Çocuklar için maceralara dalma vakti!

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar için maceralara dalma vakti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 16:01

Bilge su bufalosu, dırdırcı vampir, uçan fare, çözülmeyi bekleyen şifreler... İşte farklı yaşlardan çocuklar için, tatil günlerine eşlik edecek, sınırsız hayallerle dolu kitaplardan oluşan bir seçki...

Haberin Devamı

Sen ve Başkaları
Siska Goeminne - Merel Eyckerman, Redhouse Kidz, 32 sayfa
Çimenlerin arasındaki karıncalar misali oradan oraya koşturan milyarlarca insan. Yürüyorlar, oturuyorlar, düşünüyorlar. Bazıları şehirlerde, bazıları kırsalda, kimi toprağın ateş gibi sıcak olduğu, kimi suyun buz gibi soğuk olduğu yerlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Farklı şeylere inananlar, hiçbir şeye inanmayanlar, kalabalık aileler içinde kaybolanlar, yalnızlar, farklı olmak isteyen ya da bundan hoşlanmayanlar... Korkak, cesur, sevecen, uzun, kısa, esmer, sarışın, neşeli, somurtkan milyarlarca insan. Bilin bakalım onlar arasında sadece bir tane olan kim? ‘Sen ve Başkaları’ farklılıkların güzelliğini Siska Goeminne’in şiirsel dili ve Merel Eyckerman’ın zengin görselleriyle anlatıyor.

Zafer Kimin
David Mckee, Uçanbalık Yayıncılık, 32 sayfa
Rengârenk fil Elmer’ın yaratıcısından muzip bir savaş ve barış anlatısı. Güçlü orduları olduğu için halkın çok mutlu yaşadığı bir ülkenin yönetici generali bazen ordusunu önüne katıp diğer ükelere saldırırmış. “Onların iyiliği için” dermiş sorduklarında da. Sıra küçücük bir ülkeye geldiğinde herkes şaşakalmış. Zira bu ülkenin bir ordusu bile yokmuş. Hatta askerleri misafir kabul edip bir güzel selamlamışlar. Halkın içine karışan askerler onlarla sohbet etmiş, şarkılar söylemiş... Buna çok kızan general küçük bir grup askeri orada bırakarak muzaffer bir edayla ülkesine dönmüş. Peki ülkesindeki herkes o küçücük ülkenin şarkılarını söylemeye, oyunlarını oynamaya, hatta onlar gibi giyinmeye başlamışsa zafer kimin dersiniz?

Haberin Devamı

Esrarengiz Kelimeler
Almıla Aydın, Altın Kitaplar, 224 sayfa
Çözülmeyi bekleyen şifreler, gizemli notlar ve esrarengiz karakterlerle dolu bir edebiyat macerası. Mert tesadüfen eline geçen, adı ve yazarı belli olmayan eski bir kitabın sahibini aramaya karar verir. Kısa sürede kitabın sırlarla dolu olduğunu anlar ve heyecanlı bir serüvenin ortasında bulur kendini. İdil, Nesli ve Sarp’ın da katılımıyla ilginç olaylar birbirini izler, her çözülen ipucu yepyeni bir gizemi işaret eder. Her sırrın edebiyat dünyasının usta bir yazarı, eşsiz bir eser ya da karakterine uzanması macerayı daha da büyülü kılıyor. Tevfik Fikret, Venedik Taciri, Gulyabani, Çalıkuşu, Agatha Christie ve daha niceleriyle aydınlanan bu esrarengiz yol dört arkadaşı nereye götürecek diye merakla beklerken ipuçlarının sonu gelmesin istiyoruz.

Haberin Devamı

Mavi Eşek ile Aylak Aslan-Öyküsünü Arayan Hayvanlar
Yalvaç Ural- Erdoğan Oğultekin, YKY, 84 sayfa
Dikkat! Bu kitabın içine yazar ve çizer kaçtı. Ormangiller rutin işlerine koştururken konu bulmakta zorlanan yazarla çizer soluğu öykünün içinde alıyor. Kral Aslan, yardımcısı Mavi Eşek ve diğer Ormangiller bunun kendi öyküleri olduğunda ısrar etseler de söz dinletemiyorlar; iki kandırıkçı sanatçı tutturuyor “Bu bizim öykümüz” diye. Onların müdahaleleri yüzünden Ormangiller’in her işi yarım kalıyor. Bu işe bozularak “Son dakika yazılan öyküler, son dakika çizilen çizgilerle öykü bu kadar olur” diye söyleniyorlar. Acaba bu öykü kimin? Çocuk edebiyatımızın usta kalemi Yalvaç Ural eğlenceli düşleriyle neşe saçmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Çocuklar için maceralara dalma vakti
 
Çocuklar için maceralara dalma vakti
Çocuklar için maceralara dalma vakti
 
Çocuklar için maceralara dalma vakti


Hortlaklar Geçidi
Hanzade Servi, Tudem, 232 sayfa
Her şey korkunç bir kâbusun ardından geceye asılı kalan cümleyle başlar: “Doksan dokuz kişiyiz, yüz olduğumuzda bir daha buradan kurtulamayacağız.” Ardından gagasında bir broşla pencereye gelen karga ve adını bile duymadığı amcası Korkunç Kanıkor’un yanına gönderilişi. Andaç, Kanakar Köyü’ndeki amcasının evine adım atar atmaz ailesinin sırlarla dolu geçmişi ortalığa saçılmaya başlar. Bir ölüden ruh biriktiren babaannesinin hikâyesini dinleyen Andaç’ın önünde tek yol vardır; Hortlaklar Geçidi’ni özgürlüğe kavuşturmak ya da geçide hapsolmak. Sıradan bir yaşamdan korkunun sınırlarına sıçrayan roman; en yakışıklısından en iyi kalplisine, dırdırcısından baş sızına envai çeşit vampirin resmi geçidine sahne oluyor.

