Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2007 00:00
Dünyanın en ünlü tasarımcılarını Eski Galata Köprüsü’nde buluşturan İstanbul Tasarım Haftası (İstanbul Design Week/IDW), 4-10 Eylül arasında düzenlendi. Bu yıl üçüncüsü yapılan etkinlik, 84 firma, 65 yerel tasarımcı, 13 uluslararası ve ulusal sergiyle 10 üniversiteye ev sahipliği yaptı. Etkinlik dahilinde seminerler, paneller, konferanslar ve ilginç sergiler gerçekleşti. Design Week ana sponsorlarından Hürriyet de gazetenin yazı işleri birimi gibi tasarlanan 100 metrekarelik standında ziyaretçilerle buluştu. Hürriyet okuyucuları kendi Hürriyetlerini yapma fırsatı sundu.
Hürriyet standını ziyaret eden konuklara "Siz olsanız Hürriyet’in 1. sayfasını nasıl yapardınız?" denildi. Hürriyet okuyucuları hayallerindeki Hürriyet’i yapmak için ekran başına geçti. Gazetenin 1. sayfasını, fotoğrafı, başlığı ve
haber seçimiyle "İşte Benim Hürriyetim" diyecekleri şekilde tasarladı. Sayfa tasarımı yaparken Hürriyet logosunun yerinin değiştirilmesi, resimlerin seçimi, manşetteki haberin konusu ve reklamların dağılımı gibi konularda bütün konuklar özgür bırakıldı.
MANŞETE EN ÇOK KÜRESEL ISINMA TAŞINDISayfa tasarımı konusunda bilgi sahibi tasarım öğrencileri daha profesyonel işler çıkarırken deneyimi olmayanlara gazetenin profesyonel sayfa sekreterleri yardım etti. Yapılan sayfalara müdahale edilmeden her aşamada yol gösterildi. Ziyaretçilerden bazıları Hürriyet Gazetesi’nde daha önce yayımlanmış haberlerden beğendiklerini seçti. İsteyenler kendi haberlerini yazma özgürlüğünden yararlandı. Sadece başlık atıp resimleri yerleştirerek altlarındaki boşlukları "xxxx" olarak dolduranlar oldu. Görselliği ön plana çıkarmak isteyenler bol bol görsel öge kullanarak fotoğrafla gazete manşeti oluşturdu.
Bilgisayar kullanamayacak yaştaki küçük çocuklar da beğendikleri haberleri, resimleri ve Hürriyet logosunu gazete sayfalarından kesip yapıştırarak kolaj çalışması yaptı. Katılımcılar bilgisayar başında ortalama 20 dakika geçirdi. İki adet basılan sayfalardan biri ziyaretçilere hediye edildi. Diğeri Hürriyet yazı işlerinde değerlendirilmek üzere alındı.
Hürriyet logosuyla birlikte hazırlanan sayfalarda herkes kendi ilgi alanındaki konuları ön plana çıkardı. Örneğin; tekstil sektöründe çalışan ziyaretçiler moda, tasarımcılar Design Week etkinliği, gençler eğitim hakkındaki haberleri gazete sayfalarının manşetine taşıdı.
En çok işlenen konu küresel ısınma oldu. Penguen ve kutup ayısı resimleri de kapaklarda sıkça yer aldı. Türban meselesi de fazlasıyla ele alındı. Köşe yazarlarının bulunduğu alanları büyütenler, yarım sayfayı reklamla dolduranlar, gazete sayfasını tamamen yan kullananlar da vardı.
FİKİRLER SAYFALARA YÖN VEREBİLİR
Ortaya çıkan sonuçlar öncelikle Hürriyet okuyucularının hayallerindeki sayfa tasarımları hakkında fikir sahibi olunmasını sağladı. Ayrıca katılımcıların doldurdukları bilgi formları okuyucu profili hakkında bilgi verdi.
Hürriyet Gazetesi Görsel Danışmanı Reha Erdoğan, gazeteyi interaktif hale getirdiklerini söyledi: "Okurlarla birebir çalışarak kendi gazete sayfalarını yaratmalarını, görsel öğeleri değiştererek kendi fikirlerini ortaya koymalarını sağladık. Logosundan sayfa düzenine, haber büyüklüğünden sayfadaki kullanım değerlerine kadar her konuda ziyaretçileri özgür bıraktık. Çalışma, okurlarla yüz yüze konuşarak fikir sahibi olmamızı sağladı. Ayrıca okuyuculara gazetenin çalışma düzeni hakkında da fikir verdi. Gelecekte de okuyucular Hürriyet internet sitesinde gördükleri haberlerden istediklerini büyütüp, istediklerini küçülterek kendi sayfalarını yaratacak."
Peki hazırlanan bu sayfalar ne olacak? İki yol izlenecek. Hürriyet Gazetesi’nin deneyimli yazı işleri ekibi tüm tasarım örneklerini birer birer ve titizlikle inceleyecek. Sayfalar internet üzerinden yayınlanacak. En beğenilen sayfaların sahiplerine sürprizler olacak. Ayrıca Hürriyet Medya Towers binasında sergilenecek.
FUARDAKİ YZİStandda Hürriyet’in kurumsal renkleri siyah, beyaz ve kırmızı kullanıldı. Önceleri zemin için kırmızı halı veya gazetenin orjinal zemin rengi olan gri düşünüldü. Son olarak beyaz asfalt boyasıyla zeminin hazırlanmasına karar verildi. Mekanda konukların çalışması için kurulan dört bilgisayar, tasarım yapan misafirlere gazete ortamını yaşatmak amacıyla Hürriyet binasından getirildi. Standın ortasındaki Plazma TV sayesinde yapılan çalışmalar canlı olarak yayınlandı ve çeşitli etkinliklerde kullanılmak üzere kaydedildi. Ayrıca Hürriyet Gazetesi ana binasına bağlı olan arşivden fotoğraf ve haberleri çekmek için özel bir sistem kuruldu. Kısacası stand, çalışma masaları, kullanılan teknolojisi, bilgisayarları, kalem ve kağıtlarıyla yazı işleri ofisi haline getirildi.