Chirac'ı ‘kıyak tatil’ çarptı

Güncelleme Tarihi:

Chiracı ‘kıyak tatil’ çarptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2001 00:00


Muammer ELVEREN / PARİS
Haberin Devamı

Fransa, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın yeni ortaya atılan örtülü ödenekten ‘‘kıyak tatil seyahati’’ harcamaları iddialarıyla çalkalanıyor. Chirac'ın, Paris belediye başkanlığı görevindeyken, ailesiyle birlikte uçakla çıktığı tatil seyahatlarının ücretini, örtülü ödenekten karşıladığı iddia ediliyor.

Paris belediye başkanı olduğu dönemlerde bazı ihalelerde yolsuzluk yapılmasına göz yumduğu gerekçesiyle ifade vermesi istenen Chirac'ın başının, şimdi de 1992-1995 yılları arasında, ailesi ve yakın dostlarıyla birlikte uçakla yaptığı ve 240 bin sterlin (432 milyar lira) tutarında olduğu ileri sürülen bazı seyahat ücretlerinin örtülü ödenekten peşin ödenmesiyle ilgili olarak bir hayli derde gireceğe benziyor.

‘Kıyak tatil’ harcamalarıyla ilgili olarak, Paris Başsavcısı, Chirac'ın sorgulanması için çağrı yapılmasını onaylayınca, Cumhurbaşkanlığı ofisi, medya tarafından adeta kuşatıldı. Cumhurbaşkanı Chirac'ın, Paris belediye başkanıyken yaptığı sözkonusu harcamalarla ilgili açıklamada bulunması isteniyor.

Şok yarattı

Fransa'nın ciddi gazetelerinden Le Mond, birinci sayfada ‘‘Bu kez ciddi’’ başlığıyla manşetten verdiği haberde, peşin parayla ödenen uçak biletleri olayının yarattığı şok dalgalarının çok yoğun olduğunu vurguladı.

Yolsuzluk iddiaları ortaya atılır atılmaz, Cumhurbaşkanı Chirac'ın dokunulmazlığı da Fransa'yı ikiye böldü. Chirac'ın daha önceki görevlerinde mahkemelik olduğu konularda ifadesine başvurulup vurulamayacağı ve adalete hesap verip vermeyeceği konusunda farklı görüşler öne sürülüyor. Paris Başsavcısı Jean-Pierre Dintilhac, Chirac'ın konumu nedeniyle sadece tanık olarak görüşüne başvurulabileceğini ancak bunun acil olmadığını ve olayda adı geçen diğer kişilerin ifadelerine başvurulduktan sonra Cumhurbaşkanı'nın da dinlenebileceğini açıkladı.

Ödenek tartışması

Ülkede sağı ayağa kaldıran bu olay, örtülü ödeneğin nerelere harcandığı tartışmalarını da gündeme getirdi. Merkez sağın eski içişleri bakanlarından Jean Louis Debre, meclise verdiği bir önerge ile Örtülü ödenek konusunu gündeme getirerek, terörle mücadele ve istihbarat dışındaki harcamalar konusunda hesap verilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı yanlıları ise kamuoyu yoklamalarında Chirac'ın arkasında kalan Başbakan Jospin ve yandaşlarının, bu konuları kendisini yıpratmak için ortaya attıklarını iddia ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!