Bursa'da haritadan silinen ‘hayalet köy’

Güncelleme Tarihi:

Bursada haritadan silinen ‘hayalet köy’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 12:25

BURSA’nın Büyükorhan İlçesi’ne bağlı Çökene Köyü, yaşayan 350 kişinin maddi imkansızlıklar nedeniyle 2 yıl önce terk etmesi üzerine ilçe haritasından silindi.

Haberin Devamı

BURSA'DA HARİTADAN SİLİNEN HAYALET KÖY

Evlerini ve eşyalarını bırakarak göç eden köylülerden geriye, Güneydoğu'nun terör nediniyle boşaltılan yerleşim birimlerini andıran ‘hayalet köy’ kaldı.

Bursa’nın dağ yöresi olarak bilinen 4 ilçesinden biri olan Büyükorhan, Türkiye’deki 850 ilçe arasında gelişmişlik açısından 717’nci sırada yer alıyor. Bursa’ya 90 kilometrelik uzaklıkta bulunan ilçede 3 bin 500 kişi yaşıyor. Büyükorahan’a bağlı 40 köyden yüzde 90’ı fakirlikle mücadele ederken, sanayinin olmadığı ilçede yaşayanlar, geçimlerini hayvancılık ve tarımdan sağlamaya çalışıyor.

Son iki yıl içersinde ekonomik kriz, en fazla Büyükorhan İlçesi’nde yaşayanları etkiledi. Geçim sıkıntısı çeken aileler yıllardır yaşadıkları köylerden göç etmek zorunda kaldı. Bunun örneklerinden biri de Çökene Köyü. 2 yıl önce 35 haneli olan ve 350 kişinin yaşadığı Çökene Köyü’nde artık kimse yaşamıyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle Çökene’yi terk eden köylüler, arkalarında kapısı açık evlerini ve bir kaç parça ev eşyası bıraktı. Ailelerin göç etmesi sonucu köy imamı ve öğretmenin tayinleri ilçeye alınırken, Çökene Köyü de Büyükorhan’ın haritasından silindi.

SIRADA 15 KÖY DAHA VAR

Su olmadığı için tarım yapamayan köylülerin, sosyal güvenceleri de olmaması nedeniyle kente göç ettiklerini söyleyen Büyükorhan Belediye Başkanı AK Partili Selami Selçuk Türkmen, önümüzdeki dönemde Çökene Köyü gibi 15’e yakın yerleşim biriminin de ekonomik zorluklar nedeniyle boşaltılmasının söz konusu olduğunu açıkladı.

Bursa’nın gelişmişlik ve nüfus açısından Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olduğunu vurgulayan Türkmen, ”Bursa gibi büyük bir şehrin ilçesinin, bu halde oluşu üzüntü verici. Doğu ve Güneydoğu’daki bazı ilçelerden bile daha kötü durumdayız. Vatandaşlarımız artık para kazanabilmek için kent merkezine göç etmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!