İftar için en iyi on adres

Güncelleme Tarihi:

İftar için en iyi on adres
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Klasik Osmanlı ve Türk mutfağını yaşatan Türkiye’nin en köklü lokantaları yiyecek-içecek sektörünün önde gelen markaları. Bu lokantalar yılın her anında yerli ve yabancı müşterilerle dolup taşıyor. Ancak ramazan geldiğinde, iftar sofraları birbiriyle yarışıyor. Son dakikada gidip yer bulmak hemen hemen imkansız.

Hepsine rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Çoğunun fiks bir iftar mönüsü var, ancak isteyen başka yemekler de ısmarlayabiliyor. Bu lokantalardan bazıları, ramazanda misafirlerine diş kirası da (küçük hediyeler) vererek, eski gelenekleri yaşatmaya devam ediyor.

EN İYİ 10

1-Boğaziçi Borsa Restoran İSTANBUL

2-Hünkar Restoran İSTANBUL

3-Kanaat Lokantası İSTANBUL

4-Hacı Abdullah Lokantası İSTANBUL

5-Mabeyn Restoran İSTANBUL

6-Asitane Restoran İSTANBUL

7-Konyalı Restoran İSTANBUL

8-Karacaoğlu Restoran ANKARA

9-Uğur Lokantası İZMİR

10-Park Zirve Restoran ADANA

BOĞAZİÇİ BORSA RESTORAN
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aeee

Kaymaklı kadayıf seviliyor

1996’da açılan Boğaziçi Borsa, İstanbul Harbiye Lütfi Kırdar Kongre Salonu’nun altında. Türk mutfağının en tanınmış markalarından biri olan restoran ramazanda hurmalı pastırmalı, ballı reçelli iftariyelikler, tatlılar ve şerbetlerden oluşan nefis bir iftar mönüsü hazırlıyor. Döner kebap, kuzu tandır, akçaabat ve dana köfte ve piliç şiş, hünkarbeğendi, pilav ve püre garni de sunuluyor. Tatlı mönüsünde künefeden çikolatalı sufleye, irmik tatlısından peynir tatlısına kadar çok çeşit var. En sevilenlerden biri kaymaklı ekmek kadayıfı. Yanında cevizle servis ediliyor. Bir kişilik fiks mönü 85 YTL. Müdavimleri iş adamları, siyasiler, sanatçılar ve yabancı misafirler. 40 kişiye kadar gruplar alınabiliyor. Tel: (212) 232 42 01

HÜNKAR RESTORAN
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aef0

Siparişle özel yemek yapıyorlar

İstanbul Nişantaşı’ndaki Hünkar 8 yıl önce açıldı. Etiler’de de bir şubesi var. 57 yıllık bu Türk mutfağı lokantası, daha önce Fatih’te hizmet veriyordu. Keşkek, su böreği, palamut pilaki, tandır kebabı, hamsili pilav, kaymaklı ekmek kadayıfı, kabak tatlısı, aşure ve irmik helvasını mutlaka tadın. Birkaç gün önceden sipariş verirseniz istediğiniz özel yemekleri pişiriyorlar. 165 kişilik kapasitesi ile her gün 11.30-23.30 arasında hizmet veriyor. İftariye tabağı, çorba, et yemeği, pilav ve tatlıdan oluşan bir iftar yemeği kişi başı ortalama 50 YTL. İftar için rezervasyon şart. Tel: (212) 296 38 11

