Briçin "Şen" şampiyonları

Güncelleme Tarihi:

Briçin Şen şampiyonları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2009 10:31

İtalya'nın San Remo kentinde düzenlenen ve tüm dünya ülkelerine açık olan Avrupa Açık Briç Şampiyonası'nda 44 ülkeden 260 çiftin katıldığı şampiyonda birici olan Emine Şen-Tezcan Şen çifti çok mutlu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 29 sporcu ile temsil edildiği karışık ikili dalında şampiyon olan Emine Şen-Tezcan Şen çifti yaptıkları açıklamada, birlikte şampiyonluğa ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylediler. Şen çifti, evlilikte eş olarak briç oynamanın sorunlar yaratabileceğini bu nedenle de çift olarak oynamayı pek tercih etmediklerini belirterek, evli çiftlere de birlikte oynamayı tavsiye etmediklerini söylediler.

“İYİ BRİÇÇİ OLMASAYDI BELKİ DE EVLENMEZDİK”

Tezcan Şen, kendisinin daha önce Dünya şampiyonluğu sevincini yaşadığını ancak eşiyle birlikte elde ettiği bu başarının yerinin başka olduğunu söyledi.

Eşi Emine Şen ile daha önce de değişik organizasyonlarda beraber oynadıklarını ancak bir türlü istedikleri başarıyı yakalayamadıklarını ifade eden Tezcan Şen, “Buraya gelmeden önce bir arkadaşıma 'bu sefer başaracağız ve ilk 3'e gireceğiz' demiştim. Gerçekten çok stresli oldu ancak başardık ve çok mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Şampiyona elemelerinde hep birinci ya da ikinci pozisyonda olduklarını ve bu durumun yorucu olduğunu kaydeden Tezcan Şen, “Sürekli takip edilmek çok yorucu olabiliyor. Ekranlardan bütün masalarda oynanan oyunları ve sıralamaları takip etmek de stres yaratıyor. Üzerinizde baskı oluşuyor. Bu durumda dördüncülüğe kadar geriledik. Son turlarda ise ekranlar kapatıldı, kendimiz de dahil 'kim ne durumda' göremez olduk. Ekranlar kapatıldıktan sonra masamızın etrafındaki seyirci sayısı artmaya başladı. İzleyicilere gazeteciler de eklendi. Konsantrasyonu bozan çok şey oldu ama biz iyi gittiğimizi hissediyorduk.

Başardığımızı oyun sonunda anladık. Çok mutlu olduk” diye konuştu.

İnşaat Mühendisi olan ancak mesleğini hiç yapmadığını bilirten Tezcan Şen, briçin neredeyse tüm hayatını doldurduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Eşimle devamlı beraber oynamıyoruz. Çünkü stresli olabiliyor. Stres ilişkimizi olumsuz etkileyebilir diye düşünüyoruz. Eşimi çok seviyorum ve evliliğimize de çok değer veriyorum. Sık olmamakla birlikte beraber oynadığımız oluyor. Emine 20 yıllık oyuncu, evlenmeden önce de iyi bir briççiydi. İyi briççi olmasaydı, belki de evlenmezdik. Şampiyonada da çok iyi oynadı.”

Haberin Devamı

Turnuvada zor anlarda eşle oynamanın faydalarını da yaşadıklarını belirten Tezcan Şen, hayatlarının her anında briçin olduğunu, evde sürekli briç konuşulduğunu ve deklarasyon sistemine dayalı briçte, ortakların birbirlerini tanımasının önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Şen, ortakların birbirini görmeden oynadığı Avrupa Şampiyonasında eşi ile iyi anlaşmasının avantajlarını da yaşamış olabileceklerini ancak eşle briç oynamayı tavsiye etmediklerini vurguladı.

Briçin Avrupa'nın birçok ülkesinde ders olarak okutulduğunu bildiren Tezcan Şen, “8 yaşındaki çocuğuma da öğreteceğim. Briç, Avrupa'nın birçok ülkesinde 9 yaşından itibaren ders olarak okutuluyor. Bu uygulama Türkiye'de de olmalı. Briç 7'den 77'ye her yaşa hitap eden bir spor. Briççiler arasında Alzheimer hastasına ya da bunamaya rastlayamazsınız. Herkes briç öğrenmeli, oynamalı” diyerek sözlerini tamamladı.

ROMANTİK ANLARDA BRİÇ PROBLEMİ

Emine Şen ise Tezcan Şen'in “briçin profesörü” olduğunu belirterek, şampiyonada eşinin çok iyi oynadığını, kendisinin de en az hata ile oyunu tamamlamaya çalıştığını ifade etti. Emine Şen, “Eşimle birlikte böyle bir başarı elde etmek, çok güzel, çok mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Bankacılık yapan Emine Şen, işten arta kalan zamanlarında ancak briç oynamaya fırsat bulduğunu ifade ederek, “Üniversite yıllarında briç oynamaya başladım. ODTÜ'de briçle ilgilenen çok insan vardı. Kahvehanelerden sonra kulüplerde briç oynamaya devam ettim ve eşimle tanıştım. 9 yıldır evliyiz. Tezcan ile tanıştıktan sonra oyunumu ve deklarasyon sistemimi geliştirdim. Tezcan, dünya çapında bir briççi” dedi.

Hayatlarının büyük bölümünü briçin doldurduğunu, evde ya da dışarıda eşiyle sürekli briç konuştuklarını ifade eden Emine Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Akşam yemeklerinde, misafirliklerde sürekli briç konuşuyoruz. Tezcan, romantik ortamlarda briç problemi soruyor. Çözümünü, deklarasyonu tartışıyoruz. Briç hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Oyunda eşler arasında deklarasyon anlaşmazlıkları nedeniyle gerginlikler olabiliyor, o nedenle biz birlikte çok sık oynamıyoruz. Sürekli briç konuştuğumuz için birbirimizi iyi tanıyoruz. Oyun esnasında tarzımızı, bakış açımızı yıllardır beraber olduğumuz için çabuk anlıyoruz. Ortak oyunlarımızda bunun faydasını da görebiliyoruz. Deklarasyon sistemimiz çok yakın ve bakış açılarımız neredeyse aynı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!