NSU’dan bu yana 50 aşırı sağcı vaka!

Güncelleme Tarihi:

NSU’dan bu yana 50 aşırı sağcı vaka
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2024 11:28

Almanya’da faaliyet gösteren ve kısa adı ‘CeMAS’ olan İzleme, Analiz ve Strateji Merkezi, NSU’nun ortaya çıktığı 2011 yılında bu yana toplamda 50 aşırı sağcı vakanın görüldüğünü kaydetti. Ancak CeMAS’a göre bu vakalar güvenlik birimleri tarafından sistematik olarak kaydedilmedi. Cemas, bu nedenle bugünden itibaren aşırı sağcı vakaların listeleneceği ‘NSU sonrası Almanya’da sağcı terörizm veri tabanı’ adlı bir internet sitesini yayına aldı.

Haberin Devamı

İLK kez yayımlanacak 29 vakanın doğrulanmış sağcı terör vakası olduğu ve 21 vakanın ise sağcı terörizm şüphelisi olduğu kaydedildi. Dokuz vaka ise tanımlanamadı. Spiegel online sitesinde yer alan habere göre, CeMAS, web sitesinde komplo ideolojileri, dezenformasyon, antisemitizm ve aşırı sağcılık konularında disiplinler arası uzmanlık sunacak. Ayrıca aşırı sağa karşı medya ve sivil toplum için öneriler yayımlayacak. CeMAS için çalışan aşırı sağ araştırmacısı Miro Dittrich, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, “Almanya’da aşırı sağ terörizm genellikle Halle ve Hanau’ya indirgeniyor ama tehlike çok daha büyük” dedi.

LİSTEDE NİNO K.’NIN DAVASI DA VAR
CeMAS’ın sunduğu listede aşırı sağcı motifli saldırı gerçekleştiren Nino K.’nın davası da yer alıyor. Aşırı sağcı Nino K.’nın 2018 yılında Saksonya’da cinayete teşebbüs de dahil olmak üzere 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Nino K., 2016 yılında Dresden’deki Fatih Camii’ne bir saldırı gerçekleştirdi. Nino K.’nın imamın ailesiyle yaşadığı dairenin ön kapısının dışına yerleştirdiği metal parçalarla dolu bir bomba patladı. Nino K., daha sonra Dresden’deki kongre merkezinin çatısında ikinci bir patlayıcı düzeneğini daha patlattı. Üç ay sonra yakalanan Nino K.’nın evinde yapılan aramada daha fazla patlayıcı ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler bulundu. Yargılama sürecinde Nino K.’nın PEGIDA gösterileri sırasında radikalleştiği ve kendisini çekirdek kadroda hissettiği kaydedildi. CeMAS’a göre, Telegram, WhatsApp gibi haberleşme servisleri, sosyal medya ve çevrimici topluluklar son yıllarda çok daha önemli hale geldi ve aşırı sağcıların örgütlenmesinde önemli role sahip.

Haberin Devamı

NSU’dan bu yana 50 aşırı sağcı vaka

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!