Bu yanlışları yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Bu yanlışları yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 01:32

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bu pazar. Uzmanlar aşırı kaygı ve heyecanın hata yaptırdığını belirterek, adayları uyarıyor. Öğrencilerin sınavda en çok yaptıkları hataların başında ise zamanı iyi kullanamama, kaydırma geliyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) pazar günü yapılacak. 2 milyon 178 bin 563 aday, son hazırlıklarını tamamlama telaşında, heyecanlı günler yaşıyor. Uzmanlar ise, bu stresin aylardır verilen emeği boşa çıkarabileceğini vurgulayarak, adayları kaygılarını kontrol altına almaları konusunda uyarıyor. Özellikle de sınav kitapçık türünü işaretlememek, gerekli yerleri imzalamayı unutmak gibi hataların sık yapıldığını hatırlatıyor. Uzmanların, sınavlarda en çok düşülen hatalarla ilgili uyarıları özetle şöyle:

KİTAPÇIĞA GÖZ ATMAMAK
Adaylar, vakit kaybettireceğini düşündüğü için kitapçığa bakmıyorlar. Oysa tam aksine bu kitapçığa hâkim olmanızı ve heyecanınızın azalmasını sağlar. Muhtemel değişiklikleri görmenize ve kitapçıkta eksik sayfa, baskı hatası gibi şeyler varsa en baştan düzeltmenize yardımcı olur.
Ayrıca sınavda sık yapılan hatalardan biri de, kitapçık türünü işaretlememek. Adaylar, buna da dikkat etmeli. Gerekli yerleri imzalamayı da unutmayın.

KODLARKENN DİKKATSİZLİK YAPMAK
Bazıları tüm cevapları birden kodlamaya çalışıyor. Genellikle kaydırmalar böyle yaparken ve zaman yetmeyecek endişesi ile oluyor. Cevapları sayfa sayfa beşerli gruplar halinde soru numaralarını kontrol ederek kodlamanız zaman kaybınızı ve kodlama hatası yapmanızı önler; hem de size minik dinlenme aralıkları sağlar. Kodlama yaparken soru numarasına bakın.

ALTI ÇİZİLİ SÖZCÜKLERİ GÖZDEN KAÇIRMAK
Altı çizili sözcükleri çok dikkatli okuyun. Gerekirse heceleyin. Ayrıca, soru kökü ‘olamaz’, ‘değildir’ gibi olumsuz ifadeler içeren sorulara dikkat edin.
Zihin kendisini önce olumluya şartladığı için olumsuzluğu fark edemeyebiliyor ve çok rahat çözebileceğiniz halde yanlış işaretleyebiliyorsunuz. Bunun için soru kökünün altını çizerek veya soru kökünü daire içerisine alarak okuyun. Soru çözerken sadece o soru ile ilgilenin.

UZUN SORUNUN ZOR OLDUĞUNU SANMAK
Adaylar, uzun soruların zor olduğunu düşünebilir. Oysa çoğu kez uzun ve karmaşık görünen sorular, daha kısa yazılmışlardan kolay olabiliyor. Bu nedenle uzun ve karmaşık görünen soruları hiç okumamak veya nasıl olsa çözemem kaygısıyla yarım bırakmak doğru değil.

KAFADAN İŞLEM YAPMAYA ÇALIŞMAK
Sayısal sorularda toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemleri kafadan değil, kâğıt üzerinde kalemle çözün. Özellikle işlem sorularında formülleri mutlaka yazın. İşlemleri tane tane, adım adım yapın. Denemelerde bunu alışkanlık haline getirin.

SORUYU İYİ ANLAMAMAK
Yanlışların çoğu, soruyu iyi anlamamaktan kaynaklanıyor. Bunun için acele etmeyin. Ayrıca yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. Soruya kendi mantığınızla değil, sorunun mantığıyla yaklaşın. Özellikle sözel sorularda, tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabiliyor. Sizden ‘en doğru’yu bulmanız istendiği için ilk doğru gördüğünüz seçeneği işaretleyip diğerlerini okumadan bırakmayın. Doğru yanıtı bulsanız bile diğer seçeneklere de göz atın. Doğru seçenek, birbirine çok benzeyen ve doğru olmayan şıklar arasındadır. İki şık arasında çok ince farklılıklar olabilir. Özellikle cevap yoruma dayalı ise, böyle bir çelişki yaşadığınızda soruyu tekrar, dikkatlice okuyun ve şıklardan size en doğru gelene karar verin. Bu kararınızı çok emin olmadıkça değiştirmeyin. Cevap bilgiye dayalı ise ve hatırlamıyorsanız, işaret koyarak boş bırakın, tüm sorular bitince tekrar bu soruya dönüp bakın.

