olanaklarından yararlanmasını sağlayacağız. Erken yaşta evlenen kız öğrenciler hakkında ise kızların ve ailelerin bilinçlendirilmesi için bu konuda çalışmaları bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden destek alacağız. Hedefimiz yüzde 20 olan düzenli devamsız oranını AB standardı olan yüzde 10'a çekmek."
Bayram, okul içinde tiyatro, sergi, spor kursları gibi sosyal, kültürel etkinlikler ve okul gezileri ile okulu çocuklar için daha cazip hale getireceklerini, projede edindikleri tecrübeleri Konak'taki diğer okullarda seminerler aracılığıyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.