Yağsız, tuzsuz yemek kursu

Güncelleme Tarihi:

Yağsız, tuzsuz yemek kursu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 00:00

Yağsız, tuzsuz yemek kursuOcakların başındaki dokuz kadın ve iki erkek lezzetin yanı sıra sağlıklı yemek pişirmenin peşinde. Aslında hepsi yemek yapmayı biliyor ve seviyor. Bu kursa katılmalarının nedeni, daha az yağ ve tuz kullanıp, lezzetten taviz vermeden sağlıklı yemek hazırlamayı öğrenmek. Başlarında yemek eğitimi veren Zanussi Mutfak Sanatları Atölyesi şefi Fatih Güven’in yanı sıra Amerikan Hastanesi diyetisyenlerinden Ayça Ilıca var. Katılımcılar, 2 gün, 3’er saat süren kurstan sonra aldıkları eğitim sertifikalarını evlerine asacaklar.

Alkent Alışveriş Merkezi’ndeki mutfak sanatları atölyesindeki ‘Sağlıklı Mutfak’ kursuna katılanlar toplam altı yemek üzerine çalışıyor. Kalori değerini yükseltmeden soslu makarna yapmayı, tuz ve yağ yerine çeşitli baharatlar kullanarak tavuk yemeğine yeni tatlar katmayı öğreniyorlar.

Şef Fatih Güven’in belirlediği yemek reçetelerini Amerikan Hastanesi diyetisyenleri gözden geçiriyor. Porsiyon başına düşen enerji, protein, karbonhidrat ve yağ miktarlarına da bakılıyor.

Kursta, yemekte kullanılacak malzemelerin yıkanmasından, soyulmasına ve kesilmesine, yemeğin sunumundan saklanmasına kadar tüm aşamalarda ‘sağlıklı yemek’ için ipuçları veriliyor. Anlatılanlar lafta kalmıyor, öğrenilen püf noktaları anında eyleme geçirilerek pekiştiriliyor.

Kursiyerler bir yandan telaşla yemek pişirirken, diğer yandan not tutuyorlar. Pişirdiklerini tadıyorlar, kalanlarını da ailelerine, arkadaşlarına tattırmak için paketleyip götürüyorlar.

BİR KİŞİ ÖĞRENİYOR DÖRT KİŞİYE YARIYOR

Kursa sadece kilo veya sağlık sorunu bulunanlar değil, sağlıklı yemek pişirmeyi öğrenmek isteyenler de ilgi gösteriyor. Şef Fatih Güven, ‘Yemeğin leziz olması için bol miktarda yağ, tuz kullanmak şart değil. Az ve dengeli kullanarak, hatta katmadan da lezzetli yemekler pişirebilirsiniz. Katılımcılar burada yeni tatlar keşfedip, lezzetli, düşük enerjili ve çeşitli mönüler hazırlamayı öğreniyor’ diyor.

Diyetisyen Ayça Ilıca ise, yemek alışkanlıklarını lezzetten ödün vermeden değiştirmeyi amaçladıklarını söylüyor: ‘Sağlıklı nesiller yetişsin diye doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak istiyoruz. Katılımcılar burada doğruları öğreniyor ve bunları kendi mutfaklarına taşıyor. Biz burada bir kişiye öğretiyoruz ama yeme alışkanlıkların değişmesinden en az dört kişi etkileniyor ve sağlıklı besleniyor.’

Ahmet Eryılmaz (Yönetim Danışmanı ve Eğitmeni)

YANLIŞ BİLDİĞİM ÇOK ŞEY VARMIŞ

Yemek yapmak benim hobi. Yemek pişirmeyi hiç bilmeyen bu programdan yararlanamaz. Sağlıklı olması, artık yemeğin önüne geçti. Yanlış bildiğim çok şey varmış. Özellikle yemekleri saklama konusunda. Burada öğrendiklerimin hepsini günlük hayatta kullanacağım. Hatta başkasına bile satacağım!

Banu Oyma (Bilgisayar programcısı)

YAĞSIZ YEMEK LEZZETLİ OLABİLİRMİŞ

Yemek pişirmek benim için bir terapi. Burada da birçok şey öğrendim. Karbonhidrat, yağ ve proteinin bir arada ve dengeli tüketilmesi gerektiğini mesela... Önceleri yağsız yemeklerin lezzetli olamayacağına inanırdım. Anladım ki hem sağlıklı hem de çok lezzetli yemek yapmak mümkün ve kolay.

Gülseren Işık (ev kadını)

OĞLUMUN ÖNERİSİYLE KATILDIM

Benim sağlık sorunum yok ama eşim şeker hastası. Yemek pişirirken ona göre dikkat ediyordum. Oğlum bu kursa katılmamı önerdi. Bazı alışkanlıkları hemen bırakmak kolay değil. Öğrendiklerimin zamanla gündelik hayat alışkanlıklarımın arasına katılacağını tahmin ediyorum.

Nurken Yıldırım (Hazır yemek ve catering şirket sahibi)

MÖNÜMÜZE RENK GETİRMEK İSTİYORUM

Bu kursa mönülerimizde sunduğumuz diyet yemeklere renk katmak ve kendimi geliştirmek için katıldım. Öğreneceğim şeyler olduğuna inanıyordum. Öğrendim de. Biz toplu yemek üretiyoruz. Dolayısıyla bizim için herkese uygun yemek hazırlamak zor bir konu. Gerçekten lezzetli yemeklerin gibi sağlıklı da olabileceğini kavradım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!