Deniz İNCEOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2008 00:00
Nasıl doğru besleneceğinizi ya da fazla kilolardan kurtulduktan sonra durumu nasıl koruyacağınızı bilmiyorsanız, gelecek hafta başlayacak Kilo Yönetimi Seminerleri tam size göre. Yaşasın Hayat Kliniği’nin hem Beşiktaş’taki binasında, hem de Güral Sapanca Wellness Park Otel’de düzenleyeceği seminerlerde Osman Müftüoğlu, diyetisyenler, egzersiz uzmanları ve psikologlar, beslenmeyle ilgili pek çok püf noktasını anlatacak.
Kilo yönetimi programı aslında Yaşasın Hayat Kliniği’nde uzun zamandır uygulanan bir proje. Ancak program bu kez karşımıza seminer olarak çıkıyor. Amaçları, aklımızda yer eden ve bilgi kirliliği sayılabilecek yanlışları düzeltmek.
Bunu ilk kez geçen ay, Güral Sapanca Wellness Park Otel’de denediler. Misafirlere soru-cevap yöntemiyle kilonun nasıl korunabileceğinden cep telefonuyla oluşan hastalıklara kadar pek çok bilgi verildi.
Yaşasın Hayat Ekibi’ne göre, televizyondaki sabah programlarında öğütler verenlerin ya da internetteki onlarca diyet sitesinin kontrol edilmesi mümkün değil. İnsanlar her gün yeni bir yanlış bilgi öğrenebilir. Böylece, halkı doğru kaynaktan bilinçlendirmek için ücretsiz seminerler düzenlemeye karar verdiler.
ALIŞVERİŞİ TOKKEN YAPIN
Seminerlerde, Beslenme Okulu üst başlığında doğru beslenmeyle ilgili eğitimler verilecek. Çünkü dünyadaki sağlık otoriteleri ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı çağın en tehlikeli maddesinin sigara olduğunu söylerken, diğerleri için en kötü hastalık obezite. Diyabet, tansiyon, kolesterol, hareket zorluğu gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Diyetisyen Ali Dereli bunun en büyük nedeninin yanlış beslenme olduğunu söylüyor: "Beslenme alışkanlığının temeli alışverişe kadar gidiyor. Tok karınla alışverişe çıkılmalı, alışveriş sepeti sonuna kadar doldurulmamalı ya da maaş alınır alınmaz bir aylık alışveriş yapılmamalı. Ayrıca besin öğelerinden çeşitli ve yeterli miktarda alınmalı. Et, süt, ekmek, sebze, meyve, kuru baklagil gibi her tür besin maddesi doğru miktarda ve doğru sıklıkta tüketilmeli."
NASIL DOĞRU YEMEK PİŞİRİLİR
Mutfak Okulu’nda Mehmet Usta, besin kayıplarını önleyerek nasıl yemek pişirileceğini anlatacak. Öncelikle evde her zaman pişen yemeklerin nasıl doğru pişirilmesi gerektiğini kendiniz pişirerek öğreneceksiniz. Belki de yaptığınız pek çok yanlışın farkına varacaksınız. Ardından 60’a yakın light (hafif) yemek mönüsünden özel bir yemek seçilip, yapılışı aşçı tarafından gösterilecek.
LIGHT MÖNÜDEN 170 KALORİLİK SÜTLÜ SOMON
Malzemeler 120 gram somon, 200 gram light süt, 1 adet defne yaprağı, anason tohumu, karabiber
Yapılışı Somonu karabiber, anason tohumu ve süt içerisinde yarım saat bekletin. Somonları yağ eklemeden teflon tavaya dizin. Üzerine bir adet defne yaprağı koyun. Bu balığınıza güzel bir aroma katacaktır. Köpürüp taşıncaya kadar haşlayın.
İLK KONUŞMA OSMAN MÜFTÜOĞLU’NDAN
Kilo Yönetimi Seminerleri, 12 Kasım’da İstanbul Beşiktaş’taki Yaşasın Hayat Kliniği’nde başlıyor. Bunlardan ilkini 12 Kasım’da Osman Müftüoğlu "Neden kilo alıyoruz" konusu üzerine yapacak. Beslenme ve Diyet Dergisi okuyucuları, klinikteki seminerlere dergiyle birlikte gittiklerinde Beslenme Okulu’ndan yüzde 10 indirim kazanacak. Ayrıca içlerinden biri bedava program kazanabilecek. Ardından her hafta çarşamba günü 12.30-13.30 saatleri arasında diyetisyenler; beslenme, kilo yönetimi, kilo fazlalığının sağlığa etkileri üzerine bilgi verecek. Güral Sapanca Wellness Park Otel’deki seminerler de 15 Kasım’da başlayacak. Katılmak isteyenler (264) 592 30 30 numaralı telefonu arayabilir.
MUTFAKTA YAPMANIZ GEREKENLER
Doğru beslenmek için ne yapılmalı Besin öğelerinden çeşitli ve yeterli miktarda alınmalı. Bunun için beslenmenin her aşamasına özen gösterilmeli. Et, süt, ekmek, sebze, meyve, kurubaklagil gibi her tür besin doğru miktarda ve doğru sıklıkta tüketilmeli. Bunun dışında besinlerin doğru pişirilmesi ve saklanması da önemli.
Doğru bilinen yanlışlar Karbonhidratla proteinin ayrı tüketilmesi. Bu tamamen mümkün değildir. Örneğin bir bardak sütün içinde 9 gram karbonhidrat, 6 gram protein ve 6 gram yağ vardır. Ya da 1 dilim ekmekte 15 gram karbonhidrat ve 2 gram protein bulunur. Bir de benim bile beslenme ve diyetetik okurken yanlış olduğunu öğrendiğim bir durum var; balıkla beraber yoğurt tüketmemek. Bütün zehirlenme tedavilerinde ilk kullanılan yoğurttur. Yoğurt ve bayat balığın vücutta fazlalığı olduğu takdirde zehirlenmeye yol açan bir madde var. İkisi birlikte alındığında zehirlenme ortaya çıkıyor. Aslında bayat balığı tek başına da yediğinizde zehirlenebilirsiniz. Yoğurda gerek kalmaz. "Ne kadar az yersem o kadar zayıf kalırım" da önemli yanlışlardan biri. Vücut kıtlık yaşama endişesine karşı donatılmıştır adeta. Aç kaldığınız sürece vücuda uzun dönemde enerji sağlayacak olan tek şey yağ olduğundan, vücut kıtlık var hissine kapılıp yağ depolar.
Mutfakta bunlara dikkat edin Makarnayı suda haşladıktan sonra haşlama suyunu dökmek ciddi B vitamini kayıplarına neden olur. Bu suyla çeşitli çorbalar yapılabilir. Sebze ya da meyveleri keserken ne kadar çok bıçak darbesine maruz bırakırsak o kadar vitamin ve mineral kaybına neden oluruz. Bir de mikrodalga fırında yemek pişirmemeliyiz. Bu hem besin öğesi kaybına, hem de kanserojen etkiye sebep oluyor. Bunun gibi pek çok örnek vermek mümkün; vitaminleri öldürmemek için cam rende kullanmak, salata hazırlarken bıçak kullanmamak, yemek yaparken zeytinyağını ocağın altını kapadıktan sonra dökmek gibi.