Bu dava biter mi

Güncelleme Tarihi:

Bu dava biter mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 11:40

Almanya’da 10 insanı öldüren neonazi terör örgütü NSU davasında bir hayali mağdur olayı yaşanıyor. Davanın görüldüğü Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi şimdi bu olayın perde arkasını aydınlatmaya çalışıyor. Olayın özeti şöyle...

Haberin Devamı

İKİ yılı aşkın bir süredir devam eden NSU davasında, Köln Keup Caddesi’ndeki bombalı terör saldırısında yaralanan mağdurlardan biri hayali çıktı. Gerçekte böyle bir mağdur yokmuş. Saldırıda ağır yaralanan Attila Ö., Meral Keskin adında hayali bir mağdur yaratıyor ve komisyon karşılığında avukatlara pazarlamaya çıkıyor. İki avukata başvuruyor. Biri komisyon ödemeyi reddediyor. İkincisi kabul ediyor ve Meral Keskin adına vekaleti alıyor. Avukat Ralph Willms müvekkilini hiç görmüyor ve dava boyunca hep Attila Ö. üzerinden müvekkiliyle irtibatlaşıyor.

NASIL ANLAŞILDI?

Mahkeme, mağdur Meral Keskin’i üç kez tanık olarak mahkemeye çağırıyor. Meral Keskin üçüne de gelmiyor. Avukatı Ralph Willms, birinde müvekkilinin uçağı kaçırdığını söylüyor. İkincisinde, “Mahkemeye gelirken, yolda fenalık geçirdi” diyor. Geçen haftaki duruşmaya da gelmeyince, mahkeme Başkanı Manfred Götzl, “Bu ne biçim iş” diye avukata patladı. Mahkeme Başkanı, “Müvekkilini ya gelecek duruşmaya getir, ya da telefon numarasını bize ver, mahkeme halletsin” dedi. Bir sonraki duruşmaya ise müdahil avukat Ralph Willms gelmedi. Mahkemeye bir yazı göndererek, “Davadan çekiliyorum” dedi. Avukat, gerekçe olarak böyle bir mağdurun var olmadığını gösterince, olay patlak verdi.

Müdahil avukat Ralph Willms, şimdi Köln Savcılığına kendisini aldattığı gerekçesiyle Atilla Ö. hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukat, Attila Ö.’ye komisyon ödediğini de kabul etti. Attila Ö. suç duyurusu üzerine kapısına dayanan polislere, “Meral Keskin diye birisini tanımıyorum, böyle biri yok” dedi. Şimdi mahkeme bu olayın perde arkasını aydınlatmakla uğraşıyor.
Attila Ö. hakkında ise soruşturma sürüyor. Avukat Ralph Willms’e verilen vekaletteki imzanın Attila Ö.’ye ait olduğu iddia ediliyor. Ancak Attila Ö.’nün avukatı suçlamayı reddediyor. Mahkeme, gerçekten böyle bir mağdur var mı yok mu, aldatılan kim, sorularının yanında, mağdura ödenen 5 bin mark tazminat nereye gitti ve avukat 232 duruşma boyunca ne kadar para aldı sorularını da aydınlatmakla meşgul.

ŞİMDİ NE OLACAK

Bu olayın en önemli sorusu ise iki yılı aşkın süredir devam eden dava bundan nasıl etkilenir? Dava sil baştan yeniden başlamak zorunda kalır mı? Sanıklar sonunda temyize gider mi? Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi yetkilileri olayın davayı etkilemeyeceği, temyiz için hiçbir gerekçe bulunmadığı görüşünde. Bu rahatlatıcı bir durum. Fakat bu çirkin olay en çok kurban ailelerini ve mağdurları vurdu. Kurbanlar üzerinden çıkar sağlama girişimi, davaya kara bir leke düşürdü. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!