Belediyelere yakın takip

HÜKÜMET, 2023 hedefleri doğrultusunda belediyeleri de yakın takibe aldı.

Haberin Devamı

Bunun için ilk olarak Kentsel Gelişim Stratejisi (KENTGES) kapsamında belediyelerin performansını ölçmek için bir yol haritası hazırlandı. Daha sonra da yerel yönetimleri izlemek için 10 kişilik KENTGES İzleme Birimi kuruldu. Bu birimin 11 başlıkta hazırladığı kapsamlı anket 2 bin 954 belediyeye uygulandı. Projeden sağlıklı sonuçlar alınabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Vilayetler Hizmet Birliği bürokratları ortak çalıştı. Titizlikle hazırlanan ve Türkiye çapında uygulanan anketten yerel yönetimlerin nabzını tutan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Belediyelerin karnesi çıktı

Sözünü ettiğim çalışmanın yerel yönetimlerin bir anlamda icraat karnesi olduğunu belirtmeliyim. Çünkü, bu anketle belediyelerin performans hedefleri üzerinden KENTGES eylemlerini ne oranda gerçekleştirdikleri tespit edildi. Tüm bunların ardından alanında uzman bürokratlar, sorulara verilen yanıtları tek tek inceleyip, değerlendirmeye aldı. Belediyelerin adeta fotoğrafını çeken anketten şehircilik anlamında içimizi ferahlatacak, umutlarımızı arttıracak yanıtların gelmediğini söylemeliyim. Mesela büyükşehir belediyelerinin ancak yüzde 40’ının kent merkezi, yaya bölgeleri veya dönüşüm alanlarıyla ilgili tasarım rehberi hazırladıkları ve bunu kendi görevleri olarak nitelendirdikleri ortaya çıktı. Bu oranın ilçe belediyelerinde daha düşük olduğunu da eklemeliyim.

Haberin Devamı

Koordinasyon eksikliği var

Ayrıca dikkat çekici başka bir sonuç da belediyeler arasındaki “koordinasyon eksikliğinin” su yüzüne çıkması oldu. Ankette, “Büyükşehir belediyeleriyle büyükşehir ilçe belediyeleri arasında veri paylaşımı ve yönetimi konusunda bir koordinasyon eksikliği ve iletişim kopukluğu olduğu da saptanmıştır” denildi.
Ankette verilen bilgilere göre Ankara özelinde böyle bir koordinasyon eksikliği var mı, yok mu bilmiyoruz. Ancak dileğimiz hiç kuşkusuz bu sonucun tam tersinin olmasıdır.

Çalışmayanlar ortaya çıksın

Kısaca bahsetmeye çalıştığım ankette yeşil alanlardan, kentsel dönüşüme, yaya yollarından ulaşım altyapısına kadar deyim yerindeyse belediyeleri mercek altına alan birçok tespit yer alıyor. Bana göre her yıl tekrarlanması gereken bu anketteki bilgiler belediye isimleri verilerek kamuoyuna duyurulmalıdır. Çünkü vatandaş ancak bu şekilde aldığı oyun hakkını vermeyen ve görevini yapmayan belediyeleri tanımış olur.

Haberin Devamı

Eskişehir Yolu’nun yeni müdavimi

ANKARA bürokrasi hayatı, batıya doğru akan şehirle birlikte Eskişehir Yolu’nu mesken tutmaya başladı. Artık, birçok bakanlık ve kurumun binasını Ankara’nın yeni gözdesi haline gelen Eskişehir Yolu’nda görüyoruz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Danıştay ve TOBB derken, önümüzdeki günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da yeni binasına taşınacak. Uzun süredir inşaatı devam eden bakanlık binasının tamamlanmasıyla Ulus’ta bulunan eski taş binadaki ve TOBB’un ikiz kulelerindeki bakanlık birimleri tek bir çatı altında buluşacak.
Çalışmalarda sona yaklaşıldığı ve binada artık son rötuşların yapıldığı konuşuluyor. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi beklenen binanın açılış törenine ise kabineden birçok ismin katılması bekleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları