Yüksek gelirli ailelerin ebeveyn parası kesiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek gelirli ailelerin ebeveyn parası kesiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2024 10:01

Geçen haftaki yazımızda, Almanya’da içinde bulunduğumuz nisan ayında hayatımıza giren yenilikleri ve değişiklikleri açıklamaya başlamıştık. Bu haftaki yazımızda, bu konuda siz değerli okurlarımız için yaptığımız derlememize devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Yüksek gelirli ailelerin ebeveyn parası kesiliyor
ALMANYA’da federal hükümetin kemer sıkma politikası, çocuklu aileleri de olumsuz yönde etkileyecek. Bilindiği gibi çocuk sahibi olan anne ve babalara destek için ödenen ebeveyn parasını (Elterngeld) hak etmenin ana koşulu, ailenin yıllık geliri için konulan üst sınırın aşılmamasıdır. Bu sınır 1 Nisan itibariyle düşürüldü. Bu yeni uygulamaya göre, 1 Nisan’dan itibaren çocuk sahibi olan ebeveynler, toplam yıllık gelirleri 200 bin Euro’nun altındaysa, söz konusu maddi destekten yararlanabilecekler. Ancak vergiye tabi gelirle brüt geliri birbiriyle karıştırılmamalıdır. Brüt gelir, genellikle daha yüksektir. Vergiye tabi gelir olarak, tüm gider ve kesintilerden arındırılmış kazanç diye tabir ediliyor.
Yüksek gelirli ailelerin ebeveyn parası kesiliyor
2025’TE BİR DAHA DÜŞÜRÜLECEK
Diğer bir ifadeyle, vergiye tabi yıllık geliri 200 bin Euro’nun üzerinde olan anne ve babalar ebeveyn parası alamayacaklar. Ebeveyn parasında gözetilecek olan bir gelir sınırının, çocuğunu tek başına yetiştiren anne veya baba için geçerli olmasının planlandığı, gelen haberler arasında. Daha önce, yani 01.09.2021 ile 31.03.2024 arasında çocuk sahibi olan ebeveynler için 300 bin Euro olan yıllık vergiye tabi gelir sınırı, 01.04.2025’te 25 bin Euro tutarında düşürülecek ve 200 bin Euro’dan 175 bin Euro seviyesine çekilecek. Bu arada her iki ebeveyn de aynı anda evde kalırsa, ebeveyn parası en fazla bir ay ve çocuğun ilk 12 ayı için de hak edilebilecek.

Haberin Devamı

AMAZON’DA İADE SÜRESİ KISALIYOR
Amerikalı iş insanı Jeff Bezos tarafından ABD’de 16.07.1995’te kurulan ve şu an itibariyle internette en fazla alışveriş yapılan Amazon web sitesi, başta kameralar, bilgisayarlar, diğer elektronik cihazlar ve video oyunları olmak üzere belirli ürünler için 30 günlük iade süresini yasal iadesi süresi olan 14 güne kısaltıyor. Bu değişiklik 25.04.2024’ten itibaren yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

VENEDİK’E GİRİŞ ÜCRETİ OLACAK
Dünyanın önde gelen seyahat noktalarından biri olan Venedik, gelecekte belirli gün ve tarihlerde günübirlik ziyaretçilerden giriş ücreti talep edecek. Giriş ücreti uygulaması ilk olarak 25.04.2024’te start alacak. Giriş ücreti ile yaratılacak kaynak ile Venedik’in tarih dokusu ve doğasının korunmasına harcanacak.

MAAŞ KARŞILIĞI NİTELİKLENDİRME PARASI
Endüstriyel dönüşüm nedeniyle işletmeler ve çalışanlar daha fazla desteklenmelidir: 1 Nisan’dan itibaren niteliklendirme parası maaş karşılığı devreye giriyor. Böylelikle etkilenen sektörlerde çalışanlar, bir eğitim kursu alabilir ve aynı zamanda işlerini koruyabilirler.  BİTTİ

Yüksek gelirli ailelerin ebeveyn parası kesiliyor
KENEVİR DOSYASI-2

Haberin Devamı

KURALLARI İHLAL EDENE
PARA VE HAPİS CEZASI VAR
UZUN tartışmalardan sonra Almanya’da kenevir kullanımı bu ayın başından itibaren yasal hale geldi. 18 yaşından büyükler artık kişisel kullanım amacıyla üzerlerinde en fazla 25 gram kenevir bulundurabilecekler. Evde ise üç canlı kenevir bitkisi yetişirmek serbest ve yine kişisel kullanım için en fazla 50 gram kenevir bulundurulabilecek. Halka açık alanda kenevir kullanımı yasak olacak. Örneğin okul ve spor tesislerinin 100 metre uzağında ancak kenevir tüketilebilecek. Bu yasak, yaya yollarında saat 07.00 ile 20.00 arasında da geçerli olacak.

