Türkiye ve Özbekistan’dan ortak Nevruz kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Özbekistan’dan ortak Nevruz kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2024 10:46

Türkiye ve Özbekistan’ın başkonsolosluklarının Frankfurt yakınlarındaki Kelsterbach’ta birlikte gerçekleştirdiği ‘Nevruz Bayramı’ kutlamasına yaklaşık 300 davetli katıldı.

Haberin Devamı

DÜNYA çapında çeşitli halklar tarafından geleneksel yeni yıl ya da ‘doğanın uyanışı ve bahar bayramı’ olarak kabul edilen Nevruz dolayısıyla ‘Congresium Kelsterbach’taki kutlamanın ev sahipliğini Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer ve Özbekistanlı mevkidaşı Abdullaev Olimjon Suyunovich üstlendi. Kutlamaya Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Kelsterbach Belediye Başkanı Manfred Ockel ve Hessen Eyalet milletvekili Yankı Pürsün de katıldı. Nevruz Bayramı’nın 2009 yılında UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendiğini ve Türkiye ile Özbekistan’ın da ilk imzacılar arasında yer aldığını belirten Başkonsolos Tunçer, konuşmasında şunları söyledi: “Nevruz doğanın uyanışını sembolize eder, ancak sadece mevsimlerin değişiminin kutlanması değildir. Nevruz bize kültürel mirası, gelenekleri ve direniş ruhunu hatırlatır. Bize değişimi karşılamanın, uyumu teşvik etmenin ve kültürler ve nesiller arasında köprüler kurmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatır.”

Türkiye ve Özbekistan’dan ortak Nevruz kutlaması

Türkiye ve Özbekistan’dan ortak Nevruz kutlaması

Türkiye ve Özbekistan’dan ortak Nevruz kutlaması
‘İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRECEĞİZ’
Konuşmasında Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilere de değinen Tunçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orta Asya’nın öne çıkan ülkelerinden biri olan Özbekistan’ı kardeş ülke olarak görüyoruz. Ülkemizin Özbekistan’ın 1991 yılında ilan ettiği bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olması bir tesadüf değil. Bu manada kardeş Özbekistan ile iş birliğimizin her alanda güçlü bir şekilde gelişmesine büyük önem atfediyoruz.” Asya’da çeşitli halklar tarafından 3000 yıldan beri kutlanan nevruz, Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Hindistan, İran ve Pakistan’ın 2009 yılındaki ortak dosyasıyla ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi. 2016 yılında bu ülkelere Irak, Afganistan, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan da katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2010’da aldığı kararla da 21 Mart tarihi de ‘Dünya Nevruz Bayramı’ olarak kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!