Casus olmamı istediler

Güncelleme Tarihi:

Casus olmamı istediler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da tutuklu bulunan Türk yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Alaattin Çakıcı, Fransız Gizli Servisi'nin, Türkiye aleyhinde konuşması ve casusluk teklif ettiğini iddia etti.

Fransa'nın Marsilya Kenti'ndeki Les Baumettes Cezaevi'nde tutuklu bulunan Alaatin Çakıcı, dün akşam Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği dilekçede Türkiye'ye iadesini resmen isterken, şok açıklamalar yaptı. Fransız Gizli Servisi'nin, Türkiye aleyhinde konuşması için kendisine ‘casusluk’ teklif ettiğini ileri süren Çakıcı, ‘‘Benim için bu, vatana ihanetti ve bu çirkin teklifi hiç düşünmeden tereddütsüz reddettim’’ dedi. Çakıcı, savcılığa verdiği dilekçesini Türk avukatı Can Doğancan aracılığıyla dünya basınına fakslattı. Dilekçesinde, Fransa'ya kaçak girdiği gerekçesiyle aldığı 6 aylık cezasını geçtiğimiz ocak ayında tamamladığını da hatırlatan Çakıcı, haksız yere hapiste tutulduğunu belirtti.

BİZE ÇALIŞ KURTUL

Türkiye'nin, Fransa'nın istediği ‘idam edilmeme’ garantisini henüz vermediğini kaydeden Çakıcı, azlettiği Fransız avukatı Lef Forster aracılığıyla kendisine ‘‘Fransız Gizli Servisi'ne çalış, Türkiye aleyhine tavır al, bildiklerini anlat, seni hemen serbest bırakalım’’ teklifi yapıldığını açıkladı. Çakıcı, şöyle devam etti:

‘‘Çeşitli adli ve siyasi olaylar ile, ilişkide olduğum bazı siyasiler ve işadamları hakkında bilgi vermem, Kürtler'e soykırım uygulandığını söylemem ve ardından hapisten çıktıktan sonrada bu muhbirliği devam ettirmem halinde derhal serbest kalabileceğimi söylediler. Benim için bu, vatana ihanetti ve bu çirkin teklifi tereddütsüz, hiç düşünmeden reddettim.’’

NAZİ İŞKENCESİ GÖRÜYORUM

Çakıcı, Hürriyet Paris Temsilcisi Muammer Elveren'e ilettiği yazılı mesajında, bu teklifi ‘‘Ben devletimi idam sehpasına çıkaracak kansızlardan değilim’’ diyerek reddettiğini söyledi. Bu teklifi reddettikten sonra hapishanede kendisine ‘Nazi’ dönemini anımsatan inanılmaz baskı ve işkence uygulandığını kaydeden Çakıcı, Öcalan davası nedeniyle Türkiye'yi eleştiren Avrupa kamuoyunu da suçladı. Çakıcı, ‘‘Katil Apo yüzünden Türkiye'yi mesnetsiz yere ameliyat masasına yatıran insan hakları havarileri, hapishanede bana yapılan haksız baskı ve işkenceleri yerinde incelesin. Türkiye ile Fransa aradaki farkı görsün’’ diye konuştu.

BAKANLIĞIN EMRİYLE İŞKENCE

Avukatlarıyla görüşmelerinden önce çırılçıplak soyunup arandığını ve ilaçlarının verilmediğini belirten Çakıcı, hücresine kitap sokulmasına izin verilmediğini söyledi. Fransız avukatlarından Febrarro'nun, cezaevi yönetimine, müvekkiline yapılan işkencelerin gerekçesini sorduğunda ‘‘Bakanlığın emri var’’ yanıtının verildiğini açıklayan Çakıcı, avukatlarının da baskı gördüğünü söyledi.

İDAM DA OLSA İADE EDİN Çakıcı,

Marsilya Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği dilekçesinin sonunda, ‘‘Türkiye'nin, idam etmeyeceği garantisini vermesini beklemeden kendi rızamla iademi istiyor ve ülkeme vardıktan sonra Fransa'yı akibetimden sorumlu tutmayacağımı beyan ediyorum’’ görüşlerine yer verdi. Çakıcı, Türkiye'ye iadesinin geciktirilmesi halinde cezaevinde başına geleceklerden Fransa hükümetini sorumlu tutacağını ilan etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!