İstanbul’un kırmızı tabelaları

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un kırmızı tabelaları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2007 00:00

İstanbul’un cadde, sokak ve kapı numarası tabelalarında başlayan değişimi fark ettiniz mi? Beyoğlu, Fatih, Beykoz, Tuzla ve Eyüp’de bazı sokaklarda yeni ortaya çıkan kırmızı tabelalar, Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi. Bu tabelalar Bülent Erkmen ve Aykut Köksal gibi iki önemli tasarımcının elinden çıkma.

Şu anda 10 ilçede başlayan değişim, bir de sergiye konu oluyor. Beyoğlu’ndaki Garanti Galeri’de 26 Haziran’da "İstanbul’u Tabeladan Okumak" adıyla düzenlenen sergide eski ve yeni tabelalardan örnekler göreceğiz.

İstanbul’da eskiden kırmızı tabela kullanılıyordu, daha sonra maviye geçilmişti. Mavinin tonu da bir kere değiştirilmişti. 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Bülent Erkmen ve Aykut Köksal’a ısmarladığı yeni tabelalarda dikkat çeken özellik, bilginin renklere göre ayrılması.

Bu tabelalarda biri geniş, ikisi dar üç şerit var. Geniş bölümde sokak ya da cadde ismi ve kapı numarası, dar şeritlerden birinde mahalle, diğerinde ise ilçe adı belirtiliyor. Bu bilgiler birbiriyle renk yoluyla ayrıştırılmış. Tasarımcı Aykut Köksal şöyle anlatıyor:
/images/100/0x0/55eaff12f018fbb8f8a437d9

"Cadde ve sokak isimleriyle kapı numaralarının ana zemininde, İstanbul’a ait kimlik rengi bulunuyor. Tam kodu Pantone 1945 olan bu renk, kırmızının belirli bir tonu; tüm ilçelerde ana zemin rengi bu olacak. İlçe adının olduğu şeritte rengin tonu ilçeye göre değişiyor, böylece cadde ya da sokağın kent içindeki konumunu gösteren özel bir kod işlevini taşıyor. Bu iki düzey arasında, beyaz bir şeritten oluşan ve mahalle adını taşıyan bir ara düzey yer alıyor."

İlçeleri birbirinden ayıran renk tonlarının belirlenmesinde komşuluk ilişkisi esas alındı. Tüm ilçeleri içeren 10 ayrı ton düşünüldü. Birbirine komşu ilçelerde aynı ton kullanılmayacak. İlçelerin ayrı ayrı renklerinin olması, ileride gerçekleştirilebilecek kent rehberi gibi uygulamalarda bu renk kodlarından yararlanılmasını sağlayacak.

Tüm tabelaların genişliği aynı, yani 600 mm. Yükseklikleri ise tabelanın üzerindeki yazının uzunluğuna göre değişiyor. Yer adı uzun olduğunda yazının büyüklüğü değiştirilmiyor, satır sayısı artırılıyor, bu da tabelanın yüksekliğini belirliyor.

Projedeki tabelaların tamamını 26 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında Beyoğlu Garanti Galeri’de görebileceğiz. Sergide ayrıca bugüne kadar uygulanmış eski örneklerin fotoğrafları da büyük ekranda sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!