KANAAT LOKANTASI

Sahurda da servis var
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aef2


1933 yılından bu yana İstanbul Üsküdar’da hizmet veren ve kentin klasiklerinden biri kabul edilen Kanaat Lokantası Vahdettin, Kenan ve Fuat Kargılı kardeşler tarafından kuruldu. İftar için rezervasyonun şart olduğu mekan, ramazan boyunca 24 saat hizmet veriyor ve çok dolu oluyor. Kuzu etli özbek pilavı, elbasan tava, patlıcan kebabı, zeytinyağlı ıspanak kökü ve nohut pilaki en çok tercih edilen yemekleri arasında. 25 çeşit tatlı mönüsü de çok beğeniliyor. Kanaat’te iftar vaktinde süt, yumurta ve şekerle fırında hazırlanan kaymaçina ve kaymaklı kabak tatlısı tavsiye ediliyor. Lokanta sahurda da yemek servisini sürdürüyor. Bir kişi ortalama 20-30 YTL’ye iftar yapabilir. Yalnız kredi kartı geçerli değil. Tel: (216) 341 54 44

HACI ABDULLAH LOKANTASI
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aef4

Karışık kompostoları meşhur

Osmanlı - Türk mutfağının en eski lokantalarından biri olan Hacı Abdullah, Sultan 2. Abdülhamid döneminde, Abdullah Efendi tarafından kuruldu. Beyoğlu’nda bulunan lokantanın mönüsü her gün yenileniyor ve her gün 150 çeşit yemek çıkıyor. Hünkarbeğendi, elbasan tava, kuzu patlıcan, Manisa kebabı ve kuzu tandır en çok ilgi görenler. Ballı muzlu kaymaklı ayva ve incir tatlısı Hacı Abdullah’ın spesiyalleri arasında. İçinde 15 çeşit meyvenin bulunduğu karışık kompostolar tavsiye ediliyor. Orucunuzu ortalama 35-60 YTL’ye açabilirsiniz. Ramazanda lokanta sadece iftar saatlerinde açık ve rezervasyon şart. Ünlü müdavimleri arasında Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Karakaş, Necmettin Erbakan, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray ve Orhan Pamuk var. Tel: (212) 293 85 61

MABEYN RESTORAN
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aef6

İftarda her şey limitsiz

İstanbul Altunizade’deki Mabeyn 2003 yılından beri hizmet veriyor. Fiks iftar mönüsü sunuyor. Başlangıç olarak hurma, zeytin, bal, peynir, kaymak, çiğ köfte, su böreği ve mevsim salatası servis ediliyor. Mönüye çorba, lahmacun, içli köfte, karışık ızgara ve kebap çeşitleri, tatlılar, ayran, meşrubat ve çay dahil. Her şeyin limitsiz olduğu mönünün fiyatı 60 YTL. Fıstıklı kebap ve terbiyeli şiş tavsiye ediliyor. Güllaç, sütlaç, künefe ve baklava çeşitleri de var. Çocuklu ailelerin yoğun olduğu hafta sonları palyaço ve bakıcı geliyor. 350 kişilik kapasitesi ile haftanın her günü 11.30-00.30 saatleri arasında açık. Tel: (216) 422 55 80

ASİTANE RESTORAN

Diş kirası olarak reçel

İstanbul Edirnekapı’daki Kariye Müzesi’nin yanında eski bir konağın girişindeki Asitane Restoran, 1991’den beri
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aef8
hizmet veriyor. Osmanlı mutfağını yaşatan lokantalardan biri. Erikli kuzu gerdan, hassa böreği, yufka bohçasında beğendili kuzu incik, vişneli yaprak sarması ve yeşil domatesten kavata çorbası çok güzel. Tatlı köşesinde hamur ve pekmezden yapılma kızıl barmak tatlısı, sakızlı su muhallebisi, mevsim meyveleriyle hazırlanan halatiye tatlısı ve güllaç bulabilirsiniz. Eskiden ev sahipleri, verdikleri iftara katılan dostlara "diş kirası" adıyla bir armağan verirmiş. Ramazan boyunca Asitane’de iftara gidenlere de diş kirası olarak reçel veriliyor. Ramazan davulcusu, şerbetçi ve tasavvuf müziği de var. Rezervasyon şart. İftar 60 YTL. Tel: (212) 635 79 97

