Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’den yurtdışına çıkışlar 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası bir hayli zorlaştı. Yurtdışına çıkmak isteyenlerden birçok farklı belge istenebiliyor. Yeşil pasaportlu memurlar için alınan belgeler yeterli olmayabiliyor. Yeşil pasaportlu olup aktif olarak kamuda çalışan kişilerin havalimanlarında, önce vize ihlal bölümüne gitmesi gerekiyor. Bu kişilerin burada, Genel Bilgi Taramaları (GBT) inceleniyor. Başvuru yapan kişinin yurtdışına çıkış onayı Ankara’dan bekleniyor. Eğer onay gelmezse yurtdışına çıkışına izin verilmiyor. Darbe sonrasındaki ilk günlerde Ankara’dan ‘yurtdışına çıkabilir’ onayının gelmesi 5-6 saati bulurken, son bir kaç gündür bu sürenin 2-3 saate indiği ifade ediliyor. Seyahat acenteleri yetkilileri bu kişilerin uçuş saatinden en az 6 saat önce havalimanına gitmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Ancak yurtdışına çıkışlarda istenen belgelerde ‘ıslak imza’ belirsizliği yaşanıyor. Havalimanındaki pasaport görevlileri DHA muhabirine dün ıslak imzalı SGK belgesine gerek olmadığını söyledi. Ancak seyahat acenteleri yurtdışına çıkacak müşterilerinin bu belgeleri yanında bulundurması gerektiğini iletiyor.
Umuma Mahsus Pasaport (bordo) sahipleri ne yapacak?
Polis kontrolünde mesleklerini ispatlayacak bir kimlik, kart veya yazılı belge isteniyor.
Çalıştıkları işyerlerinden izinli olduğuna dair bir belge ve sigorta kaydının bulundurulmasında fayda var.
Emeklilerin de SGK’dan emekli olduğuna dair bir doküman almasında yarar var.
Eğer bir kamu çalışanı örneğin öğretmenseniz okul müdüründen, il ya da ilçe milli eğitim müdüründen ıslak imzalı ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı alınmalı.
Başka bir kamu kurumunda örneğin nüfus müdürlüğünde çalışıyorsanız. Bağlı olduğunuz birimin müdüründen ‘ıslak imzalı’ onay belgesi alınmalı.
İşverenler de, sahip olduğu iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmalı.
Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerin ise ‘öğrenci belgesini’ yurtdışına çıkışlarda ibraz etmeli.
Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız ise sigortasından yararlandığınız yakınınızın sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmalısınız.
Yeşil Pasaport sahipleri ne yapacak?
Bordo pasaport sahipleri gibi aynı şekilde kurumlarından ‘yurtdışına çıkabilir’ ibaresinin olduğu ıslak imzalı bir belge alınmalı.
Örneğin bir öğretmenseniz bordo pasaport sahipleri gibi okul müdürü, il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerinden ‘ıslak imzalı’ ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı alınmalı.
Başka bir kamu kurumunda çalışıyorsanız da bağlı bulunduğunuz müdürlükten aynı belgenin alınması gerekiyor.
Emekliler ve asker emeklilerinin ise, vize ihlal bölümüne girip pasaport ve uçak biletlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor.
Özellikle yeşil pasaport sahiplerinin uçak saatinden en az 5 saat önce havalimanına gitmesi gerekiyor.