Alistair Grim’in Tuhaf Su Seferi
Gregory Funaro, Doğan Egmont, 364 sayfa
On iki yaşındaki baca temizleyicisi Grubb’un yaşamı Alistair Grim’in Tuhaflıklar Müzesi’ne adımını atar atmaz değişmişti. Ama bu serinin ilk kitabındaydı ve üstüne çok macera yaşandı. Ta ki Grubb’un Alistair Grim’in kayıp oğlu olduğu ortaya çıkana dek. İkinci kitapsa sihirli aynada beliren gizemli bir görüntüyle açılıyor. Ve nefes almaya kalmadan Prens Karagölge yine tüm kötülüğü ile başlarına bela oluyor. Tuhaflıklar Müzesi’nin güç kaynağını ele geçirmeyi kafaya koyan, Grim’in bu en büyük düşmanından kurtulmanın tek yolu efsanevi kılıç Ekskalibur’a sahip olmak. Bunun için çıkmaları gereken büyük yolculukta müzenin bu kez uçması değil yüzmesi gerekiyor.

Taşradan Öyküler
Shaun Tan, Desen Yayınları, 96 sayfa
Hiç konuşmadan çocuklara her defasında doğru yolu gösteren bilge su bufalosu, her evin bahçesine devlet tarafından yerleştirilen balistik füzelerin köpek kulübesi ve pizza fırınlarına dönüştürülüşü, haritanın bittiği yerde dünyanın bitip bitmeyeceğine dair iddiaya giren iki kardeşin yolculuğu... Tüm bu tuhaf görünen şeyleri dünyanın en sıradan olayları gibi duyumsayışımız Shaun Tan’ın sınırsız düş gücünün çekimiyle açıklanabilir. Asıl çarpıcı olansa zaten her şeyin gündelik yaşamın ayrıntılarından ibaret olması. ‘Uzak’, ‘Kızıl Ağaç’ ve ‘Kayıp Şey’ ile hayranlık uyandıran, Hugo, Oscar ve ALMA ödüllü usta illüstratör Shaun Tan, on beş kısa öyküsünün yer aldığı Taşradan Öyküler’de çizimlerinin güzelliğini edebi gücüyle perçinliyor.

Lindbergh -Uçan Bir Farenin Macera Dolu Hikâyesi
Torben Kuhlmann, Uçan Fil Yayınları, 96 sayfa
Kente dönen Küçük Fare tüm arkadaşlarının insanların korkunç icatları yüzünden ülkeyi terk ettiğini anlar ve onlara kavuşmak için bir maceraya atılır. Uzak akrabaları yarasaların kanatlarından ilhamla uçup Amerika’ya ulaşmayı kafaya koyar. Fırtınalar, yırtıcı kuşlar ve açlıkla mücadele ettiği günlerin ardından şehrin semasında belirdiğinde bu mucizevi olay tüm ülkede yankılanır, her yer onun afişleriyle donatılır. Ve bir çocuk elinde oyuncak uçağıyla afişleri izler. Heyecanla çarpan kalbi geleceğin havacılık efsanelerinden birine dönüştürecektir onu. Kuhlmann’ın harika illüstrasyonlarıyla süslü bu sıradışı öykü kısa sürede modern klasikler arasına girdi.

Kaçıııın! Patlayacak
Alan MacDonald, İş Kültür Yayınları, 144 sayfa
Zamanın başlangıcından beri Urk Vadisi’nde yaşayan Urk Kabilesi ve sıra dışı çocuk Iggy’nin taş devri maceraları sürüyor. Iggy saçma bir yöntemle geleceğin şefi seçilmesinin şaşkınlığını yaşarken kabile de vadiyi kaybetme tehdidiyle karşı karşıya... Zira İhtiyar Gümbürtü durmaksızın gümbürdemeye başlamıştır. Onun bir yanardağ olduğundan ve her an patlayabileceğinden habersizler henüz. Onlara göre ataları bir şeylere çok kızmış olmalı ve sebebini öğrenmek için İhtiyar Gümbürtü’nün zirvesine çıkmaları gerekiyor. Bu iş tabii ki şef Çekiçkafa ve Iggy’ye düşüyor. Şefliği ele geçirmeye çalışan Borg’un hain planları ve barbar kabile Nanikler’le işbirliği yapması da her şeyin üstüne tuz biber ekiyor. Ama Iggy’nin yine dâhiyane planları var.

Çocuklar için maceralara dalma vakti
Çocuklar için maceralara dalma vakti
Çocuklar için maceralara dalma vakti
Çocuklar için maceralara dalma vakti
Çocuklar için maceralara dalma vakti






 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!