Ne yaparsan yap, her zaman ‘diğerisin’

Güncelleme Tarihi:

Ne yaparsan yap, her zaman ‘diğerisin’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2024 10:33

NSU cinayetlerinden esinlenerek çekilen ‘Sevgiden Geriye Kalan’ filmi, Almanya’da yabancılara olan bakışı bir kez daha gözler önüne serdi. Berlin’deki özel gösterime katılan Devlet Bakanı Reem Alabali-Radowan, ülkede yaşayan göçmen kökenli insanlara ne yaparlarsa yapsınlar her zaman ‘diğerleri’ gözüyle bakıldığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk, 10 kişinin aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü teröristleri tarafından öldürülmesinden esinlenerek çekilen ‘Was von der Liebe bleibt’ (Sevgiden Geriye Kalan) filminin özel gösteriminde duygu dolu anlar yaşandı. Film sonrası soruları yanıtlayan oyuncular ve yapımcı Kanwal Sethi, kendilerinin de çekimler sırasında duygu dolu anlar yaşadıklarını söylediler. Almanya Türk Toplumu’nun (TGD) da desteğiyle başkent Berlin’deki Kant Sineması’ndaki gösterim öncesi bir konuşma yapan Göç, Sığınmacılar ve Uyum ile Antisemitizm Sorumlusu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radowan, Almanya’da son yıllarda ırkçılığa karşı ciddi önlemler alındığı halde, daha yapılacak çok şey olduğunu söyledi. Filmde, “Ben burada doğdum. Ben Berlinliyim. Burada da öleceğim” denildiğine işaret edildiğini ve göçmen kökenli insanların da artık ‘buralı’ olduklarını belirten Alabali-Radowan, ancak günlük yaşamda hâlâ dışlamalar, ayırımcılık ve ırkçılık yaşandığını hatırlattı. Alabali-Radowan, “Ne kadar çok çalışırsa çalışsın ne kadar başarılı olursa olsun, Alman vatandaşı olsalar bile bu insanlara hâlâ ‘diğerleri’ gözüyle bakılıyor. Almanya’da son yıllarda ırkçılığa karşı ciddi önlemler alındığı halde aşırı sağcılar tarafından her 23 dakikada bir ırkçılık suçu işleniyor. Sokakta, marketlerde, metroda, trende, otobüste, iş yerlerinde insanların ırkçılık yaşıyor. Daha önümüzde uzun bir yol var” dedi.

Ne yaparsan yap, her zaman ‘diğerisin’

Ne yaparsan yap, her zaman ‘diğerisin’

Kanwal Sethi

Haberin Devamı

YİNE İLK ZANLI TÜRK EŞ OLDU
2 Mayıs’tan itibaren Almanya’da seyirciyle buluşacak film, Almanya’da doğup büyüyen ve Senna isimli bir kızları olan Türk kökenli İlyas ile Kürt kökenli Yasemin’in hikâyesini anlatıyor. Yapımcı Kanwal Sethi’nin sinemaseverlerle buluşturduğu filmde ‘Yasemin’i Seyneb Saleh, ‘İlyas’ı Serkan Kaya, ‘Senna’yı da Amira Demirkıran oynuyor. Uzun süre birlikte yaşayan ve bir kafe işleten çift kızlarıyla birlikte mutlu bir yaşam sürdürürken, bir gün Yasemin kafede kurşunlanarak öldürülüyor. Soruşturmalarda NSU cinayetlerinde de olduğu gibi ilk etapta eşi İlyas’a ‘zanlı’ gözüyle bakılıyor. Yasemin’in terör örgütü PKK’yı desteklediği yönünde bulgular elde edildiği söyleniyor. Polisin eve ve iş yerine düzenlediği baskınlar nedeniyle kızları Senna’yla babası İlyas arasındaki ilişkiler allak bullak oluyor.

Ne yaparsan yap, her zaman ‘diğerisin’

Amira Demirkıran, Seyneb Saleh, Serkan Kaya (soldan sağa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!