KONYALI RESTORAN

Börekte üstüne yok
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aefa


Konyalı Ahmet Doyuran’ın 1897’de kurduğu Konyalı Restoran, 108 yıldır İstanbul Sirkeci’de. Konyalı’da etli düğün çorbası, ıspanaklı tavuk çorbası, fıstıklı köfteli romen çorbası gibi çorba ve ara sıcakların yanı sıra, kuzu tandır, kuzu kavurma, kuzu incik, tavuk kebabı, piliç dolması, patlıcanlı tavuk gibi çok seçenek var. Ramazanda börek çeşitleri daha da zenginleşiyor. En çok etli talaş böreği, su böreği ve havuçlu bezelyeli talaş böreği seviliyor. Badem ezmesi, samsa ve kalburabastı gibi tatlılar da var. Çorba, et yemeği, pilav ve tatlıdan oluşan bir iftar yemeği ortalama 30 YTL. Ramazanda pazar hariç 06.30-20.00 arasında açık. Topkapı Sarayı ve Kanyon’da da iki şubesi var. Tel: (0212) 513 96 10

KARACAOĞLU RESTORAN

10 iftar lezzeti
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aefc


Ankara’da Fatih Karaca’nın işlettiği Karacaoğlu, 1972’den beri hizmet veriyor. Hüseyin Karaca’nın kurduğu lokantanın başkentte 8 şubesi var. Mekanın CEPA şubesinde iftar vakti için özel hazırlıklar yapılıyor. Bütün masalara 10 çeşit iftariyelik konuluyor. Tümünün fiyatı 3 YTL. Hurma Tunus’tan, zeytin Bodrum’dan getiriliyor. Ana yemek alakart olarak sunuluyor. Mönüde ağırlıklı olarak kebaplar var. Fiyatlar 9.50-16 YTL arasında. Tatlılar ise 5 YTL. En gözde tatlıları baklava, güllaç ve künefe. Tel: (312) 219 60 94-95

UĞUR LOKANTASI

Lor tatlısı meşhur
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896aefe

İzmir Çankaya’daki Bit Pazarı’nda 1955’ten beri hizmet veren Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası, güzel bir iftar sofrası kuruyor. Pazar hariç 06.00-16.00 arası hizmet veren lokanta iftarda Türk mutfağı ağırlıklı servis veriyor. İftariyelikler, beğendili kebap, ciğer sote, dana güveç, patlıcanlı kebap, kuzu kapama, meşhur kuru fasulye ve 25 çeşit yemeğin yanı sıra çorba ve pilavlarıyla da ünlü. Et yemekleri 9, sebzeler 7, çorbalar 3, pilavlar 3 YTL. Lor tatlısı lokantanın olmazsa olmazları arasında. Gaziosmanpaşa Bulvarı 1369 Sokak No: 11 Çankaya İzmir. 232-483 32 34, 425 23 99

ZAİMOĞLU PARK ZİRVE RESTORAN

Kadife kesede diş kirası
/images/100/0x0/55eac971f018fbb8f896af00

Adana’da kentin en büyük ziyafet mekanı Zaimoğlu Park Zirve Tesisleri’nde iftarda müthiş bir açık büfe var. Kentin tarihi dokusunu yansıtan mekanda, Osmanlı kıyafetli garsonların hizmet ettiği restoranda büfe beğendili kuzu incik, Osmanlı saray pilavı, zeytinyağlı yaprak sarma başta olmak üzere 120 çeşit lezzetten oluşuyor. Tasavvuf müziği ve sema gösterisi eşliğinde orucunu açanlar küçük kadife keseler içinde diş kirası da alıyor. Bu yılın bir başka sürprizi ise ünlü Ankara Çubuk Turşusu. Çubuk’un Aşağıçavurdur Köyü’nde yetiştirilen sebzelerden hazırlanan Hanım Sultan Turşuları, stantta satılıyor. İftar kişi başı 45 YTL. Güzelyalı Mahallesi Çoban Dede Mevkii 60 Evler Sitesi yanı. Tel: 0322 231 24 04 - 232 91 21
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!