Bu Shakespeare’in kafatası olabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Bu Shakespeare’in kafatası olabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 08:32

İngiltere’nin Beoley kentindeki St Leonard’s Kilisesi’nde bulunan ve bir efsaneye göre William Shakespeare’a ait olduğu iddia edilen bir kafatasına DNA testi yapılması yönündeki başvuru Anglikan Kilisesi tarafından reddedildi.

Haberin Devamı

Sanat tarihçisi Horace Walpole’un ortaya attığı bir iddiaya göre İngiltere’nin Beoley kentindeki St Leonard’s Kilisesi’nde bulunan bir kafatası 1700’lü yıllarda William Shakespeare’nin Stratford’daki mezarından çalındı. St Leonard’s Kilisesi rahibi Paul Irving, yerel efsanelerde büyük yer tutan bu iddianın araştırılması ve gerçekliğinin kanıtlanması için Anglikan Kilisesi’ne bir başvuruda bulundu ve kafatasının yüzyıllardır saklandığı kiliseden geçici olarak çıkartılarak DNA testine tabi tutulmasını istedi. Ancak Kilise yetkilileri “Söz konusu kafatasını Shakespeare’e bağlayan hiç bir kanıt bulunmadığı” gerekçesi ile rahibin talebini reddetti.

Bu Shakespeare’in kafatası olabilir mi


Haberin Devamı

EFSANE İKİ MAKALEYE DAYANIYOR

Beoley halkının yürekten inandığı Shakespeare’in kafatası efsanesi aslında 1879 ve 1884 yılına ait iki makaleye dayanıyor. İlk makalede sanat tarihçisi Walpole’nin 1769 yılında Shakespeare’in Stratford’daki Holy Trinity Kilisesi’nde bulunan mezarına girip kafatasını çalmayı başaran kişiye 300 sterlin ödeme yapmayı teklif ettiği iddia ediliyor. Aynı makalede Dr. Frank Chambers’ın Shakespeare’in mezarına girmeyi ve kafatasını çalmayı başardığı ancak Walpole’u vadettiği parayı ödemeye ikna edemeyince kafatasını yerine geri koyduğu da belirtiliyor. İkinci makalede ise kafatasının asla yerine geri konmadığı ve bunun yerine Stratford’dan 15 mil uzaklıkta bulunan Beoley’deki bir kiliseye yerleştirildiği iddia ediliyor. Makalelerin Beoley’de 1881 ve 1889 yılları arasında rahip olarak görev yapan C.J Langston tarafından yazıldığına inanılıyor.

Bu Shakespeare’in kafatası olabilir mi
"Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu" hafızalara kazınan bu tirad Shakespeare’in ünlü eseri Hamlet'ten... Elinde kuru kafayla sahnede boy gösteren birçok tiyatro sanatçısından duyduk bu sözleri. Bunlardan biri de ünlü İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch

 

Haberin Devamı

KİLİSEYE GÖRE KANIT YOK
Ancak bugün Anglikan Kilisesi tüm bunların “Gotik bir dedektiflik hikayesinden fazlası olmadığını” ve kafatasının kiliseden alınıp testlere tabi tutulmasına ve Shakespeare’in mezarının açılmasına gerekçe olarak gösterilebilecek hiç bir kanıt bulunmadığını söylüyor. DNA testi talebinde bulunan Paul Irving ise kilisenin efsaneyi görmezden gelip araştırma yapmayı reddetmesinin bölgede konuyla ilgili spekülasyonların daha yıllarca devam etmesine neden olabileceğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!