SORULARLA KAVGA EDERKEN ZAMANI UNUTMAK
Sınavların en büyük problemlerinden biri zaman kullanımı. Öğrenciler bazen bir soruyla 5-6 dakika uğraşarak, zaman kaybediyor. Sorularla kavga etmeyin. Bir soruyla en fazla 2 ya da 3 defa uğraşın, sonra geçin fakat bedenen değil, zihnen geçmeyi de başarın. Şu önemli detayı unutmayın; ilk okumada veya işlemde yapılan yanlış algı zihnin kilitlenmesinden dolayı soru boyunca sizinle beraber gelecek ve zihinsel bir engel olarak sonuca ulaşmanıza imkân vermeyecek. Birçok soru, sonrasında dönülüp tekrar okunduğunda rahat bir şekilde çözülüyor. Her 10 soruda bir zamanı kontrol edin. Ayrıca her bölümün sonuna saat kaçsa mutlaka yazın. Soruları çözüm sonuçlarına göre gruplandırın ki, onlara geri döndüğünüzde vakit kaybının önüne geçebilesiniz. Hiçbir fikrinizin olmadığı soruların üzerine çarpı koyun. Çözülme ihtimali olduğunu düşündüklerinizi daire içine alın. “Şüphem var” dediklerinize soru işareti yapın. Sınavı kontrole başladığınızda, size en çok puan getiren ve yapma ihtimalinizin en yüksek olduğu derslere dönün.

BİR TESTTE TAKILIP KALMAK
Adaylar, bir teste başladığında onu bitirmeden diğerine başlayamayacağını düşünüyor. Türkçe bitmeden başka teste geçemezmiş gibi hissediyor. Oysa Türkçe’de yorulduysanız başka dersin testine başlayın. Sonra yine geri dönebilirsiniz.

AMAN DİKKAT SINAVINIZ GEÇERSİZ SAYILMASIN
Geçen yılki YGS’ye 2 milyon 126 bin 684 aday başvurdu ancak 1 milyon 987 bin 488’i sınava girdi. 493 kişinin ise, sınavı geçersiz sayıldı. ÖSYM, geçen ay bir animasyon film yayınlayarak, adayları sınav kurallarına uyulması konusunda uyardı. İşte o kurallardan bazıları:
-Sınava giriş için nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu yanınıza almayı unutmayın. İşyeri, öğrenci kimliği, ehliyet gibi diğer belgelerle YGS’ye giremiyorsunuz.
-Cep telefonu, kol saati, anahtarlık ve cüzdan gibi eşyalarınızı asla yanınıza almayın. Bunlardan herhangi biri ile salona girersiniz, sınavınız iptal olur.
-Sınav esnasında bilgileri cevap kâğıdı ve soru kitapçığına doğru kodladığınıza emin olun. Cevap kâğıdı ile kitapçığınızın bilgilerinin eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, ad soyad, salon numarası ile sıra numarası bilgilerini doldurmayı unutmayın. Soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki alanına yazıp kodlamanız gerekiyor.
-Sınav esnasında konuşmayın, kopya çekmeyin veya vermeyin.
-Salondaki görevlilere soru sormayın.
-Sınav sonunda soru kitapçığını ve cevap kağıdını sayfaları eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim edin.
-Müsvedde kâğıdı kullanmayın veya soruları ve cevapları başka bir kâğıda asla yazmayın.
-Kalem, silgi gibi alışverişlerde bulunmayın.
-Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeyin.

Haberin Devamı

YGS sorularının tamamı açıklanacak

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 13 Mart Pazar günü yapılacak 2016-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularının tamamının, kurumun internet sitesinden yayınlanmasını kararlaştırdı. Merkez yetkililerinden alınan bilgiye göre ÖSYM Yönetim Kurulu, YGS’deki soruların tamamının ‘Temel Soru Kitapçığı’ adı altında, ÖSYM’nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verdi. ÖSYM, soruların tamamını en son 2013’te açıklamıştı, o tarihten beri soruların yüzde 20’sini yayınlıyordu. Televizyonlar, ekranda bir defaya mahsus kullanım hakkı için 200 bin TL, yazılı basın kuruluşları ise 50 bin TL ödeyerek soruları verebilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!