Güncelleme Tarihi:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü.
Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız’da katıldı.
Mülteci sorunu, Kıbrıs ve Ege sorunları ile Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili konuların ele alındığı görüşmede, 2007’de hayatını kaybeden eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in iki ülkenin kardeşliği için yaptığı katkılar da konuşuldu. Çipras, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve HDP heyetiyle de görüştü.Görüşmede,HDP ile ilişkilerin güç
lendirilmesi için önümüzdeki haftalarda bir Syriza heyetinin Türkiye’ye gelmesi kararlaştırıldı.
YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS HDP HEYETİYLE GÖRÜŞTÜ
YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki heyet ile görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Figen Yüksekdağ, "Gladyo yapısı şu anda devrede. 90’lı yıllardan bizim çok iyi bildiğimiz hala izlerini silemediğimiz bir gerçekliktir gladyo örgütlenmesi. Özel harekat ve özel harekata yakın duran kesimlerde güvenlik güçlerinin içerisinde bir gladyo hareket tarzı ile davranan güvenlik güçleri var. Gladyo örgütlenmesi, derin devlet yapılanmaları yeniden göreve çağrıldı" dedi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki heyet ile Sheraton Otel’de görüştü. Görüşme sonrası açıklamayı HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ yaptı. Ortadoğu’dan Balkanlara kadar olan alanda bir bölgesel barış sürecini geliştirilmesinin ele alındığını belirten Yüksekdağ, "Sayın Çipras da bu konudaki çabasını dile getirdi. Mülteci sorunun bölgede barış siyasetinin geliştirilmesi ile mümkün olduğunu dile getirdik. Türkiye’de ve Suriye’de bir barış zemminin oluşturulmasının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı sayın Çipras. Vurguladığı konulardan biri de aynı zamanda Kürt sorununda çözüm ve demokratikleşme, müzakere sürecinin, yeniden başlatılması vurgusuydu. Bunu başbakana ve hükümet ile yaptıkları görüşmede de dile getirdiklerini ifade etti. Kendileri bizleri parti heyetimizi, eş genel başkanlarımızı Atina’ya davet ettiler. Bundan sonra da karşılıklı iki parti ve ülke arasındaki ilişkileri sistematik bir biçimde sürdürme kararlılığımızı ifade ettik" dedi.
SAYIN ÇİPRAS PARTİ OLARAK ZORLU KOŞULLARDA DİRENME AZMİ VE ÇİZGİMİZE HAYRANLIK DUYDUĞUNU İFADE ETTİ
Çipras’ın HDP’nin siyasi çizgisine olan hayranlığını da dile getirdiğini belirten Yüksekdağ, "Sayın Çipras, Türkiye’de çok zorlu bir demokrasi mücadelesi yürütülüyor. Bu kadar zorlu koşullarda sizlerin bu direnme azmini ve çizginizde ısrar etme azmini göstermiş olmanız bizim ilham aldığımız ve hayranlık duyduğumuz bir duruş diye ifade etti. Biz tabi kimsenin gerek Çipras gerekse de başka bir siyasetçinin hayranlığını uyandırma kaygısı ile değil Türkiye’de gerçek anlamda demokratik yaşamı oluşturulması kaygısı ile mücadele ediyoruz. Sayın Çipras’ın sözleri siyasi nezaket" ifadelerini kullandı.
GLADYO ÖRGÜTLENMESİ, DERİN DEVLET YAPILANMALARI YENİDEN GÖREVE ÇAĞRILDI
Silvan’daki duvar yazılarına ilişkin bir soru üzerine Figen Yüksekdağ şunları söyledi: "Gladyo yapısı şu anda devrede. 90’lı yıllardan bizim çok iyi bildiğimiz hala izlerini silemediğimiz bir gerçekliktir gladyo örgütlenmesi. Özel harekat ve özel harekata yakın duran kesimlerde güvenlik güçlerinin içerisinde bir gladyo hareket tarzı ile davranan güvenlik güçleri var. Yazılanlar ırkçı, ayrımcı. İdil’deki görüntüler de ürkütücü. Bölge halkı ürkmüyor gerçekleri bire bir yaşadığı için. Bir sorun yeniden hortlatıldı. Gladyo örgütlenmesi, derin devlet yapılanmaları yeniden göreve çağrıldı. Bu çok büyük bir sorun ve tehlikedir. Artık bölgede resmi güvenlik güçlerinin üzerinde bile şiddet uygulayan bir yapı var. bunu keşe hükümet ile tartışabilsek. Keşke güvenilir bir devlet mercisi olsa."
ÇETE TARZI İMHA EKİBİNE TUTUM ALDIĞIM VE SERT DAVRANDIĞIM İÇİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HAKKIMDA SORUŞTURMA BAŞLATTI
Hedef haline getirildiklerini belirten Figen Yüksekdağ, "Silvan’da neredeyse çete tarzı ile hareket eden imha ekibine karşı tutum aldığım, sert davrandığım için bugün İçişleri Bakanlığı benim hakkımda soruşturma başlattı. Bu gladyo yapılanmaları hakkında herhangi bir soruşturma yok. Tam tersine üzeri örtülüyor. Bizler, İçişleri Bakanlığı ve hükümetin hedefi haline getiriliyoruz. Gerçeklerin üzerinin örtülmesine izin vermemeliyiz. Kamu güvenliğinin sağlanması için devletin şiddet politikalarından vazgeçmesi gerektiğini dile getirmeliyiz" diye konuştu. (DHA)
KİLİSE'Yİ ZİYARET ETMEDİ
YUNANİSTAN Başbakanı Alexis Çipras, dün Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile önceki akşam Türkiye-Yunanistan maçını izleyen Çipras, dün saat 08.30’da Fener Rum Patrikhanesi’ne gitti. Patrik Bartholomeos ile Çipras’ın görüşmesi 80 dakika sürdü. Görüşmede Çipras’a kahve ikram edildi. Çipras, avluda Bartholomeos ile gazetecilere poz verirken, Patrikhane içinde bulunan ve ziyaret için hazırlanan Aya Yorgi Kilisesi’ne uğramadı. Ateist olduğu bilinen Çipras, Yunanistan Parlamentosu’na Başbakan olarak girdiğinde de İncil’e el basarak yemin etmemişti.
HEYBELİADA KONUŞULDU MU
Bartholomeos konuğunu uğurladıktan sonra yaptığı kısa açıklamada, “Dinler arası diyalog hakkında fikir teatisinde bulunduk. Başarılar diledim. Zaten tanışıyorum Sayın Başbakan ile. Başbakan olmadan önce iki, üç defa gelmişti buraya. Atina’da da buluşmuştuk. Ankara’ya umutlu gidiyor. İnşallah her şey barış ve karşılıklı anlayış ve karşılıklı saygı içinde çözülür. Patrik Bartholomeos, “Heybeliada Ruhban Okulu gündeme geldi mi?” sorusu üzerine “Onu her zaman bekliyoruz” dedi.
Sefa ÖZKAYA