YENİ KURALLAR NASIL DENETLENECEK?
Satışı ve dağıtımı yasak olan kenevir kullanımı ile ilgili belirlenen kuralların denetimi, otomobillerdeki emniyet kemerine veya direksiyon başında cep telefonu kullanımına benziyor. Kenevir kullanımından sonra direksiyon başına geçip trafik çevirmesinde yakalanmanız veya ihbar edilmeniz halinde, ceza kesilir. Ancak polisin veya zabıtanın, kenevir kullanımı ile ilgili denetimleri sıklaştırmak için ne yeterince personeli ne de zamanı olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

İHLAL DURUMLARINDA HANGİ CEZALAR KESİLİYOR?
Evet, kenevir tüketimi ile ilgili kuralları ihlal edenler için, ciddi anlamda para ve hatta hapis cezası bile söz konusu olabilir. Örneğin, izin verilen miktarın üzerinde kenevirle yakalananlara 30 bin Euro’ya kadar para cezası kesilebilir. Hatta üzerinde veya sırt çantasında 30 gramdan, evinde 60 gramdan fazla veya evde üçten fazla bitki bulunduranlar, ağır kural ihlali nedeniyle Alman Ceza Hukuku uyarınca hapis cezasına bile çarptırılabilirler. Hapis cezası, keneviri çocuklara veya gençlere verilmesi durumunda da geçerli olacak. Yasaklı olan bölgelerde, örneğin okul ve çocuk parkı yakınlarında, çocuk veya gençlerin yanında veya gündüzleri yaya yollarında kenevir tüketenler, yakalanmaları halinde, kural ihlali nedeniyle 30 bin Euro’ya kadar para cezasına mahkûm edilebilir.

Haberin Devamı

REŞİT OLMAYANLAR TÜKETİRSE NE OLACAK?
18 yaş altındaki kişiler kenevirle yakalanırlarsa, polis ebeveynleri bilgilendirmekle yükümlü olacak. Özellikle riskli tüketim davranışı sergilediği gözlemlenen gençler için gençlik daireleri devreye girer ve uyuşturucu tüketimini engellemek veya bilinçlendirmek amacıyla bu gençler bir önleme programına katılmak zorunda kalabilirler. Ancak reşit yaşta olmayan gençler, yetişkinler için izin verilen miktarın üzerinde kenevir bulundurup veya tüketirlerse, hatta başkalarına satarken veya diğer çocuk ve gençlere dağıtırken yakalanırlarsa, o zaman ceza hukukunun öngördüğü cezalara mahkum edilebilirler.

KENEVİR KULÜPLERİ NASIL İŞLEYECEK?
1 Temmuz’dan itibaren işletilmesine izin verilen ‘Cannabis Club’ adlı kenevir yetiştirme kulüpleri, ancak bu tarihten itibaren kenevir yetiştirebilecekler. Bu tür kulüpler için sıkı kurallar geçerli olacak. Örneğin kenevir yetiştirme kulüplerin okullardan, kreşlerden, oyun alanlarından ve diğer çocuk ve gençlik tesislerinden en az 200 metre uzakta olmaları gerekiyor. Meskun mahallelerde bu tür kulüplerin işletilmesine izin verilmediği gibi, dikkat çeken levhalarla reklam yapmaları da yasak. Kenevir yetiştirme kulüplerinde uyuşturucu tüketimi yasak olacak. Kulüp bünyesindeki yetiştirme alanları ve depolar güven altında olmalıdır. Bu tarz kulüpler en fazla 500 üyeye sahip olabilecek, keneviri sınırlı miktarlarda sadece bu üyelere dağıtabilecek. Kenevir satışı ise buralarda yasak olacak. Kenevir sadece nötr bir ambalajda ve yanında ağırlık, çeşit, THC içeriği (etkin madde tetrahidrokannabinolü) ve tüketimin riskleri hakkında bilgi içeren bir prospektüs veya kullanım talimatı ile dağıtılabilecek.
DEVAM EDECEK: Kenevirin yasallaşmasıyla karaborsadaki satışlar bitecek